MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αντιφασιστικό φεστιβάλ: Για δεύτερη εβδομάδα στον κινηματογράφο Τιτάνια

Συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα το αντιφασιστικό φεστιβάλ, με ταινίες που αναφέρονται στο φαινόμενο και την τραγωδία του φασισμού στον κινηματογράφο ΤΙΤΑΝΙΑ, από τις 15 έως τις 21 Νοεμβρίου. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στα πλαίσια των μεσημεριανών προβολών που πραγματοποιούνται στον κινηματογράφο ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους, τηλ.: 2103811147) συνεχίζεται με επιτυχία για δεύτερη εβδομάδα από 15/11 έως 21/11 ΤΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ που διοργανώνει η NEW STAR.

author-image Γιώργος Σμυρνής

ΠΕΜΠΤΗ 15/11
16:00 ΤA ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ
Σκηνοθεσία: Αντρέι Ταρκόφσκι
Παίζουν: Νικολάι Μπιρλιάγιεφ, Στεπάν Κρίλοφ, Νικολάι Γκρίνκο, Ιρίνα Ταρκόφσκαγια, Αντρέι Κονχαλόφσκι
Υπόθεση:
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Αντρέι Ταρκόφσκι περιγράφει τη ζωή του 12χρονου Ιβάν στο Ανατολικό Μέτωπο, καθώς ύστερα από την απώλεια των γονιών του η εκδίκηση και ο πόλεμος αποτελεί γι’ αυτόν τη μόνη επιθυμητή πραγματικότητα. Η ικανότητά του να ξεγλιστράει μέσα στις εχθρικές γραμμές τον κάνει χρήσιμο στο στρατό, αλλά οι αποστολές του γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες και έτσι απομακρύνεται από την πρώτη γραμμή. Ο Ιβάν αντιστέκεται και πείθει τους ανωτέρους του να τον αφήσουν να εκτελέσει μια τελευταία αποστολή.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/11
15:00 ΤΟ ΤΑΜΠΟΥΡΛΟ
Σκηνοθεσία: Βόλκερ Σλόντορφ
Παίζουν: Μάριο Αντόρφ, Άντζελα Γουίνκλερ, Ντέιβιντ Μπένεντ
Υπόθεση:
Στα τρίτα του γενέθλια ο μικρός Όσκαρ, παίρνει δώρο ένα ωραίο ταμπούρλο. Μικρός και αυθόρμητος καθώς ήταν υπόσχεται να μην μεγαλώσει ποτέ. ΄Οποτε λοιπόν ο κόσμος γύρω του γινόταν δυσβάσταχτος ο Όσκαρ χτυπούσε το ταμπούρλο του. Βλέποντας την κατάσταση στη Γερμανία του ’30 και του ’40, ο Όσκαρ που κρατά την υπόσχεσή του και δε μεγαλώνει συνεχίζει να παίζει το ταμπούρλο του.

ΣΑΒΒΑΤΟ 17/11
12:00 ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ
Σκηνοθεσία: Ίγκμαρ Μπέργκμαν
Παίζουν: Ντέιβιντ Καραντίν, Λιβ Ούλμαν, Ηάινς Μπένετ
Υπόθεση:
Η ταινία ακολουθεί για μια εβδομάδα τη ζωή του Άμπελ Ρόζεμπεργκ, ενός ανέργου Αμερικανού ακροβάτη του τσίρκου που ζει στο χυπημένο από τη φτώχεια Βερολίνο μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν ο αδερφός του αυτοκτονεί, ο Άμπελ βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι ενός παλιού φίλου, του καθηγητή Βερέγκους και μετά δουλειά στην κλινική του καθηγητή όπου μαθαίνει τρομακτικά μυστικά και τον λόγο που οδήγησε τον αδερφό του στην αυτοκτονία.
14:15 ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 18/11
12:00 Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΚΤΑΚΤΩΡ
Σκηνοθεσία: Τσάρλι Τσάπλιν
Καστ: Τσάρλι Τσάπλιν, Πολέτ Γκοντάρ, Τζακ Όκι, Μπίλι Γκίλμπερτ
Σύνοψη
Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας εβραίος κουρέας (Τσάρλι Τσάπλιν) τραυματίζεται πολεμώντας για το φανταστικό έθνος της Τομανία και μένει χρόνια σε ένα νοσοκομείο βετεράνων. Όταν επιστρέφει σπίτι, πολλά έχουν αλλάξει: Ο Αντενόιντ Χίνκελ (επίσης, ο Τσάπλιν) έχει αποκτήσει απόλυτη δύναμη και έχει μετατρέψει την Τομανία σε μια αντισημιτική μηχανή πολέμου. Ενώ υπερασπίζεται το κουρείο του από μια επίθεση, ο κουρέας συναντά την όμορφη Χάνα (Πολέτ Γκοντάρ) και γίνεται ακούσια ο ήρωας του κινήματος αντίστασης που αναπτύσσεται στο γκέτο.
Στο μεταξύ, ο Χίνκελ σχεδιάζει να κατακτήσει το γειτονικό έθνος του Ότσερλιχ και να γίνει Παγκόσμιος Αυτοκράτορας.
Λόγω της ομοιότητάς τους, οι δυνάμεις της Τομανίας μπερδεύουν τον κουρέα με τον τυραννικό Χίνκελ, γεγονός που οδηγεί τον εβραίο κουρέα να απονείμει δικαιοσύνη απευθύνοντας στους πολίτες μία από τις πιο συγκινητικές ομιλίες που έχουν αποτυπωθεί σε φιλμ.
14:30 ΓΚΕΡΝΙΚΑ
Παραγωγή: Γαλλική
Σκηνοθεσία: Αλέν Ρενέ
Υπόθεση:
Αυτό που συνέβη στις 26 Απριλίου του 1937, κλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη: Τα γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την βασκική πόλη Γκερνίκα. Η ευαισθησία ενός καλλιτέχνη όπως ο Πικάσο δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη και έτσι δημιουργήθηκε ένας από τους πιο γνωστούς πίνακές του που φέρει το όνομα της πόλης. Ο πίνακας,βασισμένος στο συγκεκριμένο συμβάν αποτέλεσε μια παγκόσμια κατακραυγή εναντίον του τρόμου του πολέμου.
15:00 ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 19/11
15:00 ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ

