MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Svetlana Kasyan: -Κάποιοι ειδικοί μου έχουν πει ότι έχω παρόμοια φωνή με την Κάλλας

H Svetlana Kasyan, είναι η πολύ ταλαντούχα Ρωσίδα σοπράνο που θα τραγουδήσει μαζί με τον Μάριο Φραγκούλη και άλλους σημαντικούς τραγουδιστές στην συναυλία του Ηρωδείου στις 24 Σεπτεμβρίου με το “‘Αξιον Εστί” του Μίκη Θεοδωράκη και έργα του ρώσου Mητροπολίτη και συνθέτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ. Η σοπράνο είχε από έναν καλό λόγο να πει για την Ελλάδα, το Ηρώδειο, τον Μίκη Θεοδωράκη, το Μάριο Φραγκούλη και την Μαρία Κάλλας, η οποία είναι κι ένα από τα μεγάλα μουσικά της είδωλα.Συνέντευξη στον Γιώργο Σμυρνή

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ειδικά, για την Κάλλας, την οποία χαρακτηρίζει φαινόμενο, που συνδύαζε την πιο όμορφη φωνή με τη μεγαλύτερη διαπασών στην ιστορία της μουσικής, δηλώνει: “Έζησε τα αισθήματα και τη ζωή της έντονα, τραγουδούσε πάντα από τα βάθη της υπέροχης καρδιάς της και αγαπούσε τους συμπατριώτες της.”

Αλλά και τον Μάριο Φραγκούλη τον χαρακτηρίζει παγκοσμίως γνωστό τραγουδιστή και τον Μίκη Θεοδωράκη έναν από τους παγκόσμιους μύθους. Σε συνέντευξή της για την εκδήλωση στο Ηρώδειο, η Svetlana Kasyan μας αποκαλύπτει ποια είναι τα είδωλά της και ποιά πράγματα λατρεύει στη χώρα μας.

Πώς είναι για έναν τραγουδιστή να τραγουδάει σε έναν χώρο μνημείο σαν το Ηρώδειο
Το Ηρώδειο είναι ένα από τα αρχαιότερα θέατρα του κόσμου. Στη σκηνή του εμφανίστηκαν οι πιο σημαντικοί τραγουδιστές της ιστορίας και ανάμεσα τους τα προσωπικά μου είδωλα, η Μαρία Κάλλας και ο Πλάθιντο Ντομίνγκο. Με την παρουσία μου εκεί γίνομαι κι εγώ ένα μικρό κομμάτι μιας μακράς μουσικής παράδοσης. Είναι μια πολύ σημαντική, σχεδόν μεταφυσική στιγμή για μένα.

-Τι συναισθήματα σας προκαλεί το ότι έρχεστε στην Ελλάδα; Έχετε ξανατραγουδήσει στη χώρα μας;
Είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα, αν και έχω ονειρευτεί εδώ και καιρό να επισκεφθώ την απίστευτα όμορφη χώρα σας. Η πατρίδα σας είναι όμορφη σε όλα τα επίπεδα: τον καιρό, την κουλτούρα, το φαγητό και τέλος τους ανθρώπους. Ζείτε αρμονικά με το περιβάλλον. Είναι η μοίρα αυτής της χώρας να είναι η πιο ευτυχισμένη στον κόσμο.

-Έχετε δηλώσει ότι πρότυπό σας είναι η Μαρία Κάλλας. Ποιά ήταν τα στοιχεία που την έκαναν μοναδική και σας έχουν εντυπωσιάσει στην μεγάλη αυτή τραγουδίστρια;
Συνδύαζε την πιο όμορφη φωνή με το μεγαλύτερο διαπασών στην ιστορία της μουσικής. Κάποιοι ειδικοί μου έχουν πει ότι έχω παρόμοια φωνή. Αυτό με έκανε να μελετήσω περισσότερο το φαινόμενο Κάλλας. Ανακάλυψα ότι μισούσε να υποκρίνεται και ότι ποτέ δεν ήταν ψεύτικη με κανέναν. Έζησε τα αισθήματα και τη ζωή της έντονα, τραγουδούσε πάντα από τα βάθη της υπέροχης καρδιάς της και αγαπούσε τους συμπατριώτες της. Πάντα αγαπούσε τους έλληνες και την Ελλάδα.

