MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Φέρτε τη γυμναστική στα μέτρα σας!

Ασκηθείτε με βάση τον σωματότυπό σας!

Φέρτε τη γυμναστική στα μέτρα σας! - Monopoli.gr
Monopoli Team

Το γενετικό μας υλικό και η κληρονομικότητα είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τον τύπο του σώματος μας.

Από τη σύλληψή μας προκαθορίστηκε το αν θα είμαστε ψηλές ή κοντές, βαρυκόκκαλες ή όχι, με περιφέρεια ή με μικρό στήθος. Προτού ξεκινήσετε να γυμνάζεστε θα πρέπει να αποδεχτείτε το σωματότυπο σας για να έχετε και το επιθυμητό αποτέλεσμα!

Οι γυναίκες με διαφορετικό μεταβολισμό και σωματότυπο πρέπει να γυμνάζονται και με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, μία γυναίκα που έχει την τάση να παίρνει εύκολα βάρος θα πρέπει να γυμνάζεται περισσότερο από τη γυναίκα που παχαίνει πολύ δύσκολα!

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να εντάξουμε κάθε σώμα σε μία από τις τρεις βασικές κατηγορίες σωματότυπων!

  • Εκτομορφική: Είναι γυναίκες λεπτές, με μακριά, λιγνά μέλη και ψηλές. Έχουν μακρύ κορμό, λεπτούς γοφούς και μικρά οστά κατ’ αναλογία με το ύψος τους. Οι εκτομορφικές γυναίκες έχουν πολύ υψηλό ρυθμό μεταβολισμού που καθιστά αδύνατο γι’ αυτές να αποκτήσουν μυς αλλά και λίπος.

Ποια μορφή άσκησης σας ταιριάζει;
Αν ανήκετε σ’ αυτήν την κατηγορία γυναικών χρειάζεστε λιγότερη αερόβια άσκηση και περισσότερη αναερόβια. Προτιμήστε ασκήσεις για ενδυνάμωση των μυών με 6-10 επαναλήψεις ανά περιοχή και χρόνο ανάπαυσης 45-90 δευτερόλεπτα ανάμεσα σε κάθε σετ. Αν θέλετε να αποκτήσετε όγκο, αυξήστε τα βάρη που χρησιμοποιείτε για τις ασκήσεις σας και μειώστε το χρόνο ανάπαυσης!

  • Ενδομορφική: Οι λεγόμενες «στρογγυλές γυναίκες» που είναι πιο πλαδαρές από τις υπόλοιπες και βαρυκόκκαλες ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία. Μάλιστα, έχουν την τάση να παχαίνουν ευκολότερα και ιδιαίτερα στο κάτω μέρος του σώματος τους. Μην απελπίζεστε αν ανήκετε σ’ αυτήν την κατηγορία γιατί η Madonna αν και ενδομορφική έχει κάνει θαύματα!

Η καρδιαγγειακή προπόνηση 30-40 λεπτών, 3-5 φορές τη βδομάδα είναι ιδανική για εσάς! Επειδή είναι απαραίτητο να αυξήσετε το ρυθμό του μεταβολισμού σαςπρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες από τις υπόλοιπες γυναίκες. Η αεροβική άσκηση είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους και την καρδιαγγειακή υγεία ενώ από την άλλη η αναερόβια άσκηση είναι αναγκαία για να αποκτήσετε μυική δύναμη!Με ένα σωστό πρόγραμμα μυικής ενδυνάμωσης μπορείτε να αυξήσετε το μεταβολικό ρυθμό σας και να διαχειριστείτε το βάρος σας. Γυμνάστε ιδιαίτερα τους γοφούς, τους μηρούς και τους γλουτούς σας για να αποφύγετε το έντονο «σχήμα αχλαδιού» που τείνει να έχει το σώμα σας.

  • Μεσομορφική: Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν οι γυναίκες που έχουν αθλητικό σώμα και είναι μυώδεις από τη φύση τους. Μπορούν να αυξήσουν ευκολότερα τη μυική τους δύναμη κι όταν παίρνουν βάρος αυτό συσσωρεύεται στην κοιλιακή τους χώρα.

Αν ανήκετε σ’ αυτόν τον τύπο γυναικών, προτιμήστε την καρδιαγγειακή άσκηση, 3 φορές την εβδομάδα για να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση. Γενικά, χρειάζεστε ισορροπημένο πρόγραμμα μυικής ενδυνάμωσης που αποτελείται από λίγα κιλά αλλά πολλές επαναλήψεις. Μην παραλείπετε και την αεροβική άσκηση! Οι υπέρβαρες μεσομορφικές γυναίκες τείνουν να αποκτήσουν «σχήμα μήλου» και φέρουν πρόσθετο βάρος στην περιοχή της κοιλίας. Είναι σημαντικό λοιπόν να κάνετε κοιλιακούς συχνά ώστε να μειώσετε την πιθανότητα αυτή!

Μην ξεχνάτε ότι καμία άσκηση δε φέρνει αποτέλεσμα αν δεν αποδεχτείτε το σωματότυπο σας και δεν αγαπήσετε τον εαυτό σας! Πρέπει να νιώθετε όμορφη εσωτερικά για να δείχνετε όμορφη εξωτερικά! Καλή επιτυχία!

Περισσότερα από Fitness
VIMA_WEB3b