MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αθηναϊκές θεατρικές σκηνές: Τι θα δούμε τη νέα σεζόν

Οι καλοκαιρινές περιοδείες των θιάσων ανά την Ελλάδα φτάνουν στο τέλος τους, καθώς ο Σεπτέμβρης σηματοδοτεί παραδοσιακά την έναρξη της νέας χειμερινής θεατρικής σεζόν. Θεατρικός οργασμός παρατηρείται αυτές τις μέρες, καθώς εν όψει μιας ακόμα πλούσιας -σε παραγωγές- και συνάμα δύσκολης θεατρικής χρονιάς, θιασάρχες και δημιουργοί βάζουν τα δυνατά τους για να κερδίσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Εμείς σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις νέες αλλά και τις παλαιότερες παραστάσεις που θα πρωταγωνιστήσουν φέτος το χειμώνα στις αθηναϊκες θεατρικές σκηνές. Aπό την Ολυμπία Σεϊντή

author-image Μάρη Τιγκαράκη

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

 

Εθνικό Θέατρο

Σημαντικά κείμενα από την ελληνική θεατρική παραγωγή αλλά και εμβληματικά θεατρικά έργα ξένων συγγραφέων θα δούμε το χειμώνα στο Εθνικό Θέατρο. Ενδεικτικά θα παρουσιαστούν τα έργα: «Ο Βασιλικός», του Αντώνιου Μάτεσι, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγελάτου, με τους Νικήτα Τσακίρογλου, Κατερίνα Χέλμη κ.α. «Ο Περικλής» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά, με πρωταγωνιστές τους Λυδία Φωτοπούλου, Μηνά Χατζησάββα, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργο Κοτανίδη, Χρήστο Λούλη, Μαρία Σκουλά, κ.α. Στις 7 Δεκεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα ο «Αμφιτρύων» του Μολιέρου, μια απολαυστική κωμωδία, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή. Παίζουν οι: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Νίκος Κουρής, Εύη Σαουλίδου, Νίκος Ψαρράς κ.α.

Στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» θα δούμε τον «Κόκκινο Βράχο», του Γρηγόριου Ξενόπουλου, σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη, με πρωταγωνιστές τους Θέμιδα Μπαζάκα, Ιωάννα Παππά, Κοσμά Φοντούκη, Θανάση Ευθυμιάδη κ.α. Μετανάστευση και σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα συναντιούνται στις «Πατρίδες» των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου που κάνει πρεμιέρα στις 14 Φεβρουαρίου 2012 με ένα πλούσιο καστ ηθοποιών. Το έργο θα βασίζεται σε κείμενα της λογοτεχνίας αλλά και σε πραγματικές μαρτυρίες ανθρώπων που μετανάστευσαν, Ελλήνων και ξένων.

Θεάτρου του Νέου Κόσμου

Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου για τη φετινή σεζόν. Στις νέες παραγωγές περιλαμβάνονται ο «Στάλλερχοφ» του Φραντς Ξάβερ Κρετς, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, «Τα σημάδια του Κάιν», σε σκηνοθεσία του Θανάση Χαλκιά, ο «Μαξιλαρένιος», ένα από τα καλύτερα έργα του Μάρτιν ΜακΝτόνα, που ανεβαίνει σε καινούρια μετάφραση και σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου, «Η παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, ο «Συγγραφέας» του Τιμ Κράουτς και «Ο θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχοφ, που θα ανέβει σε σκηνοθεσία του Έκτορα Λυγίζου, με πρωταγωνιστές τους Θύμιο Κούκιο, Ελίνα Ρίζου, Δημήτρη Καραντζά, Έκτορα Λυγίζο.

Θέατρο Badminton

Πρωταγωνιστής στην κεντρική σκηνή του Badminton είναι ο χορός. Μεταξύ άλλων, φιλοξενούνται μεγάλα μπαλέτα, όπως «Ζιζέλ» από το Θέατρο Στανισλάφσκι, «Σπάρτακος» από τον θρυλικό χορογράφο Γιούρι Γκριγκόροβιτς, «Δον Κιχώτης» από το Imperial Russian Ballet. Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικά μιούζικαλ, όπως το «Harlem Swing (Aint Missbehavin, το «ELLA THE MUSICAL» με τη ζωή και τα τραγούδια της βασίλισσας της τζαζ Ella Fitzerald και το AΒΒΑΜΑΝΙΑ, η μεγάλη επιτυχία του West End. Φέτος θα δούμε επίσης, τo πρώτο ελληνικό μιούζικαλ παραγωγής Θεάτρου Badminton «Αναζητώντας τον Αττίκ», μια μουσική παράσταση για τη ζωή, το έργο και την εποχή του μεγάλου Αττίκ, σε κείμενα του Λάμπρου Λιάβα και σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου.

