MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
29
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
Alexis Gritchenko: Η «Ελληνική Περιπέτεια» του Ουκρανού πρωτοπόρου στο MOMus
Από 22/11/2025 έως 30/04/2026
Raw: Η νέα ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού στην Γκαλερί Σκουφά
Από 10/02/2026 έως 07/03/2026
Roe Ethridge: Ο διάσημος φωτογράφος στη γκαλερί Gagosian
Από 22/01/2026 έως 07/03/2026
Why Look at Animals?: Η νέα διεθνής ομαδική έκθεση του ΕΜΣΤ ζητά δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή
Από 15/05/2025 έως 15/02/2026
«65+ Η εφηβεία μιας εικαστικής επιμέλειας»: Το MOMus δίνει φωνή στην τρίτη ηλικία
Από 08/01/2026 έως 15/03/2026
«All Included» από τη Μαρία Οικονομοπούλου στη Citronne Gallery
Από 15/01/2026 έως 28/02/2026
«Από τον Μονέ στον Γουόρχολ»: Μια μοναδική έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Από 06/12/2025 έως 11/04/2026
Έργα από τη Συλλογή Τέχνης της Eurobank στο Μουσείο Μπενάκη
Από 14/01/2026 έως 27/04/2026
Ήχος από Φως, Χαρτί και Αιθέρα: Οι απαρχές της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής στο MOMus
Από 20/12/2025 έως 30/04/2026
ΑΦΗγήματα: 100 Χρόνια Γεννάδειος Βιβλιοθήκη με έκθεση της ΑΦΗ collective
Από 02/12/2025 έως 08/03/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Εθνική Πινακοθήκη: Δύο αιώνες ζωγραφικής στα Επτάνησα
Από 21/12/2025 έως 22/03/2026
Ελληνικός μήνας στο Λονδίνο - 50 χρόνια μετά: Έκθεση στο ΕΜΣΤ για την καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων
Από 08/11/2025 έως 03/05/2026
Θόδωρος - Αντί αναδρομικής: Μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου γλύπτη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Από 08/02/2025 έως 08/02/2026
Λυδία Δαμπασίνα: Με μια «Κόκκινη γραμμή» στα Χανιά
Από 13/12/2025 έως 19/04/2026
Μία μεγάλη, immersive έκθεση για τη Frida Kahlo έρχεται στον «Ελληνικό Κόσμο»
Από 06/02/2026 έως 31/05/2026
Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Εγκαίνια νέου χώρου με έκθεση αφιερωμένη στους Έρση-Αλεξία Χατζημιχάλη και Γιώργο Σαββάκη
Από 01/02/2026 έως 19/04/2026
Ο λόγος και ο τόπος: Έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Από 27/11/2025 έως 28/02/2026
Το Ποιητικό Κράτος: Έκθεση ζωγραφικής του Σαμσών Ρακά στον Λόφο Art Project
Από 11/01/2026 έως 01/02/2026
Αφιερώματα

Εορτασμός Ευρωπαϊκής νύχτας μουσείων στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 και από τις 9 έως τις 12 το βράδυ ανοίγει τις πύλες του –με ελεύθερη είσοδο– σε όλους τους φίλους της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Monopoli Team

Ψηφιακές Παραστάσεις στο Πλανητάριο, ελεύθερη είσοδος στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας και μαζί εντυπωσιακά πειράματα, ομιλίες επιστημόνων, βιβλιοπαρουσιάσεις και αφηγήσεις στην Βιβλιοθήκη, αλλά και παρατήρηση του νυκτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, συνθέτουν το πρόγραμμα της μεγάλης νυκτερινής ευρωπαϊκής γιορτής στο Ίδρυμα Ευγενίδου!

Την βραδιά αυτή η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Σε όλες τις δραστηριότητες (πλην της παρατήρησης του ουρανού με τηλεσκόπια) απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 20:30 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων.Η παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια δεν χρειάζεται δελτίο προτεραιότητας ή προηγούμενη κράτηση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις δραστηριότητες στο τηλέφωνο: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 08:00-20:00, Παρασκευή και Σάββατο: 08:00-16:00).

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Πρόγραμμα

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Ψηφιακή Παράσταση: «Ο Ζωντανός Πλανήτης»
Ώρες παραστάσεων: 21:30, 22:30 και 23:30.
Πού οφείλεται η αέναη μετατόπιση των τεκτονικών πλακών, η οποία μεταβάλλει σε βάθος χρόνου την επιφάνεια του πλανήτη μας; Πώς προκαλούνται οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις; Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν και επηρεάζουν το γήινο κλίμα και πώς σχετίζονται με το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου; Η ψηφιακή παράσταση του Πλανηταρίου με τίτλο «Ο Ζωντανός Πλανήτης», προσφέρει εμπεριστατωμένα και θεαματικά τις απαντήσεις σε αυτά και σε αρκετά άλλα ερωτήματα, που σχετίζονται με τον βομβαρδισμό του πλανήτη μας από αστεροειδείς και κομήτες, όπως επίσης και με τις ηφαιστειακές εκρήξεις σε άλλους κόσμους του Ηλιακού μας Συστήματος. Στη διάρκεια της παράστασης οι θεατές θα συνειδητοποιήσουν ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους η Γη μας εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά σε σχέση με τους γειτονικούς της πλανήτες, Αφροδίτη και Άρη.

