MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

«Τηλέμαχος» στην Στέγη- Να μείνεις ή να φύγεις από την Ελλάδα της κρίσης;

Η μετανάστευση (ή κινητικότητα των πληθυσμών) είναι ένα παγκόσμιο και διαχρονικό φαινόμενο, το οποίο έχει ενταθεί απίστευτα τα τελευταία 50 με 100 χρόνια. Οι λόγοι έχουν κάνουν κυρίως με τις πρωτόγνωρες δυνατότητες των σύγχρονων μέσων μετακίνησης και την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού στον πλανήτη. Τώρα ήρθε και η οικονομική κρίση και το φαινόμενο μετανάστευση απασχολεί πολύ την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα τις χώρες του Νότου.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η παράσταση «Τηλέμαχος – Should I Stay or Should I Go?» των Ανέστη Αζά & Πρόδρομου Τσινικόρη που ανεβαίνει στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θέτει στο θέατρο το ερώτημα που απασχολεί πολλούς νέους της Ελλάδας. «Τι κάνουμε; Εδώ δεν έχει προοπτικές. Μεταναστεύουμε ή κάνουμε υπομονή και μένουμε στον τόπο μας;» Το ερώτημα αυτό δεν απασχολεί μόνο τους Έλληνες. Πρόσφατα είδα μια εκπομπή στην ιταλική τηλεόραση, στην οποία ένας νέος αναρωτιόταν αν πρέπει να μείνει στην Ιταλία ή να μεταναστεύσει. Ρωτούσε διάφορους ανθρώπους και πολιτικά ιστάμενους, έδειχνε τα στραβά και τα καλά της Ιταλίας και προσπαθούσε κι αυτός να βγάλει ένα συμπέρασμα.

Στο «Τηλέμαχος – Should I Stay or Should I Go?» παρουσιάζονται διάφορα στοιχεία: Σκηνές από την Οδύσσεια, εμπειρίες μεταναστών, απαντήσεις από τον κόσμο της Ελλάδας και της Γερμανίας στο βασικό ερώτημα της παράστασης, διάφορα σκηνοθετικά ευρήματα με ψυχεδελικό και αρχαιοελληνικό πνεύμα (πάντα με αρκετή δόση χιούμορ), αναλύσεις πάνω στην διαλεκτική του διαφωτισμού των Χοκχάιμερ και Αντόρνο, ένα debate για το αν ήταν ιστορικό συμβάν υψίστης σημασίας ή φούσκα το κίνημα των αγανακτισμένων κ.α.

Το όλο θεατρικό εγχείρημα θέτει μια νέα μορφή απόλυτου ρεαλισμού στο θέατρο. Ο ρεαλισμός δηλαδή είναι τόσο απόλυτος που καταργεί την σκηνική αναπαράσταση. Άνθρωποι αφηγούνται ιστορίες από την ζωή τους, με την βοήθεια video και φωτογραφιών. Παράλληλα, μαγειρεύουν, τσακώνονται, μιλάνε είτε στα γερμανικά είτε στα ελληνικά (υπάρχει η βοήθεια των υπέρτιτλων). Είναι πρωτότυπο, ενδιαφέρον, αρκετά ζωντανό και συνδυάζει πληροφόρηση με ψυχαγωγία. Ο «θίασος» είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι που έχουν βιώσει την εμπειρία της προσφυγιάς κι έχουν πολλά βιώματα να μοιραστούν μαζί μας, αλλά και νέοι άνθρωποι, κυρίως με σπουδές θεάτρου, που νιώθουν πιο έντονα στο πετσί τους το κεντρικό ερώτημα της παράστασης (Should I stay or should I go?).

Η μόνη μου ένσταση σχετικά με το εγχείρημα είναι ότι δεν έχει απόλυτη συνοχή. Κάποια σημεία, όπως η ανάλυση της «διαλεκτικής του διαφωτισμού» μοιάζουν να μην κολλάνε στο θέμα, ενώ και άλλα, όπως το debate για τους Αγανακτισμένους τραβάει πολύ χωρίς λόγο. Οι δημιουργοί της παράστασης μοιάζουν να καθορίζουν την μορφή και το περιεχόμενο της παράστασης με βάση το υλικό που βρίσκουν πιο εύκολα, παρά να ψάχνουν το υλικό τους με βάση ένα πλάνο που είχαν από την αρχή για το τι παράσταση ήθελαν να κάνουν.

Γενικά, ο Τηλέμαχος είναι ένα ενδιαφέρον θεατρικό project που θέτει τον ρεαλισμό στα νέα δεδομένα του 21ου αιώνα και θέτει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα, που απασχολεί τους νέους του σήμερα. Αν και σε κάποια σημεία μοιάζει να ξεφεύγει υπερβολικά από την λογική του θεάτρου και μερικές φορές κι από το ίδιο του το θέμα, τραβάει το ενδιαφέρον, έχει χιούμορ και βλέπεται ευχάριστα.

Γιώργος Σμυρνής

Από Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:00
Στην Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Περισσότερα ΕΔΩ

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b