MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Υπερπαραγωγή στην Τουρκία για την Άλωση! (vid)

Εμείς το θεωρούμε εθνική καταστροφή, ενώ οι Τούρκοι μία από τις πιο “ένδοξες” στιγμές της ιστορίας τους. Ο λόγος για την άλωση της Κωνσταντινούπολης, την οποία μετέφεραν σε υπερπαραγωγή οι Τούρκοι και προβάλλεται αυτήν την περίοδο στα τουρκικά σινεμά. Σύμφωνα με αυτά που διαρρέουν, στην ταινία δεν υπάρχουν αναφορές στις σφαγές αμάχων κατά τη διάρκεια μιας εισβολής σε ξένο έδαφος και το προπαγανδιστικό περιεχόμενο της ταινίας είναι έντονο.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από 17 εκατ. δολάρια και περίπου τρία χρόνια δαπάνησαν οι Τούρκοι για να κάνουν την ταινία “Άλωση 1453” (Fetih 1453) που ήδη προβάλλεται στην Τουρκία και φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Φαρούκ Ακσόι. Η ταινία αυτή είχε το μεγαλύτερο μπάτζετ στην ιστορία του τουρκικού σινεμά.

Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή του σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή μέχρι και τη στιγμή της εισβολής στις 29 Μαΐου του 1453. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το πολεμικό μέρος της ταινίας. Όπως συνηθίζεται πλέον στα έργα των Τούρκων με σουλτάνους, οι δημιουργοί της ταινίας δεν εστιάζουν μόνο στις μάχες, αλλά και στον έρωτα του Ουλούμπατλί Χασάν-Ιμπραήμ Τσελικιόλ, του θρυλικού Οθωμανού στρατιώτη που ανέβηκε πρώτος στα τείχη της Πόλης, με την Ερά, την κόρη του Ουρβανού την οποία ερωτεύεται και ο Ιουστινιάνης, αρχηγός των Γενουατών υπερασπιστών της Πόλης.

Πέρα από το πώς προβάλλεται η ίδια η κατάκτηση, υπάρχουν και άλλα θέματα που μας δείχνουν τον τρόπο που  οι Τούρκοι βλέπουν αυτήν την περίοδο τον εαυτό τους. Οι Τούρκοι κατακτητές παρουσιάζονται ως κυρίαρχοι του κόσμου, ενώ οι Βυζαντινοί στρατιώτες προσκυνούν τους νικητές. Αυτό δείχνει την αυτοπεποίθηση που τους δίνει η ύπαρξη της αχανούς οθωμανικής αυτοκρατορίας. Παράλληλα, δείχνει ότι η συγκεκριμένη περίοδος, στην οποία η τουρκική οικονομία πάει καλά, κάνει το κοινό να ζητάει πιο πλούσιες παραγωγές, ενώ και η ίδια η βιομηχανία του θεάματος στην Τουρκία έχει λεφτά να ξοδέψει και να αντιγράφει το Hollywood.

H ταινία θα προβληθεί σύντομα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Το βίντεο στο Youtube το έχουν δει ήδη σχεδόν 2 εκατομμύρια! Από το trailer βλέπουμε καθαρές επιρροές από χολυγουντιανές ταινίες, όπως το δεύτερο μέρος του Άρχοντα των δαχτυλιδιών και το Kingdom of Heaven.

Γιώργος Σμυρνής

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/5HoR9_VdAXc” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b