MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Είναι υπερβολικός ο αποκλεισμός της Βούλας Παπαχρήστου;

Ακριβά το πλήρωσε το ρατσιστικό ανεκδοτάκι της η πρωταθλήτρια στο τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή κρίνοντας ως ανάρμοστη στο Ολυμπιακό πνεύμα οποιαδήποτε δημόσια αναφορά με ρατσιστικό περιεχόμενο, την απέκλεισε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο αποκλεισμός της Παπαχρήστου έγινε μάλλον, επειδή το θέμα πήρε διεθνή έκταση. Διαφορετικά πιστεύω ότι δεν θα την απέκλειαν. Το θέμα του ρατσισμού, για διάφορους λόγους, είναι σημαντικό στην διεθνή αθλητική κοινότητα. Το ξέρουμε αυτό το θέμα, από τις τόσες περιπτώσεις που έχει γίνει θέμα με συνθήματα ρατσιστικά από οπαδούς σε βάρος έγχρωμων αθλητών, αλλά και σε αντιδικίες με ρατσιστικό περιεχόμενο μεταξύ αθλητών, που φτάνουν ακόμα και στην αθλητική (και όχι μόνο) δικαιοσύνη.

Το αν χαρακτηρίζεται υπερβολική ή όχι η αντίδραση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, εξαρτάται από το κατά πόσον κάποιος θεωρεί σημαντικό ή όχι το θέμα του ρατσισμού. Κάποιοι το θεωρούν τελείως επουσιώδες, άλλοι προσπαθούν να το υποβαθμίσουν ως ένα απλό ανέκδοτο, άλλοι θυμούνται τον Πίου το Μαύρο Πιστόλι, άλλοι πάλι λένε (όπως η Δημ. Αρ.) πως μία εκφράστρια ρατσιστικών θέσεων πρέπει να πάει σπίτι της ή θυμούνται τον Τζέσε Όουενς, τον αφροαμερικάνο υπεραθλητή που ταπείνωσε τον Χίτλερ με τα τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια που κέρδισε μέσα στο Βερολίνο. Το θέμα πουλάει, ενώ  έχει γίνει αντικείμενο πόλωσης ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά. Έχει διχάσει ακόμα και τους αντιμνημονιακούς: ο Καμμένος ζητάει να την πάρουν πίσω, ενώ ο Σύριζα δηλώνει ότι καλά της έκαναν. Οι Χρυσαυγίτες πάλι κάνουν λόγο για ρατσισμό εις βάρος των Ελλήνων. (Προφανώς θεωρούν ρατσισμό το να μην αφήνουν έναν Έλληνα να εκφράζεται ρατστιστικά εναντίον των Αφρικανών!)

Κατά τη γνώμη μου, μπορεί να κρυβόμαστε λίγο πίσω από το δάχτυλό μας με την υπόθεση της Παπαχρήστου. Ωστόσο, με δεδομένη την διεθνή απήχηση που πήρε το θέμα, η επιλογή της Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν σίγουρα δικαιολογημένη. Έτσι κι αλλιώς, οι αθλητές έχουν ξεκάθαρα προειδοποιηθεί να μην κάνουν ρατσιστικές αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τους έχουν πει επίσης να προσέχουν τα αστεία που ανεβάζουν, γιατί συχνά έχουν στερεότυπα. Γενικά, όταν μπαίνεις σε ένα περιβάλλον με τέτοιο διεθνή αντίχτυπο και τέτοια προβολή από τα ΜΜΕ όλου του κόσμου, πρέπει να είσαι προσεχτικός. Δεν είσαι σπίτι σου!

Το σχόλιο που ανάρτησε η Παπαχρήστου “Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα… Τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό!!” Διαβάζοντας το κανείς, δεν νομίζω ότι έχει αμφιβολία πως είναι καθαρά ρατσιστικό. Ακόμα κι αυτοί που την υποστηρίζουν, το ξέρουν αυτό.

Ίσως κάποιοι να θεωρούν υπερβολικό τον αποκλεισμό της, επειδή δεν έχει το κραυγαλαίο ύφος που έχουμε δει σε άλλες αναρτήσεις με ακροδεξιό- ρατσιστικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η δήλωση δεν είναι ρατσιστική και ανάρμοστη στο περιβάλλον των Ολυμπιακών Αγώνων. Με τον τρόπο που προσβάλλει μία ολόκληρη ήπειρο, προσφέρεται στο να πάρει διεθνείς διαστάσεις και αυτό ήταν που “έκαψε” την αθλήτρια.

Η ίδια απαντάει ότι ήταν ένα αστείο. Και δηλώνει το εξής: “Πώς μπορώ να είμαι ρατσίστρια και να έχω Βούλγαρο προπονητή;” Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Υπάρχουν ακροδεξιοί που έχουν παντρευτεί ξένες γυναίκες, άλλωστε. Έπειτα, μπορεί κάποιος να μην είναι ρατσιστής με τους Βούλγαρους, αλλά να είναι ρατσιστής με τους Αφρικανούς. Συν το ότι, το προσωπικό συμφέρον τίθεται συχνά πάνω από την ιδεολογία. Αν ο συγκεκριμένος προπονητής κάνει καλά τη δουλειά του και η Βούλα Παπαχρήστου κερδίζει τίτλους, φαντάζομαι ότι θα βάζει στην άκρη οποιαδήποτε εθνικιστική της ιδεολογία, για να κερδίζει τρόπαια.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής, Ισίδωρος Κούβελος αναφέρθηκε στο σχόλιο της Βούλας Παπαχρήστου: “Δυστυχώς η αθλήτρια έκανε μία ρατσιστική δήλωση που αντίκειται στη θεμελιώδη αξία του Ολυμπιακού Κινήματος που είναι ο σεβασμός. Ο σεβασμός στο συναθλητή σου, στον συναγωνιζόμενο, στο διαφορετικό φύλο χρώματος και φυλής… Τα λάθη πληρώνονται ειδικά όταν είναι τόσο σοβαρά. Είναι εκ τω ουκ άνευ ο αποκλεισμός”.

Αντίθετα, η ομάδα της αθλήτριας, η ΑΕΚ υπερασπίζεται την αθλήτριά της, κάνοντας λόγο για παιχνίδι στην πλάτης, και προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει με κάθε νόμιμο τρόπο. Μεταξύ άλλων, γράφει: “Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα επιτρέψουμε ένα ατυχές περιστατικό να γίνει σημαία από κάποιους για πολιτικές αντιπαραθέσεις, υπονομεύοντας την προσπάθεια της αθλήτριάς μας για όσο το δυνατό καλύτερη εκπροσώπηση της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Επειδή θεωρούμε ότι η υπερβολή ορισμένων “θιγμένων” είναι παιχνίδι στην πλάτη της αθλήτριάς μας και μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει, δηλώνουμε ότι οποιαδήποτε σκέψη για αποκλεισμό της αθλήτριάς μας από την κορυφαία διοργάνωση είναι προκλητική, υποκριτική και μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, και θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο“.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b