MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
08
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Υπερπαραγωγή στην Τουρκία για την Άλωση! (vid)

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Εμείς το θεωρούμε εθνική καταστροφή, ενώ οι Τούρκοι μία από τις πιο “ένδοξες” στιγμές της ιστορίας τους. Ο λόγος για την άλωση της Κωνσταντινούπολης, την οποία μετέφεραν σε υπερπαραγωγή οι Τούρκοι και προβάλλεται αυτήν την περίοδο στα τουρκικά σινεμά. Σύμφωνα με αυτά που διαρρέουν, στην ταινία δεν υπάρχουν αναφορές στις σφαγές αμάχων κατά τη διάρκεια μιας εισβολής σε ξένο έδαφος και το προπαγανδιστικό περιεχόμενο της ταινίας είναι έντονο.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από 17 εκατ. δολάρια και περίπου τρία χρόνια δαπάνησαν οι Τούρκοι για να κάνουν την ταινία “Άλωση 1453” (Fetih 1453) που ήδη προβάλλεται στην Τουρκία και φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Φαρούκ Ακσόι. Η ταινία αυτή είχε το μεγαλύτερο μπάτζετ στην ιστορία του τουρκικού σινεμά.

Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή του σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή μέχρι και τη στιγμή της εισβολής στις 29 Μαΐου του 1453. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το πολεμικό μέρος της ταινίας. Όπως συνηθίζεται πλέον στα έργα των Τούρκων με σουλτάνους, οι δημιουργοί της ταινίας δεν εστιάζουν μόνο στις μάχες, αλλά και στον έρωτα του Ουλούμπατλί Χασάν-Ιμπραήμ Τσελικιόλ, του θρυλικού Οθωμανού στρατιώτη που ανέβηκε πρώτος στα τείχη της Πόλης, με την Ερά, την κόρη του Ουρβανού την οποία ερωτεύεται και ο Ιουστινιάνης, αρχηγός των Γενουατών υπερασπιστών της Πόλης.

Πέρα από το πώς προβάλλεται η ίδια η κατάκτηση, υπάρχουν και άλλα θέματα που μας δείχνουν τον τρόπο που  οι Τούρκοι βλέπουν αυτήν την περίοδο τον εαυτό τους. Οι Τούρκοι κατακτητές παρουσιάζονται ως κυρίαρχοι του κόσμου, ενώ οι Βυζαντινοί στρατιώτες προσκυνούν τους νικητές. Αυτό δείχνει την αυτοπεποίθηση που τους δίνει η ύπαρξη της αχανούς οθωμανικής αυτοκρατορίας. Παράλληλα, δείχνει ότι η συγκεκριμένη περίοδος, στην οποία η τουρκική οικονομία πάει καλά, κάνει το κοινό να ζητάει πιο πλούσιες παραγωγές, ενώ και η ίδια η βιομηχανία του θεάματος στην Τουρκία έχει λεφτά να ξοδέψει και να αντιγράφει το Hollywood.

H ταινία θα προβληθεί σύντομα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Το βίντεο στο Youtube το έχουν δει ήδη σχεδόν 2 εκατομμύρια! Από το trailer βλέπουμε καθαρές επιρροές από χολυγουντιανές ταινίες, όπως το δεύτερο μέρος του Άρχοντα των δαχτυλιδιών και το Kingdom of Heaven.

Γιώργος Σμυρνής

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/5HoR9_VdAXc” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
Νέα μέτρα για οδηγούς στην Ευρώπη: Ψηφιακό δίπλωμα, νέα όρια ηλικίας και ενιαίες ποινές
Cine News
Το Καταφύγιο στην Ομόνοια: Το ντοκιμαντέρ της Φένιας Παπαδόδημα στον Κινηματογράφο Δαναό
Art & Culture
Panathēnea 2026: Σινεμά, μουσική, AI και άρωμα Όσκαρ στην Αθήνα
Cine News
Το φινάλε του “The Bear” πλησιάζει: Πότε κάνει πρεμιέρα ο τελευταίος κύκλος
Cine News
Το Onassis Culture στο 79ο Φεστιβάλ των Καννών με δύο συμπαραγωγές
Cine News
Η COSMOTE TV προβάλλει το μοναδικό αφιέρωμα του BBC Earth για τα 100 χρόνια του Sir David Attenborough
Cine News
«Ιερά Οδός, 21 χλμ.»: Ανακάλυψε τα πολλά πρόσωπα της Ιερά Οδού μέσα από ξεναγήσεις, δράσεις, προβολές
Cine News
Νέο επικό trailer για την “Οδύσσεια” του Κρίστοφερ Νόλαν (video)
Cine News
Lord of the Flies: Η νέα survival σειρά που θα σε καθηλώσει – Τι φέρνει η TV την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου
Cine News
Binge mode on: Οι σειρές που θα δούμε τον Μάιο στη μικρή οθόνη
Cine News
Η τέλεια αστυνομική σειρά για binge-watching αυτό το τριήμερο - και όσα άλλα θα δεις στην TV
Cine News
Για τον Νίκο Ερηνάκη, η φιλοσοφία δεν είναι μια ακαδημαϊκή πολυτέλεια για ήρεμες εποχές