MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Όλο το πρόγραμμα του ΚΘΒΕ για την νέα σεζόν

Ευρεία γκάμα ρεπερτορίου θα παρουσιάσει την σεζόν 2013-14 το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του Γιάννη Βούρο να δηλώνει ότι “επιλέξαμε μια ευρεία γκάμα ρεπερτορίου που συμπεριλαμβάνει διαφορετικά είδη και τάσεις στον χώρο του θεάτρου και προχωρήσαμε σε συνεργασίες ή φιλοξενίες θεατρικών και χοροθεατρικών σχημάτων με σύγχρονες αναζητήσεις.” Ανάμεσα στα έργα και η πολυ αγαπητή στο κοινό Γκόλφω σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου, αλλά και έργα των Πίντερ, Μπρεχτ, Τένεσι Ουίλιαμς και άλλων σπουδαίων συγγραφέων που παίζονται πρώτη φορά σε σκηνές του ΚΘΒΕ.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Σύμφωνα με τον κ. Βούρο κάποιοι από τους βασικούς άξονες της πολιτικής του ΚΘΒΕ είναι η ευρεία γκάμα ρεπερτορίου,  συνεργασία με τους θεσμούς αλλά και τις επαγγελματικές και ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης, ανάδειξη νέων συγγραφέων, παρουσίαση κλασικών κειμένων  για πρώτη φορά στη σκηνή του ΚΘΒΕ, επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο και ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας του ΚΘΒΕ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2013-14

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Η ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΤΟΥΡΟ ΟΥΙ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ
Σκηνοθεσία: Νίκος Χαραλάμπους
Έναρξη: Οκτώβριος

Γραμμένο το 1941, το κείμενο του Μπρεχτ στηρίζεται θεματολογικά στην άνοδο και την πτώση του Τρίτου Ράιχ, συγκρίνοντας τη φασιστική νοοτροπία του Χίτλερ και των πέριξ αυτού, με τη συμπεριφορά του υποκόσμου των συνδικάτων ή των εμπορικών μονοπωλίων της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης της αγοράς. Το έργο του Μπρεχτ ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ.

«ΓΛΥΚΟ ΠΟΥΛΙ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ» του Τενεσί Ουίλιαμς
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης
Έναρξη: Φεβρουάριος

Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα έργα του Τενεσί Ουίλιαμς. Ο νεαρός και φιλόδοξος Τσανς Γουέιν επιστρέφει στην πόλη όπου γεννήθηκε μαζί με την ξεπεσμένη πρώην σταρ Αλεξάνδρα ντελ Λάγκο. Δυο άνθρωποι ματαιόδοξοι συναντιούνται στην πιο οριακή στιγμή της ζωής τους, Δυο χαμένες ψυχές που βυθίζονται στο αλκοόλ, στην κραιπάλη, στους τεχνητούς παραδείσους. Η προσγείωσή τους, όμως, σε μια σκληρή πραγματικότητα τους αφήνει μετέωρους μέσα στις προσωπικές τους αυταπάτες. Το Γλυκό πουλί της νιότης ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ.

«Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ» του Θόρντον Ουάιλντερ
Έναρξη: Απρίλιος
Μέσα από τη σχέση δύο παιδιών, της Έμιλι και του Τζωρτζ, ο Ουάιλντερ καταγράφει την καθημερινή ζωή σε μια μικρή αμερικανική κοινότητα. Το πολυβραβευμένο έργο του Ουάιλντερ, δεν είναι μόνο «μια προσπάθεια να αποτιμηθεί το ανεκτίμητο και των πιο μικρών συμβάντων της καθημερινής μας ζωής», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο συγγραφέας, αλλά αγγίζει με ευαισθησία και τρυφερότητα την πεμπτουσία της Ζωής.  Η Μικρή μας πόλη ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ.

ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

48α ΔΗΜΗΤΡΙΑ
«ΓΚΟΛΦΩ» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος
10 & 11 Οκτωβρίου

Το δραματικό ειδύλλιο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη αφηγείται μια τραγική ερωτική ιστορία με φόντο την εξιδανικευμένη εικόνα της ελληνικής υπαίθρου του 1893. Στο ορεινό χωριό που κυλούν τα νερά της Στύγας, εκεί όπου σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ήταν η πύλη για τον Κάτω Κόσμο και όπου θνητοί και αθάνατοι έπαιρναν τον ιερότερο όρκο, η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νεαρά παιδιά, ορκίζονται αιώνια αγάπη. Η Γκόλφω, πιστή στον όρκο της, αρνείται τον άρχοντα που θέλει να την παντρευτεί, αλλά ο Τάσος, αψηφώντας τον δικό του, δέχεται να πάρει γυναίκα του την πλούσια νέα που του προξενεύουν. Όταν αλλάξει γνώμη, θα είναι πολύ αργά… Η επιτυχημένη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου αποτελεί μια φρέσκια ματιά πάνω σε ένα έργο που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο ελληνικό θέατρο και παρουσιάζεται για δύο μόνο παραστάσεις στο πλαίσιο των Δημητρίων, σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

«ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»
από την Ομάδα Χορού και ακροβασίας «κι όμΩς κινείται» σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ
Σκηνοθεσία & Χορογραφία: «κι όμΩς κινείται»
Έναρξη: Οκτώβριος (Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων)
Η ομάδα χορού και ακροβασίας «κι όμΩς κινείται» μαζί με τον Χαΐνη Δ. Αποστολάκη και σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζουν την παράσταση Το σωματίδιο του Θεού. Πρόκειται για ένα ταξίδι στο σύμπαν της σύγχρονης φυσικής. Χορός, ακροβασία, μουσική και λόγος μπλέκονται με χιούμορ και ευαισθησία.  [ Ο Χαΐνης Δ. Αποστολάκης, έχει συνεργαστεί με το CERN, ως ερευνητής, υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αυτό ακριβώς το πεδίο αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς].

«ΠΕΕΡ ΓΚΥΝΤ» του Χένρικ Ίψεν
Μετάφραση & Διασκευή: Γιώργος Ξενίας, Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης
Έναρξη: Νοέμβριος
Το αριστουργηματικό δραματικό ποίημα, που ο Ίψεν έγραψε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ιταλία το 1867, με αφορμή ένα παλιό νορβηγικό λαϊκό παραμύθι. Ο κεντρικός ήρωας, ο Πέερ Γκυντ, ονειροπόλος και ιδεαλιστής, ως ένας άλλος Δον Κιχώτης, με όπλα την αστείρευτη φαντασία του και το όνειρό του για έναν ιδανικό κόσμο, μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο ονειρικής περιπέτειας. Ο Πέερ Γκυντ είναι ένα όνειρο και συνάμα μια θεατρική φαντασία. Ο Πέερ Γκυντ ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ. (Το 2007 είχε φιλοξενηθεί η παράσταση του Μπερλίνερ Ανσάμπλ, σε σκηνοθεσία Πέτερ Ζάντεκ, στο πλαίσιο του 11ου Ευρωπαϊκού Θεάτρου).

«ΤΡΩΙΛΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗΙΔΑ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου
Έναρξη: Μάρτιος
Έβδομος χρόνος του Τρωικού πολέμου. Ο έρωτας των δύο πρωταγωνιστών, του νεαρού πρίγκιπα της Τροίας, Τρωίλου, με την κόρη του μάντη Κάλχα, Χρυσηίδα, κλονίζεται, όταν οι Τρώες συμφωνούν με τους Αχαιούς να ανταλλάξουν τη Χρυσηίδα με έναν αιχμάλωτο πολεμιστή.

