MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

«H βλαμμένη» στον Χώρο Τέχνης 14η Μέρα: Αντί- Αμερικανιά!

Μια νεανική και μοντέρνα παράσταση κριτικής για την Αμερική, με αναφορές στον Τζωρτζ Μπους και τα πεπραγμένα του την ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου από μια διαφορετική αφετηρία, πραγματοποιείται στην παράσταση «η βλαμμένη» που ανεβαίνει στον Χώρο Τέχνης 14η Μέρα σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Είναι ιστορικό γεγονός ότι την ημέρα της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους από την Αλ Κάιντα, ο πρόεδρος Τζωρτζ Μπους ήταν σε ένα σχολείο και διάβαζε παραμύθια στα παιδάκια. Μάλιστα, όταν τον ειδοποίησαν ότι έγινε η επίθεση, αυτός συνέχισε να διαβάζει το παραμύθι, εμφανώς αμήχανος. Κάτι που από τους υποστηρικτές του Μπους ερμηνεύεται ως μία κίνηση να μην προκαλέσει τον πανικό, ενώ στους πολέμιους ότι τα είχε χαμένα και είχε περιέλθει σε πλήρη αμηχανία.

Βέβαια, η παράσταση «η βλαμμένη» ξεκινά με αυτό το γεγονός. Δείχνει ότι οι δάσκαλοι στο σχολείο περιμένουν τον πλανητάρχη, για να διαβάσουν παραμυθάκια στα παιδάκια. Ο Μπους στο έργο δεν εμφανίζεται, παρά μόνο σε κάποιες περιγραφές της «βλαμμένης» δασκάλας. Μάλιστα, φαίνεται ότι απογοήτευσε τους δασκάλους, καθώς τον περίμεναν ημίθεο και τους εμφανίσθηκε ένα απλό ανθρωπάκι. Όλη η ιστορία πάντως είναι τα ψυχολογικά των δασκάλων και οι κόντρες μεταξύ τους, καθώς και μια κριτική πάνω στην αμερικανική κουλτούρα, το life style και την εμπορική τους τέχνη.

Πολιτικά μηνύματα, επί της ουσίας το έργο δεν έχει. Η χρησιμοποίηση του Τζωρτζ Μπους στην ουσία δεν έχει κάποιο αντίχτυπο. Στο τέλος της παράστασης, βλέπουμε και εικόνες από το χτύπημα στους δίδυμους πύργους, που μοιάζει να βγάζει τους αμερικανούς- μάλλον προσωρινά- από τον λήθαργο της ευδαιμονίας τους.

Η παράσταση είναι μια μεταμοντέρνα νεανική πρόταση, από νεαρούς ηθοποιούς και σκηνοθεσία. Επίσης, είναι μια κριτική στην κουλτούρα των ΗΠΑ. Μια μάλλον απλοϊκή και ανέξοδη κριτική για μια Αμερική, την οποία γνωρίζουμε μόνο από τις σαπουνόπερες και τις ταινίες του Hollywood. Το κείμενο του Διαμαντή Γκιζιώτη δεν συναρπάζει ούτε με την πλοκή, ούτε με τους χαρακτήρες, ούτε με τα πολιτικά νοήματά του. Κάποια σκηνοθετικά ευρήματα και εικόνες έχουν ενδιαφέρον και είναι αρκετά ικανοποιητική η χρήση της μουσικής, όπως συνοδεύει τις εικόνες αυτές, όπως και η φωνή του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, που αφηγείται ένα παραμύθι. Οι ερμηνείες των ηθοποιών της παράστασης κινούνται σε μέτρια επίπεδα.

Γενικά, η παράσταση «η βλαμμένη» είναι μια ασαφής και απλοϊκή κριτική στην αμερικανική κουλτούρα. Ακολουθεί την πεπατημένη του αντιαμερικανισμού, χωρίς όμως να καταγγέλει κάτι ουσιαστικό.

 Γιώργος Σμυρνής  

Παίζεται Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 18.00, Δευτέρα: 21:00
Στον Χώρο Τέχνης 14η Μέρα (Καλλιρόης 10)- Περισσότερα ΕΔΩ

 

 

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b