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση θα παρουσιάσει και φέτος σπουδαίες ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. Το γεγονός που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κοινού είναι το τραγικωμικό σόλο «The far side of the moon» του κορυφαίου Καναδού πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Ρομπέρ Λεπάζ, ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το έργο θα παρουσιαστεί στην κεντρική σκηνή από τις 12- 16 Οκτωβρίου. Επίσης, ο «Μακμπέθ» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, θα παρουσιαστεί από 18 Ιανουαρίου – 26 Φεβρουαρίου 2012. Ερμηνεύουν: Αργύρης Ξάφης, Άννα Μάσχα, Ξένια Καλογεροπούλου, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Θάνος Τοκάκης, Αστέρης Πελτέκης, Γιώργος Παπαγεωργίου.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Οι φίλοι της όπερας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τέσσερις παραγωγές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το Τεάτρο Ρεάλ παρουσιάζει την παραγωγή «Η Άνοδος και η Πτώση της πόλης του Μαχαγκόνυ» των Μπρεχτ-Βάιλ σε σκηνοθεσία της ομάδας Φούρα ντελς Μπάους. Ο «Φάουστ» του Σαρλ Γκουνό ανεβαίνει σε συνεργασία του Μεγάρου με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το άγνωστο αριστούργημα του Γκλουκ «O θρίαμβος της Κλέλια» σε παγκόσμια αναβίωση, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Νάιτζελ Λάουρι. Ο Πήτερ Μπρουκ, στην πρώτη του συνεργασία με το Μέγαρο, παρουσιάζει τη διεθνή συμπαραγωγή «Ένας Μαγικός Αυλός» σε μορφή μουσικού θεάτρου.

Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο Σταμάτης Φασουλής, στην πρώτη του συνεργασία με την ΕΛΣ, σκηνοθετεί την όπερα του Ντονιτσέτι «Το ελιξήριο του έρωτα» (πρεμιέρα στις 14/10). Ο Δημήτρης Μαυρίκιος θα σκηνοθετήσει τον «Χορό Μεταμφιεσμένων» του Βέρντι, ενώ ο Πέτρος Ζούλιας θα σκηνοθετήσει την κωμική όπερα του Σπύρου Σαμάρα «Η Κρητικοπούλα», που θα κάνει πρεμιέρα στις 12 Δεκεμβρίου.

Λοιπές θεατρικές σκηνές

 

«Kατάδικός μου…» είναι ο διφορούμενος τίτλος του νέου θεατρικού έργου που συνυπογράφουν η Ελένη Ράντου, η Σάρα Γανωτή και ο Νίκος Σταυρακούδης, που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Διάνα από τα τέλη Οκτωβρίου.

O Γρηγόρης Βαλτινός εγκαινιάζει την καινούρια του θεατρική στέγη στο θέατρο «Ιλίσια» στις 6 Οκτωβρίου με την επίκαιρη κωμωδία του Νιλ Σάιμον «Ο Φυλακισμένος της Διπλανής Πόρτας» και παρτενέρ την Κατερίνα Λέχου.

Ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας διασκευάζουν και σκηνοθετούν την κωμωδία «Να Ζει Κανείς ή να μη Ζει;» στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, με τους: Κάτια Δανδουλάκη, Παύλο Χαϊκάλη, Γιάννη Τσιμιτσέλη, Τάσο Κωστή κ.α.

Η επιθεώρηση «Ζείτε παίδες Ελλήνων» των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου ανεβαίνει το φθινόπωρο στο θέατρο Λαμπέτη με την Σοφία Φιλιππίδου και τους Κώστα Κόκλα, Ρένια Λουϊζίδου, Άβα Γαλανοπούλου, Μπέσυ Μάλφα, Σωτήρη Καλυβάτση.

Οι «Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης» Σμαράγδα Καρύδη, Αριέττα Μουτούση και Βίκυ Σταυροπούλου καταφτάνουν το φθινόπωρο στο Μικρό Παλλάς. Μαζί τους ο Αντώνης Φραγκάκης.

Ο «Γυάλινος Κόσμος» του Τ. Ουίλλιαμς, κάνει πρεμιέρα το Νοέμβριο στο Θέατρο Δημήτρης Χορν (εναλλάξ με το έργο «Κόκκινο»), σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, με τη Ναταλία Τσαλίκη στο ρόλο της Αμάντας.

