MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
17
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΣΚ;

Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις: Η ατζέντα του Σαββατοκύριακου 25-26 Μαΐου

Οι δικές μας προτάσεις για θέατρο, συναυλίες και εκθέσεις, που δεν θέλετε με τίποτα να χάσετε αυτό το Σαββατοκύριακο 25-26 Μαΐου.

Monopoli Team

Μουσικές παραστάσεις-Συναυλίες

1. «…που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός»: O Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποιεί Κ. Π. Καβάφη στη Στέγη

Ένας Αλεξανδρινός γράφει μουσική για έναν Αλεξανδρινό. Αυτό το Σάββατο, 25 Μαΐου, μια μοναδική συναυλία έρχεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης με την καλλιτεχνική υπογραφή του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο μεγάλος συνθέτης μελοποιεί ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη σε εκδοχή ενδεκαμελούς ορχήστρας δωματίου, με πρωτότυπες και νεότερες φωνητικές ερμηνείες. Το έργο «…που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός» γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στα επίσημα εγκαίνια της εμβληματικής Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, τον Οκτώβριο του 2002. Στην συνέχεια, παίχτηκε σε μεγάλους χώρους σε όλο τον κόσμο, όπως στο Alice Tully Hall του Lincoln Center στη Νέα Υόρκη (με ερμηνευτή, μεταξύ άλλων, τον Rolando Villazón), στη Salle de Conférences II στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι με τους ίδιους ερμηνευτές, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Ηρώδειο και σε πολλές άλλες αίθουσες. Τώρα, το έργο του Κ. Π. Καβάφη πρόκειται να ζωντανέψει ξανά μέσα από τις μελωδίες του Δημήτρη Παπαδημητρίου σε κάθε γωνιά της Κεντρικής Σκηνής της Στέγης.
Σάββατο 25/5 στις 20:30
Κανονικό: 7, 18, 22€, Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5 – 9 άτομα: 14, 18€, Παρέα 10+ άτομα: 13, 16€, Κάτοικος Γειτονιάς: 7€, Ανεργίας, ΑμεΑ: 5€, Συνοδός ΑμεΑ: 10€
Κεντρική Σκηνή της Στέγης, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα

2. 23ο Athens Jazz στην Τεχνόπολη

Η 23η διοργάνωση του μακροβιότερου φεστιβάλ τζαζ μουσικής στην Ελλάδα έρχεται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από τις 26 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου, χαρίζοντας σε Αθηναίες, Αθηναίους και επισκέπτες της πόλης εννέα ημέρες γεμάτες με live συναυλίες και συναρπαστικές συναντήσεις με τους πιο ταλαντούχους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτή την Κυριακή, 26 Μαΐου, στην κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης ανεβαίνουν οι Meute, η εντεκάδα-όνειρο από το Αμβούργο με τα χαρακτηριστικά κόκκινα σακάκια, για να κηρύξουν την έναρξη του 23ου Athens Jazz με την ευφάνταστη, ανατρεπτική και άκρως χορευτική jazz-technο μουσική τους, με opening act από το «Πράγμα», το ιδιαίτερο project του πιανίστα Κωστή Χριστοδούλου.
Κυριακή 26/5 * οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00
28€
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚατερίνα Ευαγγελάτου, τι ξεχωρίζεις στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών;12.09.2018

3. Πυξ Λαξ και Prague Philharmonic Orchestra στο Καλλιμάρμαρο

Αυτό το Σάββατο, 25 Μαΐου, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, οι Πυξ Λαξ με τη συνοδεία της Prague Philharmonic Orchestra θα ερμηνεύσουν – υπό τη διεύθυνση του Friedemann Riehle – τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας τους. Και κάπως έτσι, ο γνώριμος ροκ ήχος των Πυξ Λαξ ενώνεται με το πάθος της κλασικής ορχήστρας. Ύστερα από μια πολύχρονη πορεία και μεγάλες επιτυχίες που αντέχουν στον χρόνο, ήρθε η στιγμή για τον Φίλιππο Πλιάτσικα και τον Μπάμπη Στόκα να ντύσουν τους στίχους που έχουν αποτυπωθεί στις μνήμες μας με έναν νέο, απρόσμενο, παθιασμένο, κλασικό ήχο. Γιατί η μουσική έκφραση δεν έχει σύνορα, είναι πολυδιάστατη και πολυμορφική.
Σάββατο 25/5 στις 21:00
15-88€
Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, Αθήνα

4. Madama Butterfly: Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης στο Μέγαρο Μουσικής

Η εξαιρετική σοπράνο Άσμικ Γκριγκόριαν αναμετριέται με τον απαιτητικό ρόλο της Τσο-Τσο-Σαν, της πιστής γκέισας που βρίσκεται στην καρδιά της σπαρακτικής τραγωδίας του Πουτσίνι. Ο τενόρος Τζόναθαν Τέτελμαν ερμηνεύει τον σκληρό αξιωματικό του αμερικανικού ναυτικού Πίνκερτον, ο οποίος προδίδει την Τσο-Τσο-Σαν και την οδηγεί στην καταστροφή. Η μεσόφωνος Ελίζαμπεθ ΝτεΣόνγκ, για μία ακόμη μία φορά στο ρόλο της αφοσιωμένης υπηρέτριας Σουτζούκι, ενώ ο βαρύτονος Λούκας Μήτσεμ υποδύεται τον αμερικανό πρόξενο Σάρπλες. Η διακεκριμένη μαέστρος Σιαν Ζανγκ διευθύνει την ορχήστρα στη λαμπερή παραγωγή του Άντονυ Μινγκέλλα. Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.
Σάββατο 25/5 στις 19:55
8€ Φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+ & πολύτεκνοι, 15€, 25€
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Γιορτάζει 30 χρόνια τιμώντας τους καλλιτέχνες12.09.2018

