Μόλις κοιμηθεί το κύμα, των Θύμιου Διαμάντη και Κώστα Κουτρούλη στο Θέατρο Φούρνος
Η ιστορία της Κυρα-Φροσύνης και των δεκαεπτά δολοφονημένων γυναικών στη λίμνη των Ιωαννίνων γίνεται παράσταση, στο Θέατρο Φούρνος, σε κείμενο-σκηνοθεσία των Θύμιου Διαμάντη και Κώστα Κουτρούλη.
Μετά τον «Ιππόκαμπο» και τον «Θάνατο του Μολιέρου», το δίδυμο Θύμιος Διαμάντης και Κώστας Κουτρούλης επιστρέφει με νέα παράσταση του παράσταση «Μόλις κοιμηθεί το κύμα». Από τις 16 Απριλίου 2026 στο Θέατρο Φούρνος.
Λίγα λόγια για το έργο
Πέντε γυναίκες αφηγούνται την ιστορία της Κυρα-Φροσύνης και των δεκαεπτά δολοφονημένων γυναικών στη λίμνη των Ιωαννίνων. Τέσσερις γυναίκες, μόνο με τις φωνές τους, τραγουδούν ηπειρώτικα τραγούδια, ενώ μια ερμηνεύτρια αναλαμβάνει τον ρόλο της Ευφροσύνης, εξιστορώντας μας τη ζωή που δεν έζησε, τα όνειρα και τα βιώματά της.
Ο διάλογος αυτός ξεδιπλώνει το κουβάρι της ιστορίας, φτάνοντας στο αύριο, εκεί όπου οι πέντε γυναίκες ελπίζουν να ζήσουν τη ζωή που στερήθηκαν. Στο τέλος, η ίδια η Ευφροσύνη μονολογεί για την ομορφιά της ζωής, κάνοντας μια έκκληση κατανόησης για τα λάθη που έκανε όσο ζούσε. Ακολουθώντας την ηπειρώτικη παράδοση, παρακολουθούμε έναν διάλογο μουσικής και αφήγησης, που σκοπό έχει τη θύμηση γεγονότων τα οποία μπορούν να γίνουν στο σήμερα έμπνευση και διδαχή, ενώ ταυτόχρονα φέρνουν τις νεότερες γενιές σε επαφή με την ιστορία του τόπου μας.
Στις 11 Ιανουαρίου 1801, ο Αλή Πασάς αποφάσισε να εκτελέσει την Ευφροσύνη Βασιλείου μαζί με άλλες 17 συντοπίτισσές της δια πνιγμού στη λίμνη των Ιωαννίνων, με την επίσημη αιτιολογία ότι ζούσαν ανήθικα, κάτι για το οποίο έχουν εκφραστεί αμφιβολίες και η Ευφροσύνη Βασιλείου έφτασε να θεωρείται έως και θύμα πολιτικών διώξεων. Με διαφορετικές εκδοχές, η ιστορία φτάνει στο σήμερα προσπαθώντας να δώσει φωνή στους ανθρώπους που δεν πρόλαβαν να ζήσουν όπως θα ήθελαν.
* Στην παράσταση ακούγονται τα τραγούδια: «Μόλις κοιμηθεί το κύμα» (παραδοσιακό Β. Ηπείρου), «Κίνησα να ρθω ένα βράδυ» (παραδοσιακό Πολύτσανης Πωγωνίου), «Ο Γιάννος και η Μαριγώ» (Παραδοσιακό Κτισμάτων Πωγωνίου), «Μαύρη ήταν καρότσα» (Αλιστράτη Σερρών), «Την άμμο, άμμο πήγαινα» (Παραδοσιακό Πωγωνίου), «Νανούρισμα Καππαδοκίας» (Καππαδοκία)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Αθήνα