MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονο

Μήδεια

Το έργο του γνωστού Γάλλου συγγραφέα Ζαν Ανούιγ ανεβαίνει από τις 8 Οκτωβρίου, για δεύτερη χρονιά, στο Altera Pars, σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου.

Monopoli Team

Το έργο αντλεί το θέμα του από τον αρχαίο μύθο και εστιάζει στη σχέση Ιάσονα-Μήδειας. Δεν αποτελεί απλή παράθεση ιστορικών γεγονότων, αλλά εμβαθύνει στις ανθρώπινες σχέσεις, στα ψυχολογικά κίνητρα των ηρώων, στον έρωτα.

 

Ο Ανούιγ χρησιμοποιεί  το μύθο της βάρβαρης πριγκίπισσας, της «παιδοκτόνου» Μήδειας, για να μας δώσει μέσα σ’ ένα παθιασμένο περιβάλλον μαθήματα αξιοπρέπειας και ζωής.

 

Η Μήδεια του γάλλου συγγραφέα είναι μια γυναίκα που διεκδίκησε το απόλυτο στη ζωή και στον έρωτα. Υπερέβη την κοινωνική δεοντολογία, υπερέβη τον καθωσπρεπισμό της. Ως γνήσια ηρωίδα το παίρνει πάνω της αναλαμβάνει, απαιτεί, αρνείται να γεράσει, αρνείται να συμβιβαστεί, να ενταχθεί στον κόσμο των ενηλίκων. Γιατί η Μήδεια  είναι πάνω απ’ όλα ένα αθώο κορίτσι, μια μικρή κόρη, αγνή και απαιτητική. Μια γυναίκα που εξακολουθεί να πιστεύει στα παραμύθια. Βιώνει το κοριτσίστικο παραμύθι της , ακολουθεί τον πρίγκιπά της στη δική του εκστρατεία. Για χάρη του πρόδωσε, σκότωσε, έσφαξε… κι αν τη λένε ανυπότακτη, εκείνη είναι δοσμένη ολόψυχα, σύγκορμα, στο μοναδικό ναύτη της δικής της εκστρατείας. Έπρεπε να υπακούει, να χαμογελάει, να στολίζεται για να του αρέσει. Έπρεπε να του δώσει το Χρυσόμαλλο Δέρας που τόσο ήθελε, να τον περιμένει ξαπλωμένη ορθάνοιχτη. 

 

Κι όταν ο πρίγκιπας, ο ξακουστός Ιάσονας, αποφασίζει να γίνει άνθρωπος , να συμβιβαστεί “ταπεινά”, όπως έκαναν και οι άλλοι πριν από αυτόν και πιο απλά από αυτόν όταν την εγκαταλείπει το αθώο κορίτσι πεθαίνει. Το απόλυτο γίνεται σχετικό. Ο έρωτας, πορνεία… Τότε η οργή της ξυπνά… Η ηρωίδα μέσα της ξαναγεννιέται… και χτυπά θανάσιμα. Ο Jean Anouilh χρησιμοποιεί  το μύθο της βάρβαρης πριγκίπισσας, της «παιδοκτόνου» Μήδειας, για να μας δώσει μέσα σ’ ένα φλογερό και παθιασμένο περιβάλλον… μαθήματα ανθρωπιάς, μαθήματα αξιοπρέπειας, μαθήματα ζωής.

Το έργο  παρουσιάστηκε τον προηγούμενο χειμώνα σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Βόλου, στον πολυχώρο Altera Pars και στο φεστιβάλ Ερμουπολείων.

 

Μετάφραση/ Απόδοση: Πέτρος Νάκος, Μίνα Χειμώνα

Ζωγραφική/ Γλυπτική: Σταύρος Διακουμής

Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης

Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Παπασπυρόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Μαρία Αλβανού

 

Δείτε τις εντυπώσεις μας από την παράσταση εδώ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Ζαν Ανούιγ
Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος


Παίζουν: Μίνα Χειμώνα, Πέτρος Νάκος, Αλέκα Τουμαζάτου, Χρήστος Χαρμπατσής, Σίμος Κυπαρισσόπουλος

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b