MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
11
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Απόδραση στη Σύρο με το Bravo 1,4 T-Jet

Πολιτισμός, μνήμες, παράδοση, μεσαιωνικά σοκάκια, η Ντελαγκράτσια, ο Γαλησσάς, το Επισκόπιο για τη ρομάντζα του Βαμβακάρη, το Νεώριο, αλλά και πανέμορφες παραλίες.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

«Δούκισσα του Αιγαίου»

Η Σύρος, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, μια «αρχοντόπολη» γεμάτη ενετικά και νεοκλασικά κτίρια, η πρωτεύουσα της οποία πήρε το όνομα της από τον Ερμή, το θεό του εμπορίου. Δημιουργήθηκε από  Έλληνες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν Χίο, Ψαρά, Κάσο, Κρήτη, Μικρά Ασία, για να ζήσουν στην υπό γαλλική κατοχή Σύρο και να γλιτώσουν τις σφαγές των Τούρκων.

 

Περνώντας από την πόλη με το Bravo 1,4 T-Jet των 120 ίππων – το οποίο επιλέξαμε για την περιήγηση μας, λόγω της ευρυχωρίας της καμπίνας και το δυνατό, ροπάτο κινητήρα του – εντυπωσιαστήκαμε από την υπέροχη νεοκλασική αρχιτεκτονική, τις παλιές επαύλεις, τους μαρμάρινους πλακόστρωτους δρόμους και πλατείες, τις επιβλητικές εκκλησίες. Τα μνημεία, τα αγάλματα και τα καλοδιατηρημένα κτίρια δικαιολογούν απόλυτα τις ονομασίες «Μικρό Μιλάνο» και «Δούκισσα του Αιγαίου», που χρησιμοποιούνται κατά καιρούς από τους ντόπιους και τους επισκέπτες, όταν αναφέρονται στην αμφιθεατρική Ερμούπολη.

 

Διάσημοι αρχιτέκτονες (από Γερμανία, Ιταλία, Ελλάδα) έχουν συμβάλλει στα αριστουργήματα. Καμάρι της πόλης η εντυπωσιακή πλατεία Μιαούλη, όπου θα πιείτε και θα φάτε υπό τη σκιά ενός ψηλού φοίνικα, με φόντο το επιβλητικό Δημαρχείο του 1898, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Τσίλερ, από τα ωραιότερα δείγματα νεοκλασικισμού στην Ελλάδα, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην πλατεία Βαρδάκη είναι το δημοτικό θεατρό Απόλλων του Γάλλου Σαμπό, μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου.


Άνω Σύρα

Μεσαιωνικό χωριό με γραφικά σοκάκια.  Στο Bravo καθόμαστε άνετα τέσσερις ενήλικες με τις αποσκευές μας (400 λίτρα πορτμπαγκάζ) και ανηφορίζουμε προς τη γενέτειρα του Μάρκου Βαμβακάρη, στον ενετικό οχυρό οικισμό, ο οποίος χτίστηκε αμφιθεατρικά γύρω στο 1200μ.Χ. Είναι η καθολική συνοικία της Ερμούπολης, αριστερά της πόλης, ακριβώς απέναντι από την ορθόδοξη συνοικία του Βροντάδου. Σπίτια κολλητά το ένα πάνω στο άλλο, στενοί δρόμοι, ψηλοί τοίχοι και λιγοστά ανοίγματα για ασφάλεια. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει η καθολική Μητρόπολη του Αγ. Γεωργίου (Σαν Τζώρτζης) και δίπλα της το Κέντρο Ιστορικών Σπουδών. Κατά μήκος της «Πιάτσας», της κεντρικής αρτηρίας της Άνω Σύρου, θα βρείτε σπίτια, ταβέρνες και μαγαζάκια για αγορές. Υπάρχει και μια πλατεία με του όνομα του Μάρκου και μουσείο για τη ζωή και το έργο του δημιουργού της «Φραγκοσυριανής».

