MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
16
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

3-1-1: Ο χρυσός κανόνας των χειραποσκευών

Tί μπορείτε να μεταφέρετε μαζί σας μέσα στο αεροπλάνο

3-1-1: Ο χρυσός κανόνας των χειραποσκευών - Monopoli.gr
Monopoli Team

Παρόλο που ο κανόνας που απαγορεύει τη μεταφορά υγρών, ζελέ ή αεροζόλ, μέσα στις χειραποσκευές που παίρνουμε μαζί μας στην καμπίνα επιβατών ενός αεροπλάνου, έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και δυόμιση χρόνια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που, ως σήμερα, έχουν μαζί τους όταν φτάνουν στον έλεγχο ασφαλείας πριν την επιβίβαση, νερό ή κάποιο άλλο ποτό, μια ακριβή κολόνια ή ένα σαμπουάν, ένα αποσμητικό, αφρό ξυρίσματος ή υγρό για φακούς επαφής και άλλα αντικείμενα παρόμοιας υφής.
 
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι υπεύθυνοι ασφαλείας είναι αναγκασμένοι, σύμφωνα με τους κανονισμούς, να τα κατασχέσουν κι έτσι κάποιοι άτυχοι επιβάτες θα αναγκαστούν να αποχωριστούν ένα ή περισσότερα προσωπικά τους αντικείμενα πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο.

Το μέτρο αυτό θεσπίστηκε από την αμερικάνικη Διοίκηση Ασφαλείας Μεταφορών («Transport Security Administration» ή «TSA») αμέσως μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια τοποθέτησης βόμβας υγρών εκρηκτικών σε πτήση που αναχωρούσε από τη Βρετανία, τον Αύγουστο του 2006. Παρότι η TSA (ένα σώμα που δημιουργήθηκε μετά από τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001) έχει δικαιοδοσία μόνο στα αμερικάνικα αεροδρόμια, οι ισχύοντες κανονισμοί ασφαλείας των περισσοτέρων χωρών του κόσμου έχουν ενσωματώσει το συγκεκριμένο μέτρο περί απαγόρευσης υγρών. Στην Ελλάδα – και στην Ευρώπη γενικότερα –άρχισε να ισχύει από τις 6 Νοεμβρίου 2006 δυνάμει σχετικού Ευρωπαϊκού κανονισμού.

Αυτό που ίσως δεν είναι ξεκάθαρο στο μυαλό πολλών επιβατών και μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο, είναι πως η απαγόρευση δεν είναι απόλυτη αλλά υπάρχει δυνατότητα να μεταφέρετε  ακόμη και μέσα στην καμπίνα επιβατών του αεροσκάφους, κάποια φιαλίδια ή σωληνάρια με υγρό ή ρευστό περιεχόμενο, αρκεί να θυμάστε τον κανόνα «3-1-1»:

Μπορείτε να έχετε μαζί σας όσες συσκευασίες των 3 ουγγιών (δηλαδή, των 100 ml) ή μικρότερες χωράνε σε 1 διαφανή, επανασφραγιζόμενη, πλαστική σακούλα, μέγιστης χωρητικότητας 1 λίτρου.
Επιτρέπεται 1 μόνο τέτοια σακούλα ανά επιβάτη, που θα πρέπει να είναι κλειστή και να παραδοθεί ξεχωριστά στον έλεγχο χειραποσκευών για εξέταση. Μην ανησυχείτε για το πού και το πώς θα προμηθευτείτε τη σακούλα αυτή: ζητήστε την από το προσωπικό του αεροδρομίου.
Όσο για διάφορα προϊόντα και καλλυντικά σε συσκευασίες ταξιδιού – δηλαδή, κάτω από 100 ml -, μπορείτε να βρείτε τεράστια ποικιλία στο διαδίκτυο, να τα παραγγείλετε και να σας σταλούν στο σπίτι (π.χ. στο www.gotiny.co.uk).

Τέλος,αξίζει να γνωρίζετε ότι τα υγρά φάρμακα (και το βρεφικό γάλα) που σας είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μπορούν να μεταφερθούν σε μεγαλύτερη ποσότητα αρκεί να τα δηλώσετε την ώρα του ελέγχου.

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b