MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γκοντάρ: “Χρωστάμε στην Ελλάδα πιο πολλά από όσα μας χρωστάει!”

Τη δόξα του Λόρδου Βύρωνα ως νούμερο ένα φιλέλληνας φαίνεται ότι έχει ζηλέψει ένας ακόμα μεγάλος Ευρωπαίος καλλιτέχνης, ο σπουδαίος σκηνοθέτης του σινεμά Ζαν- Λικ Γκοντάρ.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο Γκοντάρ σε συνέντευξή του στην Γκάρντιαν έδωσε μια… “λύση” στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, θέλοντας να τονίσει πόσα πολλά χρωστάει ο κόσμος στην αρχαία ελληνική κληρονομιά.

«Οι Ελληνες μάς έδωσαν τη λογική, κι έχουμε χρέος απέναντί τους γι’ αυτό», λέει ο σκηνοθέτης. «Ο Αριστοτέλης ήταν εκείνος που διατύπωσε το μεγάλο “άρα”. Για παράδειγμα “Δεν μ’αγαπάς πια, άρα…”. Ή “σ’ έπιασα στο κρεβάτι μ’ έναν άλλο άνδρα, άρα…”. Χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη εκατομμύρια φορές, για να λάβουμε τις πιο σημαντικές μας αποφάσεις. Ηρθε ο καιρός να αρχίσουμε να πληρώνουμε γι’ αυτήν».

Στη συνέχεια ο Γκοντάρ βάζει “στο παιχνίδι” της απόδοσης των πνευματικών δικαιωμάτων στον Αριστοτέλη (τον πατέρα της λογικής) και στην αρχαία Ελλάδα:

«Αν κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τη λέξη “άρα” (therefore στα αγγλικά, donc στα γαλλικά) πληρώνουμε 10 ευρώ στην Ελλάδα, η κρίση θα τελειώσει σε μια μέρα και οι Ελληνες δεν θα χρειαστεί να πουλήσουν τον Παρθενώνα στους Γερμανούς. Εχουμε την τεχνολογία να εντοπίσουμε όλα αυτά τα “άρα” στο Google. Μπορούμε να χρεώνουμε και μέσω του iPhone. Κάθε φορά που η Ανγκελα Μέρκελ λέει στους Ελληνες “σας δανείσαμε όλα αυτά τα λεφτά, άρα πρέπει να μας τα επιστρέψετε με τόκο”, θα πληρώνει πρώτα δικαιώματα».

Η δημοσιογράφος της «Γκάρντιαν» αιφνιδιάστηκε με την ιδέα, όμως ο Γκοντάρ έβαλε αμέσως τα γέλια, γέλασε κι εκείνη, γέλασε και κάποιος στο διπλανό δωμάτιο.

Γεγονός είναι πως ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ελλάδας. Πέρυσι αρνήθηκε να μεταβεί στις Κάννες για την προβολή της ταινίας του “Film Socialisme”, λέγοντας ότι «προβλήματα όπως το ελληνικό δεν μου επιτρέπουν να είμαι μαζί σας». Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι «όλος ο κόσμος χρωστάει σήμερα στην Ελλάδα».

Προφανώς, μέσα σε αυτόν τον κόσμο, θα πρέπει να θεωρούμε ότι και οι Έλληνες χρωστάνε στην ίδια Ελλάδα, στην οποία χρωστάνε και όλοι οι άλλοι άνθρωποι. Οι καρποί από τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων (τη λογική που αναφέρει ο Γκοντάρ, όπως και άλλα) , έχουν ωφελήσει και εμάς, τους σύγχρονους Έλληνες, μαζί με τους άλλους λαούς.
Επίσης, η θέση μας στον κόσμο και ο τρόπος που μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι λαοί είναι πολύ καλύτερος, από ό,τι θα ήταν, αν δεν υπήρχε το αρχαίο ελληνικό παρελθόν, το οποίο λάμπει στην ανθρώπινη ιστορία, ως κάτι μοναδικό και ως μια από τις σημαντικότερες βάσεις του δυτικού πολιτισμού.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b