MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
19
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
EUROVISION

Eurovision 2024: Τα highlights του Α’ Ημιτελικού και τα φαβορί που επιβεβαιώθηκαν

Χωρίς ιδιαίτερες ανατροπές ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ ο Α’ Ημιτελικός του 68ου διαγωνισμού της Eurovision στο Malmö της Σουηδίας, όπου συμπληρώθηκε η πρώτη δεκάδα που θα απολαύσουμε ξανά το βράδυ του Σαββάτου, με τα πρώτα φαβορί ήδη να ξεχωρίζουν και να μάχονται για την πολυπόθητη πρωτιά.

Η αμφιλεγόμενη εμφάνιση της Ιρλανδίας στον Α' Ημιτελικό. Photo Credits: EBU/Sarah Louise Bennett
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Για ακόμα μία χρονιά, με το που μπήκε ο Μάιος, μύρισε… Eurovision και πολύ χαιρόμαστε για αυτό. Ο θεσμός που όλη η Ευρώπη λατρεύει εδώ και δεκαετίες, επέστρεψε δυναμικά, με τα προγνωστικά να μιλούν για τουλάχιστον 5 φαβορί που διεκδικούν φέτος την πρωτιά. Μέσα σε αυτά είναι φυσικά και η Ελλάδα, με την ΜΑ-ΡΙ-ΝΑ και την ομάδα της, όμως σε αυτά θα ξανά αναφερθούμε και την Παρασκευή, μετά τον Β’ Ημιτελικό όπου συμμετέχει η χώρα μας, μιας και τώρα προέχει να σας μεταφέρουμε τα αποτελέσματα του Α’ Ημιτελικού, ο οποίος ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στο Malmö της Σουηδίας, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις θα μπορούσαμε να πούμε.

Ο Α’ Ημιτελικός τα είχε όλα, από την επιστροφή της «βετεράνου» Petra Mede στο τιμόνι της παρουσίασης του διαγωνισμού, και την αναμενόμενα εκρηκτική εμφάνιση της Ελένης Φουρέιρα στη σκηνή της Eurovision, την οποία εγκαινίασε για το 2024 μαζί με την αγαπημένη καλλιτέχνιδα των Eurofan για το 2022, Iσπανίδα Chanel και τον αξέχαστο «δημοφιλή» Σουηδό Eric Saade από το μακρινό 2011, μέχρι και την πρόκριση των αγαπημένων μας φαβορί, τα οποία περιμένουμε πως και πως να μας ξανά παρουσιάσουν τα τραγούδια τους στον Μεγάλο Τελικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑEurovision 2024: Σαρώνει το Ζάρι στα social media12.09.2018

Οι ανατροπές της βραδιάς

Η Κύπρος προκρίθηκε στον Μεγάλο Τελικό! Photo Credits: EBU/Sarah Louise Bennett

Οι χώρες που από χθες κρατούν στα χέρια τους το πολυπόθητο εισιτήριο για τον Τελικό του Σαββάτου ελπίζοντας να μαγέψουν ξανά το κοινό και να λάβουν την καλύτερη πιθανή θέση, είναι -πέρα από τις Big Five (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία) και τη διοργανώτρια χώρα Σουηδία, που προκρίνονται απευθείας στον Τελικό- η Κροατία, η Ουκρανία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Λιθουανία, η Σλοβενία, το Λουξεμβούργο, η Σερβία, η Ιρλανδία και φυσικά η Κύπρος. 

Οι 10 αυτές εμφανίσεις κατάφεραν να ενθουσιάσουν το κοινό και να αφήσουν πίσω τους τη Μολδαβία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αυστραλία και την Ισλανδία, που ήταν οι αναμενόμενες απώλειες, όμως εκτός Τελικού έμεινε και η Πολωνία, η οποία στα προγνωστικά φαινόταν πως είχε κερδίσει την εύνοια των Eurofan, κάτι που μάλλον δεν ήταν αρκετό, αφού δεν κατάφερε να προκριθεί στον Τελικό.

