MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Όπερα

Μαραθών – Σαλαμίς

Στις 29 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Ολύμπια της Λυρικής Σκηνής η όπερα του Παύλου Καρρέρ, σε σκηνοθεσία του Ισίδωρου Σιδέρη και μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή.

Monopoli Team

Το ιστορικοτραγικό αυτό μελόδραμα σε τέσσερα μέρη, που βασίζεται σε ιταλικό ποιητικό κείμενο του Μέμνονα Μαρτζώκη, πρωτοπαρουσιάστηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή μόλις το 2003, 115 χρόνια μετά την σύνθεσή του.

Η υπόθεση διαδραματίζεται πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.).

Στον απόηχο της νίκης των Ελλήνων επί των Περσών στον Μαραθώνα, η Φεντίμα από την Περσία ερωτεύτηκε τον Αλέξανδρο, έναν Μακεδόνα στρατιώτη. Τον ακολούθησε ως την Ελλάδα, αλλά εκείνος την εγκατέλειψε. Την ώρα που τον αναζητά στην Αθήνα μαζί με το παιδί της, καρπό του έρωτά τους, ο Αλέξανδρος αναγγέλλει στους Αθηναίους πως ο Ξέρξης προτείνει ειρήνη. Ο Θεμιστοκλής απαντά ότι οι Έλληνες προτιμούν το θάνατο παρά τη σκλαβιά. Η Μυρτώ, κόρη του Θεμιστοκλή, ερωτεύεται αμέσως τον Αλέξανδρο. Τότε η Φεντίμα απελπίζεται, όμως ο Θεμιστοκλής την περιθάλπει.

Πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, η Φεντίμα προσχωρεί στο περσικό στρατόπεδο και πείθει τον Ξέρξη πως οι Έλληνες έχουν χάσει κάθε ελπίδα. Αμέσως μετά ο Αλέξανδρος επιτίθεται στη Φεντίμα με ένα στιλέτο, αποκαλώντας την «οχιά που δάγκασε τα στήθη που την έθρεψαν». Αργοπεθαίνοντας, εκείνη του λέει ότι δεν πρόδωσε τον Θεμιστοκλή: Ο ίδιος ο στρατηγός την έστειλε στον Ξέρξη για να τον παραπλανήσει. Γεμάτος τύψεις, ο Μακεδόνας βυθίζει το στιλέτο στη δική του καρδιά.

Οι Έλληνες θριαμβεύουν. Ο Θεμιστοκλής, μαζί με τη Μυρτώ και το παιδί της Φεντίμας, βλέπουν το νεκρό Αλέξανδρο και τη νεαρή Περσίδα ετοιμοθάνατη. Η Φεντίμα λέει πως ξεψυχά ευτυχισμένη πλάι στον αγαπημένο της και πως το παιδί της βρήκε επιτέλους πατέρες, αφού η Ελλάδα έχει νικήσει.

 

Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Σκηνικά- Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Χορογραφία: Κυριάκος Κοσμίδης

Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς

Επιμέλεια φωτισμών: Νίκος Εργαζάκης

Διεύθυνση μπάντας: Γιώργος Αραβίδης

Διεύθυνση χορωδίας: Νίκος Βασιλείου

Συμμετέχει η Ορχήστρα, Χορωδία και το Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

Προπώληση εισιτηρίων:

Από τα ταμεία τoυ Θεάτρου Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα / Καθημερινά 9.00–21.00 Τηλ. πωλήσεις 210 3662100, 210 3612461, 210 3643725

Ηλεκτρονική προπώληση www.nationalopera.gr

Public

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Μουσική: Παύλος Καρρέρ. Ποιητικό κείμενο Μέμνων Μαρτζώκης
Σκηνοθεσία: Ισίδωρος Σιδέρης


Παίζουν: Τσέλια Κοστέα (29, 31 Οκτ.), Σοφία Κυανίδου (30 Οκτ., 2 Νοε.), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (29, 31 Οκτ.), Κύρος Πατσαλίδης (30 Οκτ., 2 Νοε.), Γιάννης Χριστόπουλος (29, 31 Οκτ.), Αντώνης Κορωναίος (30 Οκτ., 2 Νοε.), Μαρίτα Παπαρίζου (29, 31 Οκτ.), Μαρισία Παπαλεξίου (30 Οκτ., 2 Νοε.), Μαργαρίτα Βαρλάμου, Τάσος Αποστόλου, Δημήτρης Κασιούμης, Άρτεμις Μπόγρη (29, 31 Οκτ.), Ρόζα Πουλημένου (30 Οκτ., 2 Νοε.)

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b