MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έφυγε από τη ζωή ο Λυκούργος Καλλέργης

Απεβίωσε το πρωί του Σαββάτου ο ηθοποιός και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Λυκούργος Καλλέργης σε ηλικία 97 ετών. Ο ηθοποιός νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς, καθώς η υγεία του επιβαρύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες μετά από επέμβαση στο ισχίο.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο Λυκούργος Καλλέργης γεννήθηκε το 1914 στο Χουμέρι Μυλοποτάμου Κρήτης. Είχε καταγωγή από οικογένεια με πολιτική παράδοση, καθώς  ο πατέρας του Σταύρος Καλλέργης υπήρξε δημοσιογράφος, πρωτοπόρος σοσιαλιστής ηγέτης και οργανωτής της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.

Πραγματοποίησε θεατρικές σπουδές στη δραματική σχολή της Λαϊκής Σκηνής του Καρόλου Κουν. Έκανε το ντεμπούτο του το 1934 στον ρόλο του Πανάρετου στην Ερωφίλη του Χορτάτση.

Ιδρυτικό μέλος και πρωταγωνιστής του Θεάτρου Τέχνης, πήρε μέρος σε σειρά έργων, ερμηνεύοντας ρόλους σε θεατρικά έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Υπήρξε πρωταγωνιστής και του Εθνικού Θεάτρου. Μετέφρασε τα θεατρικά έργα του Τσέχωφ και έγραψε το βιβλίο “Στο διάβα του πολυτάραχου 20ου αιώνα”. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό και το 1977 εκλέχτηκε Βουλευτής του ΚΚΕ.

Συμμετείχε επίσης στις τηλεοπτικές διασκευές του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975) και στους Πανθέους του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη (1977).

Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για μια δεκαετία από το 1956 και για μικρό διάστημα πρόεδρος.

Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πιραντέλλο και Βεάκη και το 2007 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παντρεύτηκε με την ηθοποιό Μαρία Φωκά, με την οποία απέκτησε μία κόρη και είχε και δεύτερο γάμο με την ηθοποιό Τζένη Κολλάρου, από την οποία έχει ένα γιο.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b