Όπως είθισται, στον Α’ Ημιτελικό παρουσιάστηκαν και οι μισές από τις Big Five που αναφέραμε νωρίτερα, και συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο με τον Olly Alexander, οι προσδοκίες για την εμφάνιση του οποίου ήταν μεγάλες, όμως τελικά το αποτέλεσμα δεν ενθουσίασε ιδιαίτερα το κοινό, όπως συνέβη και με την περίπτωση της Γερμανίας με τον Isaak, ο οποίος έβαλε φωτιά στη σκηνή, όμως κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά, ενώ καλό θα ήταν να συμβεί έστω το ανάποδο, αν όχι και τα δύο.

Ευτυχώς για τη Σουηδία, όταν ήρθε η ώρα της παρουσίασής της, δεν μπορέσαμε να πούμε το ίδιο με τις παραπάνω συμμετοχές, αφού οι νεαροί-θαύματα που την εκπροσωπούν, οι δίδυμοι Marcus & Martinus, με το «Unforgettable», ήταν πράγματι αξέχαστοι και ξεσήκωσαν το κοινό, όπως ήταν αναμενόμενο, στοχεύοντας σε μία υψηλή θέση το Σάββατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈλενα Παπαρίζου: Θα εμφανιστεί στην Eurovision μετά από 19 χρόνια12.09.2018

Τα φαβορί του Α’ Ημιτελικού

Κροατία

Η ξεσηκωτική συμμετοχή της Κροατίας. Photo Credits: EBU/Sarah Louise Bennett

Από τότε που ανακοινώθηκε το πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει την Κροατία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού για το 2024, ο Baby Lasagna έχει γίνει το αγαπημένο… ζυμαρικό της Ευρώπης, αφού η γλυκύτητά του χαρακτήρα του συνδυάζεται με τον δυναμισμό της φωνής του και χαρίζουν στην Κροατία το «Rim Tim Tagi Dim», μία σίγουρη συνταγή επιτυχίας για τον Τελικό του Διαγωνισμού, στον οποίο στοχεύει σε μία από τις πιο ψηλές θέσεις.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως ήδη από τώρα έχει εξασφαλίσει αρκετά 12αρια, και ίσως το γούρι του για τον Διαγωνισμό να είναι τα… σεμεδάκια, τα οποία βλέπουμε σε πληθώρα στην εμφάνισή του, από τα ρούχα μέχρι και τα drums!

Ιρλανδία

Η αμφιλεγόμενη εμφάνιση της Ιρλανδίας στον Α’ Ημιτελικό. Photo Credits: EBU/Sarah Louise Bennett

Για τους περισσότερους τηλεθεατές που είδαν χθες για πρώτη φορά την εμφάνιση της Ιρλανδίας, τα συναισθήματα ήταν αρκετά ανάμεικτα, μιας και, τόσο το τραγούδι όσο και η σκηνική παρουσία είναι αρκετά edgy  και… σκληροπυρηνικά, θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε.

Για τους Eurofan όμως, το Bambie Thug, μία από τις πρώτες non-binary συμμετοχές στην ιστορία του θεσμού, και το “Doomsday Blue του, ήρθαν για να γράψουν ιστορία στον Διαγωνισμό και να γίνουν μία από τις εμφανίσεις που θα θυμόμαστε για αρκετά χρόνια, κάτι που δεν μας κάνει καμία εντύπωση, αφού η ομάδα του Bambie Thug έστησε ένα αξέχαστο σατανιστικό τελετουργικό επί σκηνής, το οποίο φαίνεται πως πέτυχε, αφού έκανε το κοινό να παρακολουθεί το θέαμα σα μαγεμένο, χαρίζοντας με ευκολία στην Ιρλανδία μία θέση στον Τελικό.