 

Συνεχίζοντας στους στενούς δρόμους, οδεύουμε με το ιταλικό αυτοκίνητο προς την ενορία της Ντελαγκράτσια, από την ομώνυμη στη Χάρη της Παναγιάς (Ποσειδωνία σήμερα για τους ορθόδοξους), παραθαλάσσιο θέρετρο της παλιάς αστικής τάξης.


Το Bravo κινείται σβέλτα, όντας σταθερό, άνετο και με προοδευτικές αντιδράσεις στο δρόμο. Οι 120 ίπποι και η ροπή των 21 χγμ κινούν το βαρύ αμάξωμα ικανοποιητικά, με τον κινητήρα να είναι ελαστικός και να τραβάει από χαμηλά, στις 2.000 σ.α.λ. οι σχέσεις του 6ταχύτου κιβωτίου «γεμίζουν» γρήγορα, παρά τις μακριές διαδρομές του επιλογέα.


Μικρές παραλίες, κρυστάλλινα νερά

Στη Σύρο δεν θα βρείτε πολλές και μεγάλες παραλίες, ελάχιστες δε είναι κατειλημμένες από ομπρέλες, αλλά τα νερά είναι πεντακάθαρα.

Το Κίνι είναι από τις ομορφότερες και πιο αξιοποιημένες, με ηλιοβασίλεμα ονειρικό.

Η αμμουδιά του Γαλησσά παρόλη τη κοσμοσυρροή έχει διατηρήσει τη φυσική ομορφιά της. Απάνεμη, με χρυσή άμμο και ταμάριγχους, για να δροσιστείτε στη σκιά τους.

Οι Αγκαθωπές, λίγο πιο νότια από την Ντελαγκράτσια, με νερά αρκετά ρηχά.

Ο Μέγας Γιαλός, νότια, με δύο αμμουδίες και σκιερά δέντρα.

Στην Αζόλιμνο, λίγα λεπτά από την Ερμούπολη, σας περιμένει ένας γραφικός κολπίσκος με κρυστάλλινα νερά.

Ο κόλπος Δελφίνι βρίσκεται στα βόρεια και έχει μετατραπεί σε τουριστικό κέντρο με πολλά και καινούρια ξενοδοχεία. Η παραλία είναι αμμουδερή με πεντακάθαρα νερά.

Στο απομονωμένο Αρμέο οι γυμνιστές θα νιώσουν άνετα. Η πρόσβαση από μονοπάτι μετά το Γαλησσά.

Ο Φοίνικας είναι απάνεμος και με δυνατότητα θαλάσσιων σπορ.

 

Πως θα πάτε;

Από Πειραιά και από Ραφήνα, ανάλογα με την εταιρεία και το πλοίο που θα επιλέξετε, ο χρόνος άφιξης κυμαίνεται από 3 (γρήγορο) έως 5:30 ώρες (αργό).

 

Που θα μείνετε;

Στις Αγκαθωπές, στο ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο», στην Αζόλιμνο σ’ ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία του νησιού, το «Faros Village» και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια «Αζιμούθιο». Στην περιοχή Δελφίνι έχει ορισμένα πολύ καλά ξενοδοχεία, όπως φυσικά και στην Ερμούπολη, αλλά και στην Ποσειδωνία.

 

Που θα φάτε;

Στην Ερμούπολη έχει πολλά εστιατόρια με μεσογειακή κουζίνα, ενώ για γρήγορο και εκλεπτυσμένο φαγητό προτείνουμε το «Grill Steki», απέναντι ακριβώς από το λιμάνι. Στην Αζόλιμνο, το εστιατόριο «Ζέφυρος» αποτελεί μια από τις πιο καλές και οικονομικές επιλογές, διαθέτοντας καταπληκτική κουζίνα και άψογο σέρβις.

 

Κείμενο: Λουκάς Παπαλάμπρος

Φωτογραφίες: Παντελής Τζερτζεβέλης

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b