MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πέθανε ο Τονίνο Γκουέρα

Ένας από τους σημαντικότερους σεναριογράφους του ευρωπϊκού σινεμά και τακτικός συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου, έφυγε σε ηλικία 92 ετών.

author-image Θοδωρής Τσιατσικας

Γεννημένος το 1920, ο Τονίνο Γκουέρα άρχισε να γράφει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν βρέθηκε κλεισμένος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Με πάνω από 100 σενάρια στο ενεργητικό του σε μια καριέρα που κράτησε 52 χρόνια, σημάδεψε ανεξίτηλα τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, ενώ ήταν τρεις φορές υποψήφιος για βραβείο Όσκαρ. Η συνεργασία του με το Μικελάντζελο Αντονιόνι έδωσε ανεπανάληπτες ταινίες («Η Περιπέτεια», «Η Νύχτα», « Έκλειψη», «Η Κόκκινη Έρημος», «Blow-Up», «Zabriskie Point»).

Έγραψε σενάρια για σκηνοθέτες όπως ο Φεντερίκο Φελίνι («Amarcord», «Τζίντζερ και Φρεντ»), ο Αντρέι Ταρκόφσκι («Νοσταλγία»), οι αδελφοί Ταβιάνι («Χάος»), ο Φραντσέσκο Ρόζι («Ο Χριστός Σταμάτησε στο Έμπολι»), ο Έλιο Πέτρι, ο Μάριο Μονιτσέλι, ο Βιτόριο Ντε Σίκα, ο Τζιουζέπε Τορνατόρε. Με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο έχει συνεργαστεί στις ταινίες «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Ο Μελισσοκόμος», «Τοπίο στην Ομίχλη», «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», «Το Βλέμμα του Οδυσσέα», «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα», «Το Λιβάδι που Δακρύζει» και «Η Σκόνη του Χρόνου».

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b