MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Για πρώτη φορά πανώλη των αιγοπροβάτων στην χώρα μας – Τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται

Έκτακτη σύσκεψη σήμερα στη Θεσσαλία – Ανακοίνωση έκτακτων μέτρων από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Monopoli Team

Eστίες της Πανώλης των αιγοπροβάτων εμφανίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ενώ επιβεβαιώθηκε η εμφάνιση νέας εστίας της νόσου σε εκτροφή της ΠΕ Λάρισας, στο Δομένικο του Δήμου Ελασσόνας, σύμφωνα με ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η αρμόδια υπηρεσία, «πρόκειται για μεταδοτικό ιογενές νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης που προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες και απαιτεί την λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων». Τονίζεται δε, ότι είναι η πρώτη φορά που η νόσος εμφανίζεται στη χώρα μας».

Παράλληλα η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας τονίζει προς το κοινό ότι η νόσος δεν αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ο οποίος δεν μολύνεται και δεν νοσεί.

Όμως συμπληρώνει πως «οι επιπτώσεις της στην κτηνοτροφία, στην τοπική οικονομία και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία είναι τεράστιες και απειλούν το ζωικό κεφάλαιο της Περιφέρειας και την εξαγωγική της δραστηριότητα».

Μεταξύ άλλων η Κτηνιατρική Υπηρεσία αναφέρει ότι για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η παρούσα πάρα πολύ σοβαρή επιζωοτία, «χρειάζεται όλοι οι κτηνοτρόφοι και κοινό, να κατανοήσουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, πάντα σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΨυχρή Λίμνη: Τι είναι το φαινόμενο που προκάλεσε τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία12.09.2018

Τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται

Στην ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας τονίζεται πως τα συμπτώματα στα ευαίσθητα ζώα είναι υψηλός πυρετός, κατάπτωση και υπνηλία, δύσπνοια και βήχας, έντονες διάρροιες, αλλοιώσεις με ορώδες υγρό γύρω τα από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια από το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), αλλοιώσεις μέσα στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) και αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι.

Αναφορικά με τον τρόπο μετάδοσης, η υπηρεσία αναφέρει ότι: «Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται: με την στενή επαφή των υγιών με τα άρρωστα ζώα, με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις των άρρωστων ζώων (δάκρυα, σάλιο, ούρα, κόπρανα) και έμμεσα μέσω των μολυσμένων ζωοτροφών, της στρωμνής, των μηχανημάτων και των μέσων μεταφοράς των ζώων».

Σχετικά με τον τρόπο προστασίας του κοπαδιού, η Κτηνιατρική Υπηρεσία συμβουλεύει τους κτηνοτρόφους «να αποφεύγουν την άμεση επαφή των ζώων τους με άλλα κοπάδια άγνωστου καθεστώτος, να δανείζονται και να δανείζουν ζώα, εργαλεία και οχήματα μεταφοράς ζώων από άλλες εκτροφές, αλλά και τις παράνομες αγοραπωλησίες και παράνομες μετακινήσεις ζώων.

Επίσης πρέπει να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους της εκτροφής τους και να ελέγχουν καθημερινά το κοπάδι τους εξονυχιστικά, για την παρουσία άρρωστων ή ύποπτων ζώων. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν οτιδήποτε ανησυχητικό, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές».

Διαβάστε περισσότερα στο Skai.gr.

Περισσότερα από Επίκαιρα
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση Ισραήλ στη Γάζα: “Σταματήστε τη σφαγή”
Επίκαιρα
Ξαναχτυπά επιδημία ιλαράς στις ΗΠΑ: 1 στους 6 γονείς αρνείται τα παιδικά εμβόλια
Επίκαιρα
8 στους 10 Έλληνες ανησυχούν ότι δεν αμείβονται δίκαια
Επίκαιρα
«Η Γάζα καίγεται»: Το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση για την κατάληψη της Γάζας
Επίκαιρα
Ευρώπη: Ζημιές €43 δισ. από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού
Επίκαιρα
AI στα σχολεία: Νέο πιλοτικό πρόγραμμα με τη υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση
Επίκαιρα
«Πρεμιέρα» σε 6 περιοχές για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία
Επίκαιρα
Δύο χρόνια μετά τον Daniel – Έχει αλλάξει κάτι;
Επίκαιρα
Νέοι κανόνες από την 1η Οκτωβρίου στα Airbnb – Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα
Επίκαιρα
Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς – Τι αλλάζει από φέτος
Επίκαιρα
Στην Αθήνα το Final Four της EuroLeague το 2026
Επίκαιρα
Απεργία ταξί: «Έμφραγμα» στο κέντρο της Αθήνας – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της πορείας