MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα ρουσφέτια της Κλεοπάτρας!

Ρουσφέτια δεν κάνουν μόνο οι Έλληνες πολιτικοί της εποχής μας. Μάλλον, το ρουσφέτι υπάρχει από τότε που υπάρχει και εξουσία!

author-image Γιώργος Σμυρνής

Για του λόγου το αληθές, ένα κομμάτι παπύρου γραμμένο ιδιοχείρως από την βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο των εργασιών αναζήτησης του τάφου της.

Το κείμενο αναφέρεται στη φοροαπαλλαγή που πρέπει να τύχει ένας Ρωμαίος αξιωματούχος, φίλος του αγαπημένου της, Μάρκου Αντώνιου.

Το κείμενο έχει γραφεί στα αρχαία ελληνικά και ολοκληρώνεται με τη λέξη «γενέσθω», δηλαδή “Φροντίστε να γίνει.”

Η Κλεοπάτρα, εκτός από το ότι δεν ήθελε να χαλάσει το χατίρι του συντρόφου της Αντωνίου, προσπαθούσε να έχει γενικά καλές σχέσεις με τους Ρωμαίους.  Ήταν μια πολιτική, για την επίτευξη των φιλοδοξιών της, που έφταναν μέχρι τον θρόνο της Ρώμης. Γέννησε  τον γιο του Ιούλιου Καίσαρα, τον Καισαρίωνα. Και όταν ο μεγάλος Ρωμαίος ηγέτη δολοφονήθηκε, “ερωτεύθηκε” … τον Μάρκο Αντώνιο, έναν από τους κυρίαρχους δελφίνους για την εξουσία στη Ρώμη. Άλλωστε, μαζί με τον Αντώνιο συγκρούστηκε με τον Οκτάβιο σε μία θανάσιμη μάχη για την κυριαρχία στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Επομένως, ρουσφέτια προς όφελος Ρωμαίων πολιτών ενείχαν προφανώς το στοιχείο του πολιτικού τακτικισμού- όπως γενικά έχουν τα ρουσφέτια και οι πελατειακές σχέσεις.

Θα μου πείτε: και η Κλεοπάτρα ελληνικής καταγωγής ήταν! Πώς θα μπορούσε να αντισταθεί στον ακαταμάχητο πειρασμό ενός ρουσφετιού;

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b