MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
16
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πώς θα συνέλθετε από το jet lag

Αν κάνετε κάποιο μακρινό αεροπορικό ταξίδι προς τη δύση ή την ανατολή, το πιο πιθανό είναι πως θα μετά θα πληρώσετε το “τίμημα” της διηπειρωτικής αυτής μετακίνησης, δίνοντας μάχη με το βιολογικό σας ρολόι για ατέλειωτες, εξαντλητικές μέρες και ισάριθμες άγρυπνες νύχτες. Θα έχετε ίσως προσέξει πως αυτό δε συμβαίνει όταν ταξιδεύετε από το βορρά προς το νότο ή αντίστροφα, όσο μεγάλο ή κουραστικό κι αν ήταν το ταξίδι σας. Συμβαίνει μόνο όταν ταξιδεύετε διασχίζοντας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, περισσότερους από δύο μεσημβρινούς της γης, δηλαδή, ζώνες ώρας.

Πώς θα συνέλθετε από το jet lag - Monopoli.gr
Monopoli Team

Η αιτία γι’ αυτή την εσωτερική σας «αναστάτωση» δεν είναι η νοσταλγία για τη θαλπωρή και την ασφάλεια της οικογενειακής σας στέγης. Είναι κάτι πιο πεζό: η έλλειψη συγχρονισμού του οργανισμού σας με την τοπική ώρα, μια κατάσταση γνωστή με το διεθνή όρο «jet lag». Το σώμα βιώνει το φως της μέρας και το νυχτερινό σκοτάδι σε ώρες διαφορετικές απ’ αυτές που έχει συνηθίσει. Το φυσιολογικό του πρόγραμμα αναστατώνεται, ενώ απορυθμίζονται τελείως οι ώρες που πεινά και που κοιμάται.

Πόσο γρήγορα θα ξεπεραστούν τα συμπτώματα του jet lag διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κατά κανόνα, διαρκούν τόσες μέρες όσες είναι κι οι ώρες της διαφοράς από τον τόπο προέλευσης στον τόπο προορισμού, αλλά υπάρχουν μικρά μυστικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και στην επαναπροσαρμογή:

Πριν την πτήση
* Τακτοποιήστε έγκαιρα τις υποχρεώσεις και τις δουλειές σας ώστε να μην έχετε στρες, ανησυχία, ή κούραση.
* Η σωματική άσκηση τις μέρες πριν από το ταξίδι βοηθά πολύ, όπως και ο καλός βραδινός ύπνος.
* Τρεις μέρες πριν πετάξετε, ξεκινήστε να τρώτε εναλλάξ, μια μέρα καλά και μια λιτά (την προηγούμενη μέρα της πτήσης φάτε καλά και την ίδια μέρα ελαφρά).
* Κάντε μπάνιο λίγο πριν φύγετε για το αεροδρόμιο, λουστείτε, ξυριστείτε και βάλτε καθαρά ρούχα, ώστε να αισθάνεστε φρέσκοι σε τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού σας.
* Φορέστε άνετα, βολικά ρούχα που δε ζαρώνουν πολύ.
* Πάρτε μαζί σας ξυριστική μηχανή για να φρεσκαριστείτε πριν την προσγείωση.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης
* Φάτε λίγο κι ελαφρά.
* Πίνετε υγρά: Ο ξηρός αέρας του αεροπλάνου προκαλεί αφυδάτωση. Θα την αποφύγετε πίνοντας πολύ νερό και χυμούς.
* Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά, καφέ, τσάι ή ή ανθρακούχα αναψυκτικά: Τόσο το αλκοόλ όσο και η καφεΐνη εντείνουν τα συμπτώματα του jet lag.
* Βγάλτε τα παπούτσια σας.
* Προσπαθείστε να κοιμηθείτε: Καλύψτε τα μάτια σας με μια μάσκα, φορέστε ωτασπίδες, στηρίξτε το σβέρκο σας μ’ ένα μαξιλάρι και κοιμηθείτε όσο περισσότερο κι όσο καλύτερα μπορείτε. Ακόμα κι αν καταφέρετε απλώς να ηρεμήσετε και να ξεκουραστείτε, το σώμα σας θα ωφεληθεί εξίσου.
* Ξεμουδιάστε: Όσο κάθεστε, κάντε ασκήσεις στα πόδια σας, σηκωθείτε όρθιοι, ή περπατήστε πάνω-κάτω στο διάδρομο, ώστε να ελαττώσετε τη δυσφορία και ειδικά το πρήξιμο των άκρων.
* Πριν την προσγείωση: πλύνετε το πρόσωπό σας, ξυριστείτε, χτενιστείτε και βάλτε το ρολόι σας στη σωστή ώρα του τόπου προορισμού σας.

Όταν φτάσετε στον προορισμό σας:
* Ανεξάρτητα από την όρεξη σας, φάτε κάθε γεύμα σας στην αντίστοιχη ώρα της μέρας, μην τρώτε ακατάστατα.
* Προσπαθείστε να ξοδέψετε αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, στο φυσικό φως. Το περπάτημα στον φρέσκο αέρα θα σας βοηθήσει να μείνετε ξύπνιοι ως την ώρα του ύπνου. Αντισταθείτε στην πρόκληση να… ρίξετε έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της μέρας, ώστε να μπορέσετε να κοιμηθείτε πολύ και καλά το βράδυ.

Πάνω απ’ όλα:
Μην αφήνετε τίποτα να σας πτοήσει. Πείτε στον εαυτό σας πόσο χαίρεστε που φτάσατε καλά στον προορισμό σας και πόσο αδημονείτε να κάνετε όλα όσα έχετε προγραμματίσει. Τα πάντα είναι στο μυαλό μας: Jet lag; Ποιο jet lag;

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b