MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γιατί είναι ανθυγιεινή η μπριζόλα;

Λίγο ή πολύ, όλοι προσέχουμε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος. Μερικοί μάλιστα το έχουν διαγράψει από την διατροφή τους, γνωρίζοντας ότι, αν δεν τις προκαλεί, τουλάχιστον αυξάνει τις πιθανότητες για παθήσεις όπως η καρδιακή προσβολή και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Τελευταίες έρευνες αποκαλύπτουν τον πραγματικό λόγο που το κόκκινο κρέας μπορεί να μας βλάψει.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Προς έκπληξη όλων, το πρόβλημα με το κόκκινο κρέας δεν είναι το υψηλό ποσοστό κορεσμένου λίπους ή χοληστερόλης που περιέχει, αλλά μια διαφορετική ουσία που ονομάζεται L-καρνιτίνη. Πρόκειται για ένα συστατικό που περιέχουν κατά κόρον τα συμπληρώματα διατροφής, με σκοπό την απώλεια βάρους και τη μείωση του σωματικού λίπους. Συστατικό, που βρίσκεται σε διαφορές τροφές της καθημερινότητας, μα κυρίως στο κόκκινο κρέας, προκαλώντας μάλιστα καρδιαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επίδρασή του δεν είναι άμεσα καθοριστική, αλλά μεσολαβείται από το πώς μεταβολίζεται από τα εντερικά βακτήρια. Πιο ειδικά, στο έντερο η L-καρνιτίνη μεταβολίζεται σε μια ένωση που ονομάζεται Ν-οξείδιο τριμεθυλαμίνης (ΤΜΑΟ).

Όπως είναι λογικό, οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ κρέας έχουν περισσότερες τιμές TMAO στο αίμα τους και είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα από τους χορτοφάγους ή από εκείνους που δεν τρώνε τόσο πολύ κρέας και άρα δεν μεταβολίζουν την L-καρνιτίνη. Αυτά λοιπόν τα βακτήρια του εντέρου είναι που κάνουν το κόκκινο κρέας επικίνδυνο.

Εφόσον λοιπόν δεν είναι οι τιμές των κορεσμένων λιπαρών ή τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης του κόκκινου κρέατος που προκαλούν καρδιακές επιπλοκές, ίσως μια μέρα να μπορούσαμε να καταναλώνουμε ασφαλέστερα το κόκκινο κρέας και τις άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε L-καρνιτίνη, αρκεί οι ειδικοί να ανακαλύψουν τον τρόπο μέσω του οποίου θα εμποδιστεί ο μεταβολισμός αυτού του συστατικού στο έντερο, προλαμβάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Περισσότερα από Περίεργα
VIMA_WEB3b