-Στην εκδήλωση στο Ηρώδειο θα τραγουδήσετε κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη και του Ιλαρίωνα Αλεφέγιεφ. Ποιά είναι η άποψή σας για τους δύο αυτούς συνθέτες;
Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας από τους παγκόσμιους μύθους και γνωρίζω ότι είναι ένα εθνικό σύμβολο για σας. Είναι ο Σολτζενίτζιν, ο Μαντέλα και ο Σοστακόβιτς μαζί σε ένα πρόσωπο. Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη τιμή που με επέλεξε να ερμηνεύσω τη μουσική του. Τον συνάντησα στο σπίτι του και μου είπε πολύ καλά λόγια για τα οποία τού είμαι ευγνώμων. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων είναι επίσης ένας ανερχόμενος αστέρας στην Ρωσία. Είναι, σίγουρα, ανάμεσα στους 50 πιο σημαντικούς ανθρωπους με επιρροή στην Ρωσία. Είναι επίσης πολύ γνωστός στην Ελλάδα, ιδιαίτερα ταλαντούχος και καταφέρνει να συνδυάζει άψογα τη θεολογική με τη μουσική του καριέρα. Είναι εκπληκτικός. Νιώθω έκπληξη που με επέλεξαν αυτοί οι δύο γίγαντες να συμμετάσχω σε αυτή τη συναυλία.

-Έχετε ξανατραγουδήσει μαζί με τον Μάριο Φραγκούλη; Ποιά είναι η άποψή σας γι’ αυτόν
Ο Μάριος είναι ένας παγκοσμίως γνωστός τραγουδιστής. Είναι πολύ γνωστός στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ένας πολύ ταλαντούχος τραγουδιστής. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να συνδυαστούμε πολύ καλά και στο μέλλον.

-Στην Ελλάδα οι συνθέτες μας είχαν και έχουν την τάση να μελοποιούν πολλά έργα σημαντικών ποιητών (Ελύτη, Σεφέρη, Ρίτσο κ.α.). Αυτό είναι κάτι που το κάνουν και οι συνθέτες στη Ρωσία;
Ναι, έχουμε και εμείς μια παρόμοια παράδοση ειδικά στη ρωσική όπερα. Ο Τσαϊκόφσκι και άλλοι συνθέτες της όπερας συχνά χρησιμοποίησαν ρωσική ποίηση στο έργο τους. Για παράδειγμα στις όπερες Ευγένιος Ονέγκιν, Πρίγκηπας Ιγκορ, Pikovaj Dama κ.λπ.

-Ποιά είναι η ανταπόκριση του ρώσικου κοινού στην όπερα και την κλασική μουσική;
Στη Ρωσία, όπως και στο Δυτικό κόσμο, η όπερα θεωρείται μουσική για τους βασιλείς. Είναι μουσική για την ελίτ. Για να καταλάβει κανείς όπερα πρέπει να μορφώνεται συνέχεια καλλιτεχνικά. Είναι επίσης μια ακριβή τέχνη καθώς δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν τις υψηλές τιμές των εισητηρίων. Είναι, όμως, στη Ρωσία μια πολύ αξιοσέβαστη τέχνη και το ενδιαφέρον του κοινού αυξάνεται κάθε χρόνο. Το Θέατρο Μπολσόι έχει γίνει γνωστό στο παγκόσμιο κοινό.

Μεγάλος θόρυβος παγκοσμίως έγινε με την υπόθεση των Pussy Riot στη Ρωσία. Ποιά είναι η άποψή σας για το συγκεκριμένο συγκρότημα, την ενέργειά του και την καταδίκη του;
Δεν είμαι ούτε δικαστικός, ούτε δικηγόρος, για αυτό δεν θα ήθελα να μιλήσω για αυτό το θέμα.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b