MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
16
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

30 Μαΐου 1220: γέννηση του Ρώσου πρίγκιπα Αλέξανδρου Νιέφσκι – Γνωρίζετε τη θρυλική ταινία; (vid)

Ο άγιος της ρωσικής εκκλησίας πρίγκιπας Αλέξανδρος Γιαροσλάβιτς “Νιέφσκι” τιμάται ποικιλότροπα από τη ρωσική λαϊκή παράδοση ως η προσωπικότητα που κατάφερε να εκδιώξει τους Τεύτονες Ιππότες εισβολείς από την -μετέπειτα- Ρωσία. Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το 2009, ο Νιέφσκι ανακηρύχθηκε από τους Ρώσους ως η σπουδαιότερη προσωπικότητα της Ιστορίας τους. Πληροφορίες για το πρόσωπό του μπορείτε να αναζητήσετε σε ανάλογες πηγές. Εδώ θα επικεντρωθούμε στη θρυλική κινηματογραφική ταινία του Σεργκέι Αϊζενστάιν, που φέρει ως τίτλο το όνομά του.

Monopoli Team

Το 1938, ο Στάλιν παρήγγειλε στον Αϊζενστάιν να γυρίσει μια ταινία με κεντρικό ήρωα τον Νιέφσκι. Σκοπός, να εμψυχώσει τον σοβιετικο λαό απέναντι στη ναζιστική απειλή. Η ασπρόμαυρη κλασική ταινία θεωρείται ότι αποτελεί το πρώτο αντιπροσωπευτικό δείγμα του είδους του “επικού κινηματογράφου” και αποτέλεσε το “απόλυτο” πρότυπο για τους κινηματογραφιστές που ήθελαν να γυρίσουν παρόμοιες σκηνές και ταινίες. Η ταινία “Αλέξανδρος Νιέφσκι” είναι ενδεδυμένη με μουσική του Προκόφιεφ. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι η μουσική προηγήθηκε της κινηματογράφησης, σαν να επρόκειτο για μια κινηματογραφική όπερα.

Με βάση το ημερολόγιο, το monopoli κάνει καθημερινά μια συνοπτική αναφορά σε ανθρώπους του πολιτισμού και σε σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα του παρελθόντος. Στόχος είναι, μέσα από ένα πολιτιστικό αλμανάκ που περιλαμβάνει μια πολύ σύντομη βιογραφία ή περιγραφή, καθώς και φωτογραφικό ή multimedia υλικό σχετικά με τον κάθε καλλιτέχνη ή το γεγονός, να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας για πρόσωπα και πράγματα του πολιτισμού, γρήγορα και ευχάριστα.

Περισσότερα από Σαν σήμερα