ΤΡΙΤΗ 20/11
15:00 ΜΑΤΣΟΥΚΑ
Σκηνοθεσία: ANDRES WOOD
Ερμηνευτές: MATIAS QUER ARIEL MATELUNA MANUELA MARTELLI ALINE KUPPENHEIM FEDERICO LUPPI ERNESTO MALBRAN
Χιλή, 1973. Ο Ινφάντε κι ο Ματσούκα ζουν στο Σαντιάγκο, δυο εντεκάχρονα αγόρια από δυο κόσμους που χωρίζονται από ένα αόρατο κι όμως αδιαπέραστο τοίχος. Ο Ινφάντε ζει στην πλούσια καθωσπρέπει συνοικία, ο Ματσούκα στην τενεκεδούπολη λίγα τετράγωνα μακριά. Είναι μια εποχή, που κάποιοι, εμπνευσμένοι από την επαναστατική αύρα των ημερών, προσπαθούν να γκρεμίσουν τις διαχωριστικές γραμμές που χωρίζουν τους ανθρώπους.
Ένας απ’ αυτούς τους αισιόδοξους οραματιστές είναι κι ο Πατήρ Μάκενρω, ο διευθυντής ενός ιδιωτικού εκκλησιαστικού σχολείου. Με την υποστήριξη των γονιών των μαθητών του, δέχεται στο επιλεκτικό σχολείο του και παιδιά από πάμπτωχες οικογένειες της τενεκεδούπολης. Είναι αποφασισμένος να διδάξει στους μαθητές τον σεβασμό προς τον άνθρωπο. Ο Ματσούκα κι ο Ινφάντε βρίσκονται στην ίδια τάξη. Η φιλία τους θα τους οδηγήσει σε συναρπαστικές ανακαλύψεις και εκπλήξεις.
Όμως, αυτή η προσπάθεια ενοποίησης των δυο κόσμων, πέρα από τα πρακτικά της προβλήματα, έρχεται αντιμέτωπη και με την ανοιχτή κοινωνική σύγκρουση που συνταράζει την Χιλιανή κοινωνία…

ΤΕΤΑΡΤΗ 21/11
15:00 Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Ρομ
Υπόθεση:
Ντοκιμαντέρ με υλικό από τα πολεμικά αρχεία της ΕΣΣΔ, της Γερμανίας και της Πολωνίας, αλλά και από τα απόρρητα αρχεία του χιτλερικού υπουργείου προπαγάνδας και από τις ταινίες της Λένι Ρίφερνσταλ. Μια απόπειρα σπουδής του φασισμού από τη μια και μια προσπάθεια ερμηνείας του από την άλλη.

Σκηνοθεσία: Ίγκμαρ Μπέργκμαν

Παίζουν: Ντέιβιντ Καραντίν, Λιβ Ούλμαν, Ηάινς Μπένετ

 

Υπόθεση:    

Η ταινία ακολουθεί για μια εβδομάδα τη ζωή του Άμπελ Ρόζεμπεργκ, ενός ανέργου Αμερικανού ακροβάτη του τσίρκου που ζει στο χυπημένο από τη φτώχεια Βερολίνο μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν ο αδερφός του αυτοκτονεί, ο Άμπελ βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι ενός παλιού φίλου, του καθηγητή Βερέγκους και μετά δουλειά στην κλινική του καθηγητή όπου μαθαίνει τρομακτικά μυστικά και τον λόγο που οδήγησε τον αδερφό του στην αυτοκτονία.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b