MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εναρκτήριες εκδηλώσεις των 47ων Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης

Με ανοιχτές εκδηλώσεις που απευθύνονται σε όλη την πόλη, ξεκινούν το απόγευμα της Κυριακής 16 Σεπτεμβρίου, τα 47α «Δημήτρια» του Δήμου Θεσσαλονίκης.

author-image Μαίρη Ρετσίνα

Με μουσική, χορό και εικαστικές δράσεις και με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πολιτισμού με το Δήμο Καλαμαριάς και το Μέγαρο Μουσικής, κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, καλούνται να πάρουν μέρος στην έναρξη της μεγάλης γιορτής, που θα διαρκέσει έως και τα τέλη Οκτωβρίου.

Πρόγραμμα

Προαύλιο και περιμετρικά του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Μουσικός περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης
Η αυλαία των 47ων «Δημητρίων» ανοίγει και προσκαλεί όλη την πόλη σε μία μεγάλη γιορτή, γεμάτη από μουσικές, που έρχονται από το παρελθόν, συναντούν το παρόν και προϊδεάζουν για το αύριο. Η εναρκτήρια εκδήλωση αρχίζει με τον μουσικό περίπατο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το σχήμα θα ξεκινήσει στις 18:30 από το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης και θα κατευθυνθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παίζοντας γνωστά και αγαπημένα κομμάτια.

Cambia Fest
Η άφιξη της Φιλαρμονικής στον προαύλειο χώρο του Μεγάρου Μουσικής, σηματοδοτεί την έναρξη του «Cambia Fest». Στο φεστιβάλ θα εμφανιστούν εγχώρια μουσικά σχήματα, με αυθεντικό, σύγχρονο και δυνατό ήχο, τα οποία κάνουν τα πρώτα τους δισκογραφικά βήματα. Πρόκειται για τα συγκροτήματα «Jasm», «Biotech», «Καβούρια Δολοφόνοι» και «Όρτσα ρε», που θα συμμετάσχουν σε έναν ιδιότυπο διαγωνισμό. Η μουσική του σχήματος που θα προτιμήσει το κοινό, θα εκδοθεί σε έντυπο μουσικό βιβλίο, ενώ τα τραγούδια των υπόλοιπων τριών σχημάτων θα μεταγραφούν σε παρτιτούρες σε μορφή e-book από τις εκδόσεις Cambia και με την ευγενική χορηγία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και των 47ων «Δημητρίων».

Symphonic rock από τους «After Crying» και τη Μητροπολιτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Η μεγάλη συναυλία της εναρκτήριας εκδήλωσης θα ξεκινήσει στις 22:00, με τη Μητροπολιτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε σύμπραξη με το Ουγγρικό ροκ συγκρότημα «After Crying». Το σχήμα δημιουργήθηκε το 1986 από τους Gabor Egervari (φλάουτο), Csaba Vedres (πιάνο) και Peter Pejtsik (τσέλο). Μέσα στα 25 χρόνια της διαδρομής του, το ακουστικό τρίο απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή μουσική σκηνή και μετασχηματίστηκε σε πρωτοπόρα συμφωνική ροκ ορχήστρα. Σήμερα στο σχήμα μετέχουν οι Zoltan Batky, Gabor Egervari, Csaba Eros, Andras Adam Horvath, Zsolt Madai, Peter Pejtsik, Balazs Winkler.

Από το 2000 οι συναυλίες των «After Crying» στην Ουγγαρία και σε όλο τον κόσμο, συνοδεύονται από μεγάλη επιτυχία. Το σχήμα έχει ηχογραφήσει 16 δίσκους, από τους οποίους, ο τελευταίος, με τίτλο «Creatura» (2011), χαρακτηρίζεται ως ο καλύτερος της πορείας του.

Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στους εσωτερικούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Λήξη «Παρά θίν’ αλός» – Έναρξη 47ων «Δημητρίων»

Μετά την περσινή επιτυχημένη συνεργασία των δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, τα «Δημήτρια» και το «Παρά θίν’ αλός» συνδέονται ξανά, μέσω του διεθνούς εικαστικού φεστιβάλ «Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012». Με το βλέμμα στραμμένο στην επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, οι επιμελητές Μαρία Κενανίδου και Θεόφιλος Τραμπούλης, εκκινούν από τη θέση ότι η Θεσσαλονίκη στα 100 χρόνια ελληνικής ιστορίας της, παρήγαγε ένα λόγο νεωτερικότητας, στον οποίον η σύγχρονη τέχνη θα μπορούσε να αναζητήσει έναν διακεκριμένο και χαμένο πρόγονο. Με αυτό το σκεπτικό, δομήθηκε το παράλληλο πρόγραμμα του «Πεδίου Δράσης Κόδρα 2012» που περιλαμβάνει:

Έκθεση φωτογραφίας στην οδό Β. Όλγας
Τυπωμένες φωτογραφίες σε μεγάλη διάσταση, θα τοποθετηθούν σε δημόσια κτίρια της οδού Β. Όλγας, ενοποιώντας νοητά τη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Καλαμαριά και φέρνοντας τους πολίτες σε επαφή με τη διεθνή σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Πρόκειται για μία συνεργασία των καθηγητών John Kippin (Πανεπιστήμιο του Newcastle) και Γιώργου Κατσάγγελου (Εργαστήριο Φωτογραφίας Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ). Στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες από Ελλάδα, Μ. Βρετανία και Γερμανία.

«Tanz macht Frei» : «Ο χορός απελευθερώνει»
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η έναρξη των «Δημητρίων» και η λήξη του «Παρά θίν’ αλός» συναντιούνται στην εκδήλωση «Tanz macht Frei». Έμπνευση της δράσης στάθηκε η πληροφορία, ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν, Θεσσαλονικείς χόρεψαν βαλς στην παραλιακή οδό. Το «Tanz macht Frei» είναι μία εικαστική πρόταση – performance, στην οποία συμμετέχουν περίπου 150 άτομα όλων των ηλικιών, εθελοντές και όχι επαγγελματίες χορευτές, που θα κινηθούν χορεύοντας από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι τον Λευκό Πύργο.  

Επιμέλεια, ιδέα, οργάνωση: Νίκος Μυκωνιάτης

Χορογραφία – συντονισμός: Χαρίκλεια Βουτσά
Μουσική: Θέμις Βελένη / Κωνσταντίνος Βελένης
Συντονισμός εθελοντών: Μάκης Ανανιάδης
Συμμετέχει η ομάδα κρουστών «Κρούση»

Περισσότερα από Φεστιβάλ
VIMA_WEB3b