Μάλιστα, η φετινή συμμετοχή της Ιρλανδίας όχι μόνο δεν έχει «τρομοκρατήσει» στο σύνολό του το κοινό, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, αλλά στοχεύει σύμφωνα με τα προγνωστικά και σε μία υψηλή θέση, τουλάχιστον μέσα στην πρώτη πεντάδα των νικητών…

Ουκρανία

Για ακόμα μία χρονιά, η Ουκρανία στοχεύει να τερματίσει στην πρώτη πεντάδα, με τα προγνωστικά να της δίνουν μάλιστα και αρκετές πιθανότητες να ξανά βρεθεί στην πρώτη θέση, 2 μόλις χρόνια μετά την προηγούμενη νίκη της. Αυτό συμβαίνει χάρη στις άψογες φωνητικές ικανότητες της Jerry Heil και τη ραπ συνεισφορά της Alyona Alyona, που μαζί συνθέτουν ένα αισθαντικό αλλά και δυναμικό τραγούδι, με τίτλο «Teresa & Maria», οι στίχοι του οποίου αναφέρονται σε 2 από τις πιο γνωστές δυναμικές γυναικείες φιγούρες της ιστορίας, αποτελώντας έτσι έναν ύμνο για τις γυναίκες, οι οποίες είναι πάντα πολύ πιο δυνατές από όσο νομίζουν.

Λουξεμβούργο

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή του Λουξεμβούργου. Photo Credits: EBU/Sarah Louise Bennett

Χρειάστηκαν περίπου 31 χρόνια απουσίας για να προετοιμάσει το Λουξεμβούργο το δυναμικό comeback του, αλλά δεν μπορούμε να παραπονεθούμε, αφού η Tali με το «Fighter» άξιζαν την αναμονή. Αν και η αγωνία χτύπησε κόκκινο μέχρι να ανακοινωθεί πως η δέκατη θέση για την πρόκριση στον Τελικό άνηκε στο Λουξεμβούργο, βαθιά μέσα τους οι τηλεθεατές ήξεραν πως η ξεσηκωτική αυτή προσπάθεια δε θα έπρεπε να μείνει εκτός Τελικού, για αυτό και η συγκεκριμένη πρόκριση δεν ήταν από τις ανατροπές της βραδιάς, ακόμα και αν κάποιοι φαν ήλπιζαν να δουν την Πολωνία να προκρίνεται, έστω τελευταία στιγμή, αφού στη θέση της είχε ήδη νωρίτερα ανακοινωθεί η Σλοβενία, που για πολλούς δεν άξιζε θέση στη δεκάδα.

Από τις υπόλοιπες συμμετοχές που είδαμε χθες, φυσικά και ξεχωρίζει η Κύπρος, με τη Silia Kapsis και το «Liar», που καταφέρνει κάθε φορά να ξεσηκώσει το κοινό και να το κάνει να σιγοτραγουδάει, αλλά και η Φινλανδία, που για ακόμα μία φορά επέλεξε να δυναμιτίσει τον Διαγωνισμό με την συμμετοχή της, όπου ο γυμνός Windows95man ψάχνει για 3 διασκεδαστικά λεπτά το… σορτσάκι του πάνω στη σκηνή της Eurovision, ενώ ο Henri Piispanen τραγουδάει το “No Rules!” δίπλα του ατάραχος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑEurovision 2024: Ποια είναι τα φαβορί του φετινού διαγωνισμού;12.09.2018

Η Ελληνική αποστολή με το «Zari» της Μαρίνας Σάττι αναμένεται να αναμετρηθεί με τις υπόλοιπες 15 χώρες που θα διεκδικήσουν μία θέση στον Μεγάλο Τελικό του Σαββάτου, αυτή την Πέμπτη, 9 Μαΐου στον απαιτητικό από ότι όλα δείχνουν Β’ Ημιτελικό, ο οποίος θα μεταδοθεί στις 22:00 από την ΕΡΤ1. Οι τηλεθεατές, θα έχουν μάλιστα στον Β’ Ημιτελικό την ευκαιρία να ξανά δουν στη σκηνή της Eurovision την Έλενα Παπαρίζου, μαζί με την Σερτάμπ και την Σαρλότε Περέλι, σε μία επανεκτέλεση των θρυλικών νικητήριων τραγουδιών τους!

Περισσότερα από Επίκαιρα