MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ξέφραγο αμπέλι τα ελληνικά μουσεία!- Παραιτείται ο Γερουλάνος

Η ληστεία στο μουσείο της Ολυμπίας είναι μία ακόμα περίπτωση, που αποδεικνύει ότι τα ελληνικά μουσεία και οι αρχαιολογικοί θησαυροί που εκτίθενται σε αυτά, είναι επί της ουσίας απροστάτευτα. Το άδειασμα του Μουσείου από τα 65 εκθέματα, προκάλεσε σάλο και έκανε τον Υπουργό Πολιτισμού να θέσει την παραίτηση του στη διάθεση του Πρωθυπουργού.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Πέρα από τις αντιδράσεις για το καθόλου πρωτοφανές, αλλά οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικό αυτό γεγονός, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόβλημα προϋπήρχε. Εδώ και χρόνια γίνεται λόγος για ελλιπέστατη φύλαξη των ελληνικών μουσείων. Οι λόγοι είναι προφανείς: Από τη μία τα οικονομικά προβλήματα και οι δυσλειτουργίες του κράτους και από την άλλη ο μεγάλος όγκος εκθεμάτων, λόγω της τεράστιας αρχαιοελληνικής και βυζαντινής κληρονομιάς, που καθιστά έτσι κι αλλιώς δύσκολη τη φύλαξη, καθώς απαιτεί μεγάλο προσωπικό και πόρους.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την αστυνομία, στις 07:30 το πρωί της Παρασκευής δύο άνδρες, με καλυμμένα τα πρόσωπα τους, εισέβαλαν στο παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας και απειλώντας με όπλα, ακινητοποίησαν τη φύλακα, την  έδεσαν σε καρέκλα και τη φίμωσαν.

Οι δράστες ζήτησαν από τη φύλακα να τους πει πού φυλάσσονταν τα χρυσά στεφάνια. Η φύλακας του είπε ότι στο μουσείο δεν φυλάσσονται τέτοια αντικείμενα. Στη συνέχεια οι δράστες έσπασαν προθήκες του μουσείου και αφαίρεσαν χάλκινα και πήλινα αντικείμενα, καθώς και ένα χρυσό δακτυλίδι. Ο συνολικός αριθμός υπολογίζεται σε 65 με 70 αντικείμενα.

Τα εκθέματα αυτά είχαν μεταφερθεί στην Ολυμπία από άλλα μουσεία, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Ωστόσο, μετά τη λήξη των Αγώνων, κρίθηκε σκόπιμη η παραμονή των εκθεμάτων στην περιοχή.

Ήδη ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος υπέβαλε την παραίτησή του. Ωστόσο, είναι άγνωστο το αν ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος θα κάνει δεκτή την παραίτηση του υπουργού του.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b