O θεατρικός Οργανισμός Νέος Λόγος παρουσιάζει στο Studio Μαυρομιχάλη δύο καινούριες παραγωγές: «Ριχάρδος ο Τρίτος – Μόνο της φήμης το πρόσκαιρο κενό», μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Ριχάρδος ο Τρίτος» και «Η Peggy Pickit αντικρύζει το βλέμμα του Θεού» του Ρόλαντ Σιμελπφένιχ.

Στην Κεντρική Σκηνή του Νέου Ελληνικού Θεάτρου Γιώργου Αρμένη θα παρουσιαστούν τα έργα «Δούλες» του Ζαν Ζενέ, σε σκηνοθεσία Έφης Μουρίκη και «Μοναξιά στην άγρια Δύση» του Μάρτιν Μακντόνα, σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη.

Στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Άλμα θα παρουσιαστεί το αριστούργημα του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Ο χορός του θανάτου» με τους Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Κατερίνα Μαραγκού και Νίκο Αλεξίου, ενώ το έργο του Νόελ Κάουαρντ, «Ιδιωτικές Ζωές», από το Θεατρικό Οργανισμό S.Τ.Ε.P. θα ανέβει στη Β’ σκηνή του θεάτρου Άλμα από τα τέλη Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη.

Στο Θεατρικό βαγόνι του Τρένου στο Ρουφ θα δούμε το έργο «Ένας Όμηρος» του Brendan Behan, σε σκηνοθεσία ΤατιάναςΛύγαρη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

«Το ξύπνημα των νεκρών» του Ίψεν θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Από Μηχανής Θέατρο, σε μετάφραση-σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη.

Η κεντρική παραγωγή του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ θα κινηθεί πάνω σε δύο θεατρικά κείμενα του Μπέκετ με το γενικό τίτλο «Μηχανή Μπέκετ ή στα Βήματα του Κραππ», με πρωταγωνιστές τον Κώστα Αρζόγλου και την Κοραλία Καράντη.

Στην Κεντρική σκηνή του Επι Κολωνώ θα παρουσιάστεί το νέο έργο «Οι μονόλογοι από την Γάζα» σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ: 


«Το τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή στο Παλλάς

«Ορφανά» από τον Οκτώβριο στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Μιχάλης Οικονόμου, Όμηρος Πουλάκης

«Caveman» του Rob Becker με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη στο θέατρο Coronet.
– Τα «Κορίτσια με τα μαύρα» στο Θέατρο Αλίκη. Πρωταγωνιστούν: Χρύσα Ρώπα, Ελένη Καστάνη, Ρένος Χαραλαμπίδης, Σοφία Μουτίδου.
«Σεσουάρ για Δολοφόνους» για 13η χρονιά στο Θέατρο Αποθήκη, με τον Αργύρη Αγγέλου στο ρόλο του κομμωτή Τόνι Λέπουρα.
«Κόκκινο» για 2η χρονιά στο θέατρο Δημήτρης Χορν σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, με τον ίδιο στο ρόλο του μεγάλου ζωγράφου Ρόθκο και τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στο ρόλο του μαθητή – βοηθού του.

«Οι Ήρωες» της Ελένης Γκασούκα σε ανανεωμένη έκδοση μετακομίζουν φέτος στο Θέατρο Εμπορικόν.

-Οι καινούριοι «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» (4oς χρόνος) στο θέατρο Κιβωτός.

«Ο Πελεκάνος», για δεύτερη σεζόν στο Bios από τις 17 Οκτωβρίου και μόνο για 10 παραστάσεις.

«Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» επανέρχεται στη σκηνή του Θεάτρου Άνεσις, από την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου με ανανεωμένο θίασο.

«Μις Τζούλια» από τις 28 Σεπτεμβρίου για 30 μόνο παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ, σε σκηνοθεσία Μίνας Αδαμάκη. Παίζουν οι Μαρία Σολωμού, Μάξιμος Μουμούρης, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου.

«Δύο Θεοί», σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, από την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στο Studio Μαυρομιχάλη.

«Γίνε το μωρό μου» στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη, με την Ελένη Ερήμου και τον Κώστα Αποστολίδη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
«Ράους» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα στην Πειραιώς 131.
«La Chunga»
με την Καριοφυλλιά Καραμπέτη στο θέατρο Επι Κολωνώ και η  «Η κακομοίρα της Νάπολι» σε σκηνοθεσία Μαρίας Τσαρούχα στο Black Box.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b