Θεατρικές παραστάσεις

5. Η Κίτρινη Ταπετσαρία, της Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν στο Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), διοργανώνουν την “Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου”, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος”. Συγκεκριμένα, κυπριακές παραγωγές, οι οποίες γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία -σε κοινό και κριτικούς- κατά την παρουσίασή τους στην Κύπρο τη θεατρική περίοδο 2022-2023, επιλέγηκαν από τριμελή Επιτροπή Επιλογής για συμμετοχή στη δραστηριότητα και παρουσίασή τους στο Εθνικό Θέατρο.

Η θεατρική ομάδα Μαρίας Ιόλης Καρολίδου παρουσιάζει το έργο «Η κίτρινη ταπετσαρία», με την Αντωνία Χαραλάμπους επί σκηνής. Η ιστορία του έργου είναι βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα της Αμερικανίδας συγγραφέως Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν. Αποτελεί μια συλλογή από εγγραφές ημερολογίου γραμμένες από μια νεαρή γυναίκα που φαίνεται να πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη. Ο σύζυγος-γιατρός της την απομονώνει σε ένα εξοχικό σπίτι με σκοπό να της επιβάλει μια θεραπεία ανάπαυσης. Κλείνοντάς την στο παιδικό δωμάτιο του σπιτιού, της απαγορεύει κάθε δημιουργική εργασία και της επιβάλλει μια αυστηρή διατροφική και φαρμακευτική αγωγή καθώς και τη χρήση ηλεκτροθεραπείας. Της στερεί επίσης την επαφή με όλα τα οικεία της πρόσωπα, ακόμη και με το μωρό της. Χωρίς κανένα άλλο ερέθισμα εκτός από την ταπετσαρία στο δωμάτιο, η γυναίκα της ιστορίας επικεντρώνεται στα σχέδια και τα μοτίβα της ταπετσαρίας, που σταδιακά μεταμορφώνονται σε μια αυτόνομη οντότητα με την οποία η αφηγήτρια θα αναπτύξει μια σχέση καταλυτική, ιδιαίτερα όσον αφορά την αντίληψη της έμφυλης ταυτότητάς της και των περιορισμών που επιβάλλονται από το κυρίαρχο πατριαρχικό αφήγημα. Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 12 ετών.
Κυριακή 26/5 στις 20:30
15€ Γενική είσοδος, 10€ Εκπτωτικό (φοιτητικό, σπουδαστικό, ανέργων, άνω των 65, ΑμεΑ)
Εθνικό Θέατρο, Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος”, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠώς το ADAF έγινε σημείο αναφοράς για την σύγχρονη ψηφιακή τέχνη τα τελευταία 20 χρόνια; Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου απαντά12.09.2018

Εκθέσεις

6. Σμιλεύοντας τον Ερωτα: Έκθεση της Βένιας Δημητρακοπούλου στην γκαλερί Κουρντ

Δύο επιβλητικές αφαιρετικές φόρμες. Ένα μαρμάρινο όλον που έχει διαιρεθεί από μια ακανόνιστη τομή. Ένα μικροσύμπαν που βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο ένωσης ή διάσπασης. Ένα μνημείο που υμνεί την κορυφαία σε διακυμάνσεις κατάσταση που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος: τον έρωτα. Είναι το κεντρικό γλυπτό που φέρει την υπογραφή της εικαστικού, Βένιας Δημητρακοπούλου και αποτελεί τον πυρήνα της νέας της ατομικής έκθεσης «Σμιλεύοντας τον έρωτα», που φιλοξενείται στην γκαλερί Κουρντ. Ο υπερμεγέθης μαρμάρινος «Έρως», ωστόσο, δεν αποτελεί το μοναδικό νέο έργο της έκθεσης στην γκαλερί Κουρντ. Περιβάλλεται από το μεγάλο επιδαπέδιο ορειχάλκινο «Άλφα», που παραπέμπει στην Απουσία/Απόσταση , την Αγάπη/Αιωνιότητα, την Αρχή/Άπειρο. Το ηχητικό έργο «Έρωτας Ξαφνικά», στο οποίο τα κείμενά της εικαστικού συναντούν τη φωνή της και τις μελωδίες του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου. Και από μια πλειάδα ακόμη έργων – ορισμένα εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά- που αξιοποιούν το πολυσυλλεκτικό εικαστικό λεξιλόγιο της Βένιας Δημητρακοπούλου.
Τρίτη έως Παρασκευή 12:00 – 20:00, Σάββατο 10:00 – 14:00
Γκαλερί Κουρντ, Καισαριανής 2, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓια τον Λευτέρη Μουμτζή, ο Freedom Candlemaker είναι επιστροφή στο ψυχικό και καλλιτεχνικό του σπίτι12.09.2018

Περισσότερα από Εκδηλώσεις