MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αφιέρωμα στη θρυλική Άννα Καρένινα στον Ιανό

Η νέα ταινία του Joe Wright για την ΑΝΝΑ ΚΑΡΕΝΙΝΑ με την Keira Knightley και τον Jude Law κάνει ήδη αίσθηση. Έτσι οι εκδόσεις Άγρα και ο Ιανός πραγματοποιούν αφιέρωμα στο θρυλικό μυθιστόρημα, στα πλαίσια του οποίου θα προβληθούν αποσπάσματα από τις 3 γνωστότερες ταινίες του παρελθόντος και θα παρουσιαστεί και η έκδοση της Άννας Καρένινα των Εκδόσεων Άγρα στη σπουδαία μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου. Τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013, στις 20:00 (Σταδίου 24, τηλ. 2103217917). ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ομιλήτρια:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συγγραφέας του βιβλίου Υπόθεση Γκράνιν: Η λογοτεχνική κριτική στο εδώλιο, Η δίκη της “Επιθεώρησης Τέχνης” το 1959 (Κρατικό Βραβείο Χρονικού Μαρτυρίας 2009)

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ
1933 με τους GRETA GARBO, FREDRIC MARCH, BASIL RATHBONE κ.ά.
Σκηνοθεσία: CLARENCE BROWN (ΗΠΑ ελληνικοί υπότιτλοι)
1947 με τους VIVIEN LEIGH, RALPH RICHARDSON κ.ά.
Σκηνοθεσία JULIEN DUVIVIER (Αγγλία ελλην. υπότιτλοι)
1967 με την TATIANA SAMOΪLOVA, NIKOLAΪ GRITSENKO, VASSILI LANOVOY κ.ά.
Σκηνοθεσία ALEXANDRE ZARKHI (Ρωσία αγγλικοί υπότιτλοι)
Θα προβληθεί 10λεπτη ταινία με ζωντανές λήψεις του ΛΕΟΝ ΤΟΛΣΤΟΪ στο κτήμα του το 1910.Ο συνθέτης ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ θα παίξει το τραγούδι του Άννα Καρένινα (σε στίχους Θοδωρή Γκόνη).

Ο Vladimir Nabokov χαρακτήρισε την Άννα Καρένινα του Τολστόι « μία από τις μεγαλύτερες ερωτικές ιστορίες στην παγκόσμια λογοτεχνία». Κατά κοινή αναγνώριση το σπουδαιότερο μυθιστόρημα του 19ου αιώνα, η Άννα Καρένινα έχει θεωρηθεί η πνευματική αυτοβιογραφία του Τολστόι. Με φόντο την αυτοκρατορική Ρωσία, το βιβλίο είναι ένας εμβριθής και σύνθετος στοχασμός πάνω στον παράφορο έρωτα και την ολέθρια απιστία.

Παντρεμένη με έναν ισχυρό κυβερνητικό παράγοντα, η Άννα Καρένινα είναι μια ωραία γυναίκα που ερωτεύεται βαθιά έναν πλούσιο αξιωματικό του στρατού, τον κομψό κόμη Βρόνσκι. Προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρει την αλήθεια και το νόημα στη ζωή της, αψηφά απερίσκεπτα τις συμβάσεις της ρωσικής κοινωνίας και εγκαταλείπει τον σύζυγο και τον γιό της για να ζήσει με τον εραστή της. Ο περίγυρος της την καταδικάζει και την εξοστρακίζει, και η ίδια παθαίνει συχνά κρίσεις ζήλιας που αποξενώνουν τον Βρόνσκι, με αποτέλεσμα να βουλιάζει σιγά σιγά σε μια αδιέξοδη κατάσταση.

Αντιστικτικά με αυτόν τον τραγικό έρωτα εκτυλίσσεται η ιστορία του Κονσταντίν Λέβιν, ενός μελαγχολικού γαιοκτήμονα που ο Τολστόι τον έπλασε στο καλούπι του δικού του χαρακτήρα. Ενώ η Άννα αναζητά την ευτυχία μέσα από τον έρωτα, ο Λέβιν ξεκινά τη δική του αναζήτηση για την πνευματική ολοκλήρωση μέσα από το γάμο, την οικογένεια και τη σκληρή δουλειά. Γύρω από αυτά τα δύο κομβικά νήματα της πλοκής υπάρχουν δεκάδες χαρακτήρες και οι ιστορίες τους, υφασμένες αριστοτεχνικά από τον Τολστόι στον ίδιο καμβά∙ δημιουργείται έτσι ένα συγκλονιστικό πανόραμα της ρωσικής κοινωνίας του 19ου αιώνα.

 
 

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b