ΝΕΟ ΥΠΕΡΩΟ ΕΜΣ

«DÉBRAYAGE» (ΝΤΕΜΠΡΑΓΙΑΖ) του Ρεμί Ντε Βος
Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη, Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Έναρξη: Οκτώβριος
Ένα σπονδυλωτό κείμενο που σκιαγραφεί με πικρό χιούμορ την αγωνία του ατόμου να επιβιώσει στην Ευρώπη της κρίσης. Η απομάκρυνση του ανθρώπου από σταθερές αξίες και κεκτημένα δικαιώματα, ο φόβος της ανεργίας, η ανατροπή των εργασιακών σχέσων, η κοινωνική περιθωριοποίηση αλλά και οι επιπτώσεις των νέων αυτών δεδομένων στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην ψυχοσύνθεση του ατόμου, αποτελούν τους βασικούς άξονες που συγκροτούν τα θέματα και τους χαρακτήρες του γάλλου συγγραφέα Ρεμί Ντε Βος. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά από το ΚΘΒΕ.

«ΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ» της Μάρως Μπουρδούκα, βασισμένο στο βιβλίο της Οριάννα Φαλάτσι, Σκηνοθεσία: Μάνος Πετούσης
Έναρξη: Δεκέμβριος
Ένα εκρηκτικό ντοκουμέντο που συγκλονίζει με τον ωμό ρεαλισμό του τις συνειδήσεις ανδρών και γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο με τον τρόπο που προσεγγίζει την ιστορία μιας ανύπαντρης γυναίκας που κυοφορεί ένα παιδί. 

«ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ» του Άρθουρ Μίλλερ
Σκηνοθεσία: Άσπα Καλλιάνη
Έναρξη: Ιανουάριος
Κάθε μεγάλη απόφαση έρχεται με ένα Τίμημα. Το αριστουργηματικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ μοιάζει να γράφτηκε για τις αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης. Το Τίμημα ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ.

«Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ» του Χάρολντ Πίντερ
Μετάφραση: Εύα Γεωργουσοπούλου, Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή
Έναρξη: Μάιος
Την ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου καταγράφει ο Χάρολντ Πίντερ στην Προδοσία, στήνοντας για τους ήρωές του ένα ευφυές παιχνίδι με τον χρόνο. Όταν ξεκινάει το έργο, η προδοσία ή οι προδοσίες μοιάζουν πια παρελθόν. Καθώς όμως η μηχανή του χρόνου γυρίζει προς τα πίσω, ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με ένα άλλο, μεγαλύτερο, παιχνίδι˙ εκείνο των σχέσεων, με τις λανθάνουσες επιδιώξεις, τις σκόπιμες αποκρύψεις, τα μυστικά και τα ψέματα. Η Προδοσία ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ.

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ-ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ
«ΤΟ ΡΑΦΤΑΔΙΚΟ» του Ζαν-Κλωντ Γκραμπέρ
Απόδοση-Σκηνοθεσία: Γιάννης Ιορδανίδης
Έναρξη: Οκτώβριος
Το Ραφτάδικο του Ζαν-Κλωντ Γκραμπέρ, το αριστούργημα του σύγχρονου γαλλικού θεάτρου, που έχει τιμηθεί με μεγάλα θεατρικά βραβεία και έχει παρουσιαστεί σε πολλές χώρες, θα ανέβει από το ΚΘΒΕ σε πανελλήνια πρώτη. Το Ραφτάδικο, μέσα από μνήμες, μας ταξιδεύει με χιούμορ και συγκίνηση σ’ ένα λαβωμένο Παρίσι, όπως το άφησε ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος. Είναι η μικρογραφία ενός κόσμου που, βιώνοντας την καθημερινότητα, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. 

«ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΞΑΙΣΙΕΣ, ΜΕ ΦΩΝΕΣ!…»,
ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κείμενα-Ιστορική & μουσική έρευνα: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου
Έναρξη: Δεκέμβριος
Μια μουσικοθεατρική παράσταση που διατρέχει την ιστορία της Θεσσαλονίκης, αναζητώντας μέσα στον χρόνο τους πολλούς και διαφορετικούς «ήχους» της πόλης. Μουσικές μνήμες και αισθήσεις, φωνές και όργανα, τραγούδια και χοροί, συνθέτουν ένα γοητευτικό «μωσαϊκό», όπου συνυπάρχουν σε δυναμικό διάλογο οι επιμέρους παραδόσεις των πληθυσμών που διαχρονικά κατοίκησαν τη Θεσσαλονίκη. 

