MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

Απλά περίπλοκος στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν

Από τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου και για δέκα μόνο παραστάσεις, το Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν φιλοξενεί τον Γιώργο Κιμούλη ως σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή στο έργο “Απλά περίπλοκος» του Τόμας Μπέρνχαρντ.

Monopoli Team

Το κεντρικό πρόσωπο του έργου είναι ένας γέρος πρώην διάσημος ηθοποιός, τώρα εντελώς ξεπεσμένος, ο οποίος μονολογεί διηγούμενος τη ζωή του. Ο ηλικιωμένος ηθοποιός, τελευταίος επιζών της οικογένειας του – ακόμα και η γυναίκα του έχει πεθάνει – ζει κάτω από άθλιες συνθήκες σ’ ένα φθαρμένο σπίτι, μισώντας τους πάντες και τα πάντα. Η συνεχώς αυξανόμενη λύπηση για τον εαυτό του, το μίσος και η γεροντική κατάθλιψη τον έχουν μετατρέψει σε μια αλλόκοτη φιγούρα. Το μόνο πρόσωπο που βλέπει είναι η Κατερίνα, ένα εννιάχρονο κοριτσάκι, που του φέρνει δυο φορές την εβδομάδα ένα μπουκάλι γάλα. Είναι ο μόνος άνθρωπος στον οποίο επιτρέπει να τον πλησιάσει, ο μόνος με τον οποίο μιλά. Της ομολογεί ότι μισεί το γάλα, ότι το χύνει, αλλά το παραγγέλνει μόνο και μόνο για να βλέπει το κορίτσι. “Οι ηθοποιοί είμαστε σαν τα παιδιά, γι’ αυτό τα πάμε τόσο καλά οι δυο μας”, της λέει.

Στόχος του Αυστριακού συγγραφέα είναι να αναδείξει τη μοναξιά, το γήρας, τον εγωισμό, τη χαμένη κοινωνική συνείδηση, που οδηγούν στην παραφροσύνη.

Οι περισσότεροι ήρωες του Μπέρνχαρντ είναι δυσαρεστημένοι άνθρωποι που θέλουν οπωσδήποτε να υπάρξουν, έστω κι αν συντρίβουν όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω τους. “Υπάρχουμε μόνο όταν είμαστε το κέντρο του κόσμου”, γκρινιάζει ο γέρος ηθοποιός. “Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κατακτήσουν μία θέση στο κέντρο του κόσμου. Γύρω τους οι άλλοι φαντάζουν αποτυχημένοι δημιουργοί μιας ζωής, που δεν τους ανήκει. Μιας ζωής που τη σκηνοθετούν, μόνον όσοι αποφάσισαν να καταστρέψουν οτιδήποτε ανθρώπινο υπάρχει ακόμη στην ανθρωπότητα.” Μία σύγχρονη διαστροφή, που συναντάμε συχνά δίπλα μας: άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να κάνουν τη ζωή τους, όπως θα ήθελαν, καταστρέφουν, ό,τι ζωντανό υπάρχει.

Ένας μονόλογος
– προειδοποίηση για το επικείμενο τέλος της εγωιστικής ζωής, που ζούμε.
 
Τόμας Μπέρνχαρντ
Ο Αυστριακός συγγραφέας Τόμας Μπέρνχαρντ (1931-1989) θεωρείται ένας απ’ τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας. Ο θεατρολόγος Μάρτιν Έσλιν τον παραλληλίζει με τον Σάμουελ Μπέκετ. Έχει γράψει ποιήματα, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με τη μουσική.

Εορταστικό πρόγραμμα παραστάσεων

Τρίτη 27/12 στις 21.00

Δευτέρα 2/1 στις 21.00

Τρίτη 3/1 στις 21.00

Συντελεστές:
Μετάφραση – σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης
Σκηνικά – κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μακιγιάζ: Χάρης Χαραλαμπάκης – Sarah Jordan

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Τόμας Μπέρνχαρντ
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης


Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Ίρις Αδάμ

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b