MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
σκηνική σύνθεση

Μνήμη-Λήθη, σε σκηνοθεσία Αλίκης Στενού στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει το έργο «Μνήμη | Λήθη» του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Aλίκης Στενού.

Monopoli Team

Η Αλίκη Στενού, μετά το Piccolo Teatro di Milano όπου το χειμώνα του 2025 συνεργάστηκε ως σκηνοθέτιδα σε καλλιτεχνική φιλοξενία μέσω του Εθνικού Θεάτρου, παρουσιάζει το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Μνήμη-Λήθη» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

«…Αν έχω κάτι να θυμάμαι, αυτό δεν είναι κάτι που το λέει εύκολα κανείς, έπειτ’ απ’ όλα όσα έχουν γίνει […] αλλά μόνον αυτό μπορεί να μείνει τελευταίο, να μείνει για να ειπωθεί τελευταίο, αυτό που τόσο δύσκολα το λέει κανείς…»

Λίγα λόγια για το έργο

Η παράσταση «Μνήμη | Λήθη» σε κείμενα του Δημήτρη Δημητριάδη, διερευνά τη σχέση του Ανθρώπου με τον Χρόνο και τα όρια της ύπαρξής του. Στο ενδιάμεσο λόγου, κίνησης και ζωντανής μουσικής (τσέλο και κρουστά), δημιουργείται ένας μεταιχμιακός χώρος όπου όλα εν δυνάμει αρχίζουν ή τελειώνουν. Ακούμε τη φωνή εκείνου που μιλάει σαν να μιλάει για πρώτη ή ίσως τελευταία φορά, μέσα από ό,τι φέρει η μνήμη και ό,τι σβήνει η λήθη.

Από τη μία, ο άνθρωπος που ζει μέσα από την επαναφορά στιγμών, μέσα από το ατέρμονο ξανά της μνήμης, επιλέγει να θυμάται μονάχα ένα: την αγάπη. «Επειτ’ απ’ όλα… μένει μόνο αυτή». Από την άλλη, στη λήθη, σ’ ένα ακατοίκητο τοπίο χωρίς χρονολογία ούτε όνομα, έχουν όλα ξεχαστεί. Το σώμα όμως, που είναι το πρώτο και το τελευταίο, τα θυμάται όλα. «Το σώμα μου. Είναι όλη η ιστορία. Πόλεμοι. Εποχές. Αναταραχές. Δεν χρειάζεται να θυμάμαι. Επειδή έχω σώμα, ξεχνώ». 

H Μνήμη και η Λήθη, φαινομενικά αντίθετες αλλά βαθιά αλληλένδετες, αντιμάχονται αλλά και συγκλίνουν μέσα από την εκστατική κίνηση ή την ακινησία, το θόρυβο ή τη σιωπή, για να φωτίσουν τελικά τη σχέση του Ανθρώπου με τον έρωτα, την εξουσία, την πίστη, τον πόλεμο, τη ζωή και τον θάνατο – μέσα στην αέναη ροή του χρόνου.

Η παράσταση «Μνήμη | Λήθη» είναι η δεύτερη συνεργασία της ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Αλίκης Στενού με τον συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Πεθαίνω σαν Χώρα» που ανέβηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2022-23 (BIOS, ΠΛΥΦΑ, Metropolitan Urban Theatre).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΆκου μικρέ, ο Πειραιάς βομβαρδίστηκε: Ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά12.09.2018

Η «Μνήμη | Λήθη» ξεκίνησε στην Ισπανία το καλοκαίρι του 2024, όπου επιλέχθηκε από το Can Bonamic Creation Centre στο πλαίσιο καλλιτεχνικής φιλοξενίας με την υποστήριξη της Δημιουργικής Ευρώπης (Creative Europe) και του Goethe Institut.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Αλίκη Στενού

Σκηνικά: Αλίκη Στενού
Κοστούμια: Μαίρη Λημνιού
Μουσική: Χαρά Γκρέκα (τσέλο), Νίκος Τουλιάτος (κρουστά)
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Χορογραφία: Κίνηση: Αλίκη Στενού

Παίζουν: Αντωνία Μαθιουλάκη, Αθηνά Μαρία Παυλή, Αλίκη Στενού | Μουσικοί επί σκηνής: Χαρά Γκρέκα (τσέλο), Νίκος Τουλιάτος (κρουστά)

Διάρκεια: 60 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: 15€ (κανονικό), 10€ (φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65 ετών), 8€ (άνεργοι, ΑΜΕΑ, ομαδικό άνω των 6 ατόμων), 5€ (ατέλειες ΣΕΗ, ΑΣΚΤ, ΠΕΣΥΘ)
Διάρκεια Παραστάσεων: Από Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025 έως Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026
Πληροφορίες: Προπώληση: more.com
Παραστάσεις: Παρασκευή - Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 19:00
Βοηθός Σκηνοθετη: Αθηνά Μαρία Παυλή, Marie Walker
Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/mnimi-lithi-tou-dimitri-dimitriadi/
Πληροφορίες Χώρου: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - Φουαγιέ, Ηρώων Πολυτεχνείου 32 – Τηλ: 2104143310. Ε: [email protected] | Dithepi.gr
Φωτογραφίες: Ιωάννης Κωνσταντινίδης
ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ
  • Πειραιάς
Πειραιάς
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Απο 28/11/2025 εως 11/01/2026
Βασ. Κων/νου & Βασ. Γεωργίου
Παρασκευή/Σάββατο: 20:30
Κυριακή: 19:00
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα: Το Μιούζικαλ, της Βάσιας Αργέντη στο Θέατρο Αθηνών
ΘΕΑΤΡΟ
Αναζητώντας την Ελένη, της Νατάσας Νταϊλιάνη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
ΘΕΑΤΡΟ
Ξεκίνα από την Αρχή και συνέχισε μέχρι Να φτάσεις στο Τέλος, από την ομάδα κι όμΩς κινείται στο Θέατρο Ροές
ΘΕΑΤΡΟ
Το Ξενοδοχείο Η Νύχτα που Πέφτει, του Νάνου Βαλαωρίτη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Θεατρικά Νέα
50 χρόνια Θεσσαλικό Θέατρο: Ο «Μισάνθρωπος» της Ιόλης Ανδρεάδη σε Λάρισα και Αθήνα
ΘΕΑΤΡΟ
Τα Μαγικά Χριστούγεννα του Πινόκιο: Ένα μιούζικαλ για όλη την οικογένεια στο Christmas Theater
ΘΕΑΤΡΟ
Οι γείτονες από πάνω, του Cesc Gay στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
ΘΕΑΤΡΟ
Δάκρυ στο Φίδι, από την ομάδα Hippo Theatre Group στο Bios
ΘΕΑΤΡΟ
Κουνελόκολλα: Μια performance της Χρυσής Βιδαλάκη στο θέατρο στη Σάλα
ΘΕΑΤΡΟ
Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia, του Mario Banushi στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Τρέμω, του Ζοέλ Πομμερά στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
ΘΕΑΤΡΟ
Οι Βλαβερές Συνέπειες του Γάμου, από τον Γιάννη Μπέζο στο Θέατρο Άνεσις