MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις: 5 προτάσεις για τη Δευτέρα 22 Απριλίου

Οι παραστάσεις και οι συναυλίες που κάνουν πρεμιέρα και οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα, Δευτέρα 22 Απριλίου.

©Julian Mommert
Monopoli Team

Θέατρο

1. Ink, του