MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

“Ραντεβού” με τους Motivo 4

Πήγαμε στην παρουσίαση της τελευταίας τους δισκογραφικής δουλειάς “το Κλειδί”.

Monopoli Team

Παίρνοντας θέση δίπλα στη σκάλα του Οξυγόνου, το κλίμα θύμιζε τρόπον τινά ένα rock reunion, μια  μάζωξη μεταξύ αγαπημένων φίλων, συνεργατών, καθώς και νοσταλγών της ποιοτικής ροκ μουσικής. Η εμφάνιση του Γιάννη Γιοκαρίνη προκάλεσε κινητικότητα στη συγκεντρωμένη ομήγυρη ενώ στα πηγαδάκια οι συζήτησεις περιστρέφονταν γύρω από την επικείμενη (σ.σ τότε) επανεμφάνιση των Godspeed! You Black Emperor, μετά το επτάχρονο «hiatus» τους.

Επτά συναπτά έτη έλειψαν και οι Motivo 4 απ’ τη δισκογραφία, πριν τη δυναμική επιστροφή τους με «το Κλειδί». Αποδίδοντας τιμή στις ετυμολογικές ρίζες του ονόματος τους – motus, ας μην ξεχνάμε, στα λατινικά μεταφράζεται σε «κίνηση» – οι Motivo 4 στα επτά αυτά χρόνια δεν έμειναν στάσιμοι. Οι Motivo 4 είναι άλλωστε «4 ξεχωριστοί άνθρωποι, 4 διαφορετικοί χαρακτήρες με διαφορετικές επιρροές, άλλος από κλασσική, άλλος από rock, άλλος από jazz, αλλος από blues», όπως μας αυτοπροσδιορίζονται, υπό τη σκέπη όμως ενός σχήματος που οδηγείται στη συλλογική ωρίμανση χωρίς να περιστέλλει την ατομικότητα και τη διαφορετικότητα του καθενός.

«Το Κλειδί» λοιπόν. Βαρυσήμαντος και αινιγματικός τίτλος, σκέφτηκα, μιας και υποδηλώνει την πρόσβαση σε κάτι που μέχρι πρότινος ήταν απρόσιτο ή ακόμα και άγνωστο. Όταν μάλιστα καλείται έτσι ένα μουσικό άλμπουμ, στο οποίο πάντα υπεισέρχονται υποκειμενικοί παράγοντες ανάγνωσης και ερμηνείας των ακουστικών ερεθισμάτων, η αντίθεση με την αυστηρά προσδιορισμένη χρήση ενός αντικειμένου όπως το κλειδί επιτείνεται.

 

Ανεβαίνοντας στη σκηνή, η δυναμική τραγουδίστρια, τον Motivo 4, Άννα Καρλαύτη, μας προειδοποίησε πως “το τι θ’ ανοίξουμε με «το κλειδί» θα το ανακαλύψουμε μόνοι μας”. Τι άνοιξε όμως το κλειδί για τους ίδιους τους Motivo 4; «Το κλειδί της επιστροφής στην παιδική αθωότητα. Στο ένστικτο και την αμεσότητα. Αυτό που ξεκλειδώνει τις μανταλωμένες πόρτες του σήμερα, για να ανακαλύψεις ξανά τον εαυτό σου σε μια πιό ανθρώπινη μορφή».

 

Προς επίρρωση των λόγων τους, το ομώνυμο τραγούδι που άνοιξε τη βραδιά ήταν ένα τραγούδι με έντονο το παραμυθικό στοιχείο, μία ωδή σε αξίες εν πολλοίς ξεχασμένες.Την ευαίσθητη πλευρά τους μας αποκαλύψαν οι Motivo 4 και με το «Καλημέρα». Καλημέρα, μία τόσο απλή κουβέντα που κάνει δύο ανθρώπους ευτυχισμένους, μια κουβέντα δυστυχώς τόσο σπανίζει στη σύγχρονη εποχή των γρήγορων ρυθμών, της αποξένωσης και του άκρατου ατομικισμού. 

