MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
25
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Κλημεντίνες χωρίς κουκούτσι, της Νοεμής Βασιλειάδου στο Θέατρο Τέχνης

Η Νοεμή Βασιλειάδου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025, μεταμορφώνει τη Σκηνή Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης σε μια ιδιότυπη «Λαϊκή Αγορά» με την παράσταση της «Κλημεντίνες χωρίς κουκούτσι».

| Φωτογραφίες: Karol Jarek
Monopoli Team

Η Νοεμή Βασιλειάδου παρουσιάζει, από τις 21 έως τις 24 Ιουλίου 2025, στο Θέατρο Τέχνης – Σκηνή Φρυνίχου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2025, την παράσταση «Κλημεντίνες χωρίς κουκούτσι».

Λίγα λόγια για το έργο

Λαϊκή αγορά: Η πιο γνήσια τελετουργία του δημόσιου χώρου. Ένας τόπος μεταιχμιακός, που συχνά θυμίζει περισσότερο θέατρο από το ίδιο το θέατρο. Ένας χώρος συναλλαγών που επαφίεται εξ ολοκλήρου στον ανθρώπινο παράγοντα, ίσως από τους τελευταίους που έχουν απομείνει.

Θα μπορούσε να είναι είδος προς εξαφάνιση, είναι όμως εδώ. Όσο οι αυτόματοι πωλητές κερδίζουν χώρο και η οικονομία επιβάλλει το σχήμα και τη μορφή των προϊόντων, η λαϊκή αγορά υποστηρίζει σθεναρά το δικαίωμα στη ζωντανή αλληλεπίδραση, τη διαπραγμάτευση, τη δοκιμή, το ατελές. Εδώ, τα λαχανικά και οι άνθρωποι δεν μοιάζουν με άρτια αισθητικά προϊόντα. Δεν γυαλίζουν κάτω από τεχνητό φως. Έχουν εξογκώματα. Ροζιάζουν και μυρίζουν χώμα. Βγαίνουν σε όλα τα χρώματα, σε όλα τα είδη, σε όλες τις ηλικίες, σε όλα τα σχήματα.

Η παράσταση αποτυπώνει μια ιδιότυπη σκηνική «αγορά» που συντίθεται, αποσυναρμολογείται και παραμορφώνεται, προκαλώντας μας να αναρωτηθούμε: Έχουν τα καλλιτεχνικά προϊόντα σήμερα αυλακιές και σημάδια ή μοιάζουν με προϊόντα του σουπερμάρκετ; Τι θέση θα μπορούσε να έχει το «λαϊκό» στο σύγχρονο θέατρο, όχι με όρους γραφικούς αλλά αμιγώς καλλιτεχνικούς; Πόσο πρωταγωνιστικός είναι ο ανθρώπινος παράγοντας στο τελικό προϊόν και τι χώρος «εκπροσώπησης» υπάρχει για το ατελές; Με τι κριτήρια «πουλάμε» και «αγοράζουμε» τέχνη;

Πολιτικά και κοινωνικά ερωτήματα δίνουν τη θέση τους σε συμβουλές για την καλύτερη πατάτα, άγαρμπα αστεία δίνουν τη θέση τους σε φιλοσοφία του δρόμου, ένα καφάσι κλημεντίνες ψάχνει αγοραστή, ένας θίασος παζαρεύει τον ατελή εαυτό του. Οι Κλημεντίνες χωρίς κουκούτσι είναι ένα ρέκβιεμ για τα τελευταία ίχνη μιας εποχής. Μια απόπειρα αναστοχασμού πάνω στις έννοιες της παραγωγής και της κατανάλωσης. Μια παράσταση που θέλει να βγει από τη γη κι ας έχει κουκούτσια.

