MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
24
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
Maria La Callas: Τα κοστούμια της ταινίας του Pablo Larraín σε μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
Από 27/05/2026 έως 13/09/2026
Platforms Project 2026: Η γιορτή της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής τον Σεπτέμβριο στο Καπνεργοστάσιο
Από 17/09/2026 έως 20/09/2026
South by Southeast: Η νέα έκθεση του ΕΜΣΤ ξαναχαρτογραφεί την Ελλάδα πέρα από τα όρια της Δύσης
Από 11/06/2026 έως 08/11/2026
Titanic: Η νέα immersive έκθεση στο Γουδί μάς ταξιδεύει στην ιστορία του θρυλικού υπερωκεάνιου
Από 12/10/2026 έως 30/11/2026
Untitled (Pride and Contempt): Η πρώτη ατομική έκθεση της Barbara Kruger στο ΚΠΙΣΝ
Από 28/04/2026 έως 01/11/2026
«Τα Ημερολόγια»: Η έκθεση-αφιέρωμα στο έργο του Χρήστου Μποκόρου, στο Φουγάρο Art Center του Ναυπλίου
Από 19/06/2026 έως 31/10/2026
Έμπνευση: Το αποτύπωμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης στην Ιταλία στο Μουσείο Ακρόπολης
Από 16/06/2026 έως 30/08/2026
Αναδρομικά: Νέα έκθεση στο Μουσείο Βορρέ επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση της συλλογής του
Από 25/04/2026 έως 25/04/2027
Αναπλάθοντας την παράδοση: O Πάνος Βαλσαμάκης και η γέννηση της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής
Από 04/06/2026 έως 31/01/2027
Γιάννης Χρήστου – Εναντιοδρομία: Το «άγνωστο» αρχείο μιας μουσικής ιδιοφυΐας σε μια έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/02/2026 έως 08/11/2026
Γιατί Κελαηδά το πουλί στο κλουβί: Το Just Art Project στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων με μια ομαδική έκθεση
Από 30/06/2026 έως 13/09/2026
ΔΕΣΤΕ: Αναζητώντας την «ξεχασμένη» Γενιά Χ
Από 18/06/2026 έως 26/11/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Η «Αφροδίτη» του Jeff Koons και μετά το καλοκαίρι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Από 20/03/2026 έως 28/09/2026
Η «Αφροδίτη» του Jeff Koons στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Από 20/03/2026 έως 31/08/2026
Η Εισβολή της Αρχαιότητας: Το εικαστικό σύμπαν της Aleksandra Waliszewska στο Μουσείο Μπενάκη
Από 03/06/2026 έως 27/09/2026
Ιούλιος Βερν 200: Μια διαδραστική έκθεση στον «Ελληνικό Κόσμο» ζωντανεύει το σύμπαν του σπουδαίου συγγραφέα
Από 25/08/2026 έως 25/10/2026
Κινδύνεψα μόνο από ανεξέλεγκτες σκέψεις: Έργα του Αλέξανδρου Ψυχούλη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Από 16/05/2026 έως 04/10/2026
Οι 32οι Πλόες επιστρέφουν στην Άνδρο με το "Το Αίνιγμα της Εικόνας"
Από 25/07/2026 έως 04/10/2026
Στάθης Λογοθέτης - Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
Στο ένδοξο αλωνάκι: 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου σε μια έκθεση στην ΕΒΕ
Από 20/03/2026 έως 31/08/2026
Τοπία της Μνήμης: Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Από 20/05/2026 έως 04/10/2026
Ωδή στα πράγματα: Το ΕΜΣΤ επανασυστήνει τη Νίκη Καναγκίνη με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
Αρχιτεκτονική

Αφιέρωμα στο έργο του Κυριάκου Κρόκου στο Μουσείο Μπενάκη

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Από 25 Μαΐου έως 29 Ιουλίου το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο έργο του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου (1941-1998).

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Μαίρη Ρετσίνα

Η έκθεση διατρέχει επιλεκτικά όλο του το έργο αρχιτεκτονικό και ζωγραφικό. Περιλαμβάνει πρωτότυπα σχέδια, σκίτσα και μακέτες από τις μελέτες, καθώς και φωτογραφίες από τα κτίρια που πραγματοποιήθηκαν. Παράλληλα, παρουσιάζεται και η ζωγραφική μέσω της οποίας ο Κρόκος παρατηρούσε και στοχαζόταν τον κόσμο πολύ πριν και κατά τη διάρκεια της πορείας του στην αρχιτεκτονική.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και ορισμένα – εναπομείναντα – από τα στοιχεία (σοβάς, ξύλο και τσιμέντο) που χρησιμοποίησε ο ίδιος για να παρουσιάσει την υλικότητα του έργου του όταν έλαβε μέρος εκπροσωπώντας την επίσημη ελληνική συμμετοχή, στην VΙ Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, το 1996.

Τέλος, στον εκθεσιακό χώρο προβάλλεται το βίντεο με τίτλο «Κυριάκος Κρόκος – αρχιτέκτων και ζωγράφος», το οποίο αποτελεί μια σύνθεση των διαθέσιμων εικόνων και ήχων για τη ζωή και τα έργα του Κυριάκου Κρόκου από τον σκηνοθέτη Γιάννη Τριτσιμπίδα.
Την έκθεση επιμελήθηκε η σύζυγος του αρχιτέκτονα, Λέτη Αρβανίτη Κρόκου, ενώ τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό η Λίλη Πεζανού.

