MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

To καθιερωμένο ραντεβού της μεγαλύτερης κινηματογραφικής γιορτής, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί φέτος από 3 έως 12 Δεκεμβρίου.Για δέκα ημέρες η πόλη της Θεσσαλονίκης θα μεταμορφωθεί σε έναν τόπο ανακάλυψης των πρωτοποριακών κινηματογραφικών τάσεων, σε ένα σημείο διάδρασης και επικοινωνίας και σε μια νεανική κυψέλη ζωής και δημιουργικής συναναστροφής.Το κινηματογραφικό δεκαήμερο θα περιλαμβάνει προβολές ταινιών από όλο τον κόσμο, σημαντικούς προσκεκλημένους της σύγχρονης κινηματογραφικής σκηνής, αφιερώματα, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις.

Monopoli Team

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι το κορυφαίο φεστιβάλ κινηματογράφου της νοτιοανατολικής Ευρώπης, το βήμα παρουσίασης της ετήσιας ελληνικής παραγωγής και το πρωτεύον και παλαιότερο φεστιβάλ στα Βαλκάνια για τις δημιουργίες νεοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο. Εγκαινιάστηκε το 1960 ως Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου και από το 1992 έγινε διεθνές, περιλαμβάνοντας Διαγωνιστικό Τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών με την πρώτη ή τη δεύτερή τους ταινία.

Το τμήμα “Ματιές στα Βαλκάνια” προβάλλει κάθε χρόνο μια επιλογή από τις σημαντικότερες βαλκανικές ταινίες της χρονιάς. Φέτος θα παρουσιάσει την ταινία: “White White World” του Oleg Novkovic, καθώς και το αφιέρωμα για την φημισμένη Σχολή Κινουμένων Σχεδίων του Ζάγκρεμπ και το έργο κροατών δημιουργών που χάραξαν νέους δρόμους στο animation.

Το Τμήμα “Ημέρες Ανεξαρτησίας”, φιλοδοξεί να ανιχνεύσει τις νέες τάσεις του ανεξάρτητου σινεμά, είτε αυτές αφορούν τη θεματική, είτε τη φόρμα, είτε τη γεωγραφία και την πολιτική. Θα πραγματοποιηθεί πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο του Απίτσατπονγκ Βιρασετάκουν, καθώς και η προβολή της νέας του ταινίας, “Uncle Boonmee who can recall his past lives”. Επίσης, θα προβληθεί και η ταινία “Αlamar”, του Pedro Gonzales-Rubio.

Η ενότητα “Ανοιχτοί Ορίζοντες”, προσκαλεί τους σινεφίλ στα ενδότερα της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής. Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει τις ταινίες: “Winter’s Bone” της Debra Granik, “Μammuth” των Gustave de Kervern και Benoit Delepine και “Son of Babylon” του Mohamed Al-Daradji.

Το φεστιβάλ, θα προβάλλει και αφιέρωμα στη δανέζα δημιουργό Σουσάνε Μπίερ, καθώς και την ταινία της: “In a better world και στην Ντορότα Κεντζιερζάβσκα και την ταινία της “I Am / Jestem”.

Περισσότερα από Φεστιβάλ
VIMA_WEB3b