Η ηθοποιός και σκηνοθέτις Νοεμή Βασιλειάδου ανήκει στη νέα γενιά του ελληνικού θεάτρου. Ως ηθοποιός μετρά ήδη σημαντικές συνεργασίες, ενώ η πρώτη της σκηνοθεσία, η devised θεατρική παράσταση Προσοχή: Εκτελούνται έργα, σε δική της δραματουργία, ήταν υποψήφια για το Βραβείο Επιτελεστικών Τεχνών από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών το 2024.

grape – Greek Agora of Performance

Το grape – Greek Agora of Performance, η επιτυχημένη Αγορά για τις ελληνικές παραστατικές τέχνες του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, πραγματοποιείται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά! Δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς του Θεάτρου και του Χορού να παρουσιάσουν τα έργα τους σε εκπροσώπους διεθνών φεστιβάλ και πολιτιστικών φορέων, αλλά και στο ευρύ κοινό, το grape στοχεύει στη συστηματική προβολή της ελληνικής δημιουργίας στη διεθνή σκηνή. Στο πλαίσιο της πλατφόρμας για το 2025 παρουσιάζονται 8 έργα την περίοδο 21 – 24 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈξι σκηνοθέτες ‘δανείζονται’ βιβλία για το Φεστιβάλ Αθηνών12.09.2018

Το grape απευθύνεται εξίσου στο ευρύ κοινό και είναι μέρος του συνολικού καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Οι παραστάσεις που περιλαμβάνει είναι προγραμματισμένες και σε άλλες ημερομηνίες, εκτός της χρονικής διάρκειας της πλατφόρμας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Νοεμή Βασιλειάδου, Χάρις Σερδάρη
Σκηνοθεσία: Νοεμή Βασιλειάδου

Σκηνικά: Δάφνη Αηδόνη
Κοστούμια: Δάφνη Αηδόνη
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Χορογραφία: Κίνηση: Αλέξανδρος Νούσκας Βαρελάς

Παίζουν: Βασιλική Διαλυνά, Θανάσης Ζερίτης, Βασίλης Καραμπούλας, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Χρήστος Παπαδόπουλος, Χάρις Σερδάρη, Μαρία Φιλίνη

Διάρκεια: 90΄
Τιμές Εισιτηρίων: Από 5€
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 21 έως 24 Ιουλίου 2025
Πληροφορίες: Προπώληση: aefestival.gr και more.com
Παραστάσεις: Δευτέρα 21/7, 21:00. Τρίτη 22/7, 18:30. Τετάρτη 23/7, 21:00. Πέμπτη 24/07, 21:00
Link Εισιτηρίων: https://aefestival.gr/festival_events/klimentines-choris-koykoytsi/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Τέχνης - Σκηνή Φρυνίχου, Φρυνίχου 14, Πλάκα. Τηλέφωνα ταμείου: 2103222464, 2103236732 | Ε: [email protected] | https://www.theatro-technis.gr/
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Wolves/Αυτό το Παιδί στο ΠΛΥΦΑ
ΘΕΑΤΡΟ
Πες της, του Χρήστου Οικονόμου σε σκηνοθεσία Αλέξη Βιδαλάκη στο Θέατρο 104
ΘΕΑΤΡΟ
Μάθε με να φεύγω, του Άκη Δήμου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
ΘΕΑΤΡΟ
Ο μαγεμένος βοσκός, του Σπυρίδωνος Περεσιάδη στο bijoux de kant HOOD art space
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες: Το κλασσικό έργο του Ιούλιου Βέρν στο θέατρο Χορν
ΘΕΑΤΡΟ
Το Ruby Moon του Ματ Κάμερον στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα
ΘΕΑΤΡΟ
Μοίρα Γένους Θηλυκού: Η Ασπασία Θεοφίλου τραγουδάει για κάθε γυναίκα σε ένα one woman show
ΘΕΑΤΡΟ
Μια ζωή: Επιστρέφει ο συγκλονιστικός μονόλογος μιας μοδίστρας με τη Νένα Μεντή στο Πτι Παλαί
ΘΕΑΤΡΟ
Όταν έκλαψε ο Νίτσε: Η θεατρική επιτυχία επιστρέφει στο Θέατρο Πορεία
Θεατρικά Νέα
Prima Facie: Ο συγκλονιστικός μονόλογος με τη Λένα Παπαληγούρα επιστρέφει στο Θέατρο Πορεία
Θεατρικά Νέα
‍Το βραβευμένο “Τεστ”, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη για πρώτη φορά στην Ελλάδα
ΘΕΑΤΡΟ
Το 3%, της Βίλης Σωτηροπούλου στο Θέατρο της Ημέρας