«ΛΑ ΜΟΣΚΕΤΑ» του Ρουτζάντε
Μετάφραση: Κωστής Σκαλιόρας, Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Έναρξη: Απρίλιος
Μια από τις πιο δημοφιλείς αναγεννησιακές κωμωδίες του Άντζελο Μπεόλκο ή Ρουτζάντε. Η πανέμορφη Μπετία, γίνεται το ερωτικό επίκεντρο τριών ανδρών. Όχι μόνο του συζύγου της, Ρουτζάντε αλλά και του κουμπάρου τους, Μενάτο, κι ενός γοητευτικού στρατιώτη. Μεταμφιέσεις, παρεξηγήσεις, απάτες και ψέματα φέρνουν τα πάνω κάτω στον κόσμο των πρωταγωνιστών της απολαυστικής αυτής αναγεννησιακής κωμωδίας, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ.

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

«Ο ΕΒΡΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ» των Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου
Έναρξη: Νοέμβριος
Τέσσερις άνεργοι Έλληνες κατοικούν στις παρυφές της «ευμάρειας». Θεατές και παρείσακτοι της ευρωπαϊκής μας βιτρίνας. Τέσσερις Ευρωπαίοι δεύτερης ταχύτητας. Και ξαφνικά στο περιβάλλον τους εισβάλλει ένας ξένος. Ένας Κούρδος πρόσφυγας.Το κείμενο των Ρέππα-Παπαθανασίου διερευνά μια πικρή αλήθεια της σύγχρονης πραγματικότητας: πώς και γιατί τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι  συντονίζονται και συμπλέουν με το υπόγειο ρεύμα του ρατσισμού, που διατρέχει και διαβρώνει την κοινωνία μας. Ο Έβρος απέναντι ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ.

«ΤΡΕΛΟΒΓΕΝΙΩ» της Ινές Κανιατί
Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης
Έναρξη: Φεβρουάριος
Πρόκειται για τη διασκευή του ομώνυμου αριστουργηματικού έργου της Ιταλογαλλίδας συγγραφέως Ινές Κανιατί (1937-2007), σε μια παράσταση που συντάραξε το κοινό και αγκάλιασε η κριτική, η οποία παρουσιάζεται εκ νέου σε νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ. 

Συμπαραγωγή: ΚΘΒΕ- Θεατρική ομάδα «Γέφυρα»
«ΜΙΚΡΑΣΙΑ»
Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Έναρξη: Μάρτιος
Μια παράσταση φόρος τιμής στις αλησμόνητες πατρίδες. Αφηγήσεις, τραγούδια και μνήμες μιας εποχής κι ενός τόπου που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. 
ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Παιδική Σκηνή
«ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ» του Αλεξάνδρου Δουμά
Διασκευή από το πρωτότυπο κείμενο: Ξένια Γεωργοπούλου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Βούρος
Έναρξη: Οκτώβριος στο ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Νεανική Σκηνή
«ΤΟ ΚΥΜΑ» του Ρον Τζόουνς
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
Έναρξη: Οκτώβριος στη ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ- ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ
Η παράσταση που παρουσιάστηκε την προηγούμενη θεατρική περίοδο, εντάσσεται στο ρεπερτόριο της Νεανικής Σκηνής, σε μια νέα δραματουργική επεξεργασία ειδικά για το εφηβικό κοινό.
Πώς είναι δυνατόν απλοί άνθρωποι να υποστηρίξουν ένα καθεστώς όπως αυτό του Ναζισμού; Προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση ενός μαθητή, ο καθηγητής Ρον Τζόουνς, εφήρμοσε ένα πείραμα σε ένα σχολείο της Καλιφόρνια το 1969, με στόχο να αποδείξει ότι οι άνθρωποι μετατρέπονται εύκολα σε όχλο που μπορεί να χειραγωγηθεί. Ξεκινώντας από ένα απλό παιχνίδι ρόλων, το πείραμα έλαβε γρήγορα τεράστιες διαστάσεις ξεφεύγοντας από κάθε έλεγχο.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b