Παρατήρηση της Σελήνης, του Κρόνου και των δακτυλίων του, με τα Τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης.
Ώρες: 21:00 — 24:00
Η είσοδος του Ιδρύματος Ευγενίδου γεμίζει με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και το κοινό έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τον έναστρο νυκτερινό ουρανό την Σελήνη και βέβαια τον Κρόνο και τους δακτυλίους του.

Ομιλία του Μανώλη Πλειώνη με τίτλο:
«H Σύγχρονη Κοσμολογική Θεώρηση»
Ώρα: 21:00
O Mανώλης Πλειώνης είναι Καθηγητής Παρατηρησιακής Αστρονομίας στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει στο κοινό για το σύγχρονο μοντέλο που αφορά στη γέννηση και εξέλιξη του Σύμπαντος, ενώ θα παρουσιάσει τους αποδεικτικούς, τόσο θεωρητικούς όσο και παρατηρησιακούς, πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται.

Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας
Ώρες: 21:00 — 24:00
Στις 18 Μαΐου η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό και προσφέρει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να πειραματιστούν με φαινόμενα και τεχνολογικές εφαρμογές! Η έκθεση εκτείνεται σε τρία επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 1200 m² και περιλαμβάνει 65 διαδραστικά εκθέματα, χωρισμένα στις εξής θεματικές ενότητες: «Ύλη και Υλικά» (ισόγειο), «Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα» (1ος όροφος), «Βιοτεχνολογία» (2ος όροφος). Ειδικά για τη βραδιά αυτή θα πραγματοποιούνται σύντομες επιδείξεις πειραμάτων από την επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης.

Bιβλιοθήκη Ιδρύματος Ευγενίδου

Βραδιά Βιβλίου: «Το Φύλο της Τεχνολογίας και η Τεχνολογία του Φύλου»
Ώρα 20:50
Έχει άραγε φύλο η τεχνολογία; Ποιος καθορίζει το φύλο των πραγμάτων και πώς ένα υλικό αντικείμενο, όπως το κινητό τηλέφωνο, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το πλυντήριο, ο φούρνος μικροκυμάτων ή μια γραφομηχανή —όλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης— μετατρέπεται σ’ ένα έμφυλο αντικείμενο; Η Μαρία Ρεντεντζή και η Φαίδρα Παπανελλοπούλου, παίρνοντας την ευκαιρία από το βιβλίο «Το Φύλο της Τεχνολογίας και η Τεχνολογία του Φύλου» θα συζητήσουν μαζί μας το πώς η τεχνολογία συσχετίζεται με το φύλο και πώς εν τέλει διάφορες τεχνολογίες χαρακτηρίζονται ως γυναικείες ή ανδρικές, επιφέροντας έτσι πρακτικές συνέπειες στην καθημερινή μας ζωή.

Βραδιά Αφήγησης: «…Κι αν σου μιλώ με παραμύθια…»
ώρα 22:30
Μια βραδιά γεμάτη αφηγήσεις και τραγούδι, γεμάτη ιστορίες για θάλασσες αταξίδευτες και παραμύθια της αγάπης, που παίζουν κρυφτό με τα όνειρά μας, το ψέμα και την αλήθεια μας!
Αφήγηση: Νίκη Κάπαρη
Μουσική, τραγούδι: Γιάννης Ψειμάδας

 Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφόρος Συγγρού 387 , Παλαιό Φάληρο Τ 210 9469600

Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Ένας βυζαντινός «Κήπος περίκλειστος» από τον Λεωνίδα Μιχαλάκο
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Εγκαίνια νέου χώρου με έκθεση αφιερωμένη στους Έρση-Αλεξία Χατζημιχάλη και Γιώργο Σαββάκη
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Raw: Η νέα ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού στην Γκαλερί Σκουφά
Εικαστικά
Denise Ελευθερίου: Σύγχρονα ρούχα – γλυπτά σε μια παραδοσιακή Νηματουργία
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Μία μεγάλη, immersive έκθεση για τη Frida Kahlo έρχεται στον «Ελληνικό Κόσμο»
Εικαστικά
Roe Ethridge: Ο διάσημος φωτογράφος στη γκαλερί Gagosian
Εικαστικά
Έργα από τη Συλλογή Τέχνης της Eurobank στο Μουσείο Μπενάκη
Εικαστικά
«All Included» από τη Μαρία Οικονομοπούλου στη Citronne Gallery
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Το Ποιητικό Κράτος: Έκθεση ζωγραφικής του Σαμσών Ρακά στον Λόφο Art Project
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Εθνική Πινακοθήκη: Δύο αιώνες ζωγραφικής στα Επτάνησα
Εικαστικά
«65+ Η εφηβεία μιας εικαστικής επιμέλειας»: Το MOMus δίνει φωνή στην τρίτη ηλικία
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Ήχος από Φως, Χαρτί και Αιθέρα: Οι απαρχές της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής στο MOMus