 

Ο πρόλογος λοιπόν , απόλυτα κατατοπιστικός, μας έφερε σε επαφή με τις αξίες που οι Motivo 4 θέλουν να κοινωνήσουν. 

 

Στο κυρίως θέμα όμως τα πράγματα αγριεύουν. Η ευαισθησία μετατρέπεται σε θυμό, ο θυμός σε αγανάκτηση και τα χτυπήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Ένα άλμπουμ σύμφωνα με τους Motivo 4 «είναι σαν μία έκθεση. Πρέπει να έχει πρόλογο, κυρίως θέμα και επίλογο».

 

Και το κυρίως θέμα δε χαρίζεται σε κανέναν. Παίρνοντας αφορμή από τα προβλήματα που μας ταλανίζουν καθημερινά, η διάθεση είναι επιθετική, οι στίχοι σκληροί και οι ήχοι διαπεραστικοί. Συνεπικουρούμενα τα παραπάνω από τη δυναμικότητα -και τη θεατρικότητα στα live- των ερμηνειών της Άννας Καρλαύτη, δε μπορούμε να μείνουμε ασυγκίνητοι. «Τώρα ή ποτέ» , «Ψυγείο», «+ουσία» είναι κομμάτια στα οποία αποτυπώνεται μία έντονη πολιτική απόχρωση. Όπως μας εξομολογήθηκαν οι ίδιοι «η καθημερινότητα είναι βασικός παράγοντας έμπνευσης. Ως καλλιτέχνες έχουμε την ανάγκη να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και έτσι δεν μπορούμε να είμαστε αποκομμένοι από αυτήν» Απέναντι μάλιστα σε αυτούς που μας είπανε «τα λόγια τα μεγάλα» και υποτίμησαν τη νοημοσύνη μας, οι Motivo 4 δε διστάζουν να πουν… «Τράβα το δρόμο σου και fuck you anyway»

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στο “Ψυγείο” – προσωπικό αγαπημένο του συντάκτη – γραμμένο από το Νικήτα Κλιντ. Στη σκηνή ανέβηκε ο Νικήτας Κλιντ, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά τη συναυλιακή δυναμική του και συμπληρώνοντας το κομμάτι με ένα rap jam, έναν μοναδικό μουσικό αυτοσχεδιασμό.

 

Όταν τους ρωτήσαμε για τη συγκεκριμένη επί σκηνής συνάντηση, μας είπαν χαρακτηριστικά: «Tο αποτέλεσμα εξέπληξε και εμάς. Τώρα σκεφτόμαστε να το ηχογραφήσουμε και να γίνει μια δεύτερη version του “Ψυγείου” με την συμμετοχή του Νικήτα» Η ισχύς εν τη ενώσει.

Μετά την παρουσίαση του καινούριου δίσκου οι Motivo 4, προσκαλώντας φίλους και συνεργάτες να τους συνοδεύσουν, μας ταξίδεψαν σε δικές τους επιτυχίες του παρελθόντος, αλλά και σε κομμάτια από Skunk Anansie, Linkin Park, Muse, ακόμα και Διονύση Σαββόπουλο, αποδεικνύοντας για αυτούς, περιοριστικά στεγανά και «ταμπέλες» ανάμεσα στα διάφορα μουσικά είδη, απλώς δεν υφίστανται.

Υπάρχει απλώς ποιοτική μουσική, μουσική που πηγάζει από την ανάγκη για έκφραση, απαλλαγμένη από το μανδύα του καπιταλιστικού και εμπορικού προϊόντος. Αυτό είναι το δόγμα των Motivo 4. Μαζί τους.

Η σημερινή σύνθεση των Μotivo 4 είναι: Άννα Καρλαύτη (φωνητικά, κίμπορντς), Γιώργος Αρχοντάκης (μπάσο, programming), Άρης Τσουκαντάς (ντραμς, programming, φωνητικά), Γιώργος Παππάς (κιθάρα). Θα εμφανιστούν στις 6 Φεβρουαρίου στο KooKoo μαζί με τους 9ΜΜ.

[iframe title=”YouTube video player” width=”480″ height=”390″ src=”http://www.youtube.com/embed/vwKFUyfHOic” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b