Σύντομη Βιογραφία
Ο Κυριάκος Κρόκος γεννήθηκε το 1941 στη Σάμο. Φοίτησε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και πήρε το δίπλωμά του το 1967. Παράλληλα με τις σπουδές του, εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο του καθηγητή Ι. Λιάπη. Μετά τη στρατιωτική του θητεία έζησε για ένα χρόνο στο Παρίσι κάνοντας αυτοσπουδή και μαθητεύοντας ζωγραφική κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη. Γυρνώντας στην Ελλάδα, παράλληλα με την αρχιτεκτονική του εργασία συνέχισε να ζωγραφίζει, ακολουθώντας την κλίση που είχε από παιδί.

Το 1976 δημιούργησε δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο. Η αρχιτεκτονική του δραστηριότητα αφορούσε κυρίως μελέτες και επιβλέψεις ιδιωτικών έργων, ενώ συμμετείχε με επιτυχία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Από τις βραβευμένες εργασίες του ήταν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (Α΄ βραβείο 1977) και η συμμετοχή του στο διεθνή διαγωνισμό για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης (έπαινος 1990). Η μελέτη για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάσθηκε στην ΙΙΙ BIENNALE Αρχιτεκτονικής Δημοσίων Κτηρίων, στο κέντρο Pompidou (Παρίσι 1990). Το κτήριο βραβεύτηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, σαν υπόδειγμα δημοσίου κτηρίου στην Ελλάδα (Αθήνα 2001).

Έργα του, όπως το Θέατρο της οδού Κυκλάδων στην Αθήνα, η κατοικία Βέττα στη Φιλοθέη, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, η μελέτη για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το ιδιωτικό Μουσείο Φασιανού στην Αθήνα, η κατοικία Ανδρεάδη στη Χαλκιδική κ.ά., είναι δημοσιευμένα σε ελληνικά και ξένα αρχιτεκτονικά περιοδικά.
Δείγματα της ζωγραφικής του δουλειάς είχε παρουσιάσει σε ομαδικές εκθέσεις, ενώ το 1987 εκδόθηκε το βιβλίο Αρχιτεκτονικά Τοπία με σχέδια και κείμενα δικά του και του Αλέκου Φασιανού.
Το φθινόπωρο του 1996, ο Κυριάκος Κρόκος εκπροσώπησε την Ελλάδα στην VΙ ΒΙENNALE Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, εκθέτοντας τα πιο αντιπροσωπευτικά από τα έργα του.
Ήταν παντρεμένος με την Λέτη Αρβανίτη και είχε τρία παιδιά. Έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 1998.

ΕΚΔΟΣΗ
Την έκθεση συνοδεύει μονογραφία για τον Κυριάκο Κρόκο, η οποία είναι αφιερωμένη τόσο στο αρχιτεκτονικό όσο και στο ζωγραφικό έργο, λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου σημαντικό για τον ίδιο τον δημιουργό. Η έκδοση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σχέδια γραμμικά, ελεύθερα και σκίτσα, μακέτες, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό ζωγραφικών έργων και σπουδών. Κείμενα για την αρχιτεκτονική έχουν γράψει οι καθηγητές Ανδρέας Γιακουμακάτος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ηλίας Κωνσταντόπουλoς (Πανεπιστήμιο Πατρών), Wilfried Wang (University of Texas, Austin), ενώ παράλληλα περιλαμβάνονται μαρτυρίες των αρχιτεκτόνων Μαρίας Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα. Για τη ζωγραφική του Κυριάκου Κρόκου γράφουν ο ζωγράφος Αλέκος Λεβίδης και ο ιστορικός τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος. Τέλος, περιλαμβάνονται ένα περιγραφικό χρονολόγιο από την Λέτη Αρβανίτη Κρόκου, καθώς και δύο λιγότερο γνωστές συνεντεύξεις του Κρόκου, στον αρχιτέκτονα Κυριάκο Κοσμά (1990) και στον ποιητή Σωτήρη Κακίση (1995). Την έκδοση επιμελήθηκαν οι Λέτη Αρβανίτη Κρόκου, Ηλίας Κωσταντόπουλος και Αλέκος Λεβίδης.

Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Τηλ. 210 34 53 111

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Καλλιτέχνης: Κυριάκος Κρόκος
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Έχεις άλλη μια ευκαιρία να δεις την «Αφροδίτη» του Jeff Koons στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μετά το καλοκαίρι
Εικαστικά
Ιούλιος Βερν 200: Μια διαδραστική έκθεση στον «Ελληνικό Κόσμο» ζωντανεύει το σύμπαν του σπουδαίου συγγραφέα
Εικαστικά
Platforms Project 2026: Η γιορτή της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής τον Σεπτέμβριο στο Καπνεργοστάσιο
Εικαστικά
Οι 32οι Πλόες επιστρέφουν στην Άνδρο με το “Το Αίνιγμα της Εικόνας”
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Midsummer Party: Ένα εικαστικό συμπόσιο από νέους καλλιτέχνες στη Roma Gallery
Εικαστικά
Titanic: Η νέα immersive έκθεση στο Γουδί μάς ταξιδεύει στην ιστορία του θρυλικού υπερωκεάνιου
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Γιατί Κελαηδά το πουλί στο κλουβί: Το Just Art Project στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων με μια ομαδική έκθεση
Εικαστικά
Convivial Gestures: Η έκθεση σύγχρονης τέχνης του Thermia Project στην Κύθνο
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Soft Prints: Έκθεση κοσμημάτων της Χρυσάνθης Κουμιανάκη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΔΕΣΤΕ: Αναζητώντας την «ξεχασμένη» Γενιά Χ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«Love Transcends All»: Μια πολυαισθητηριακή εξερεύνηση της αγάπης στο T.A.F./ the art foundation
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Φωνές απο τα σύνορα: Έκθεση φωτογραφιας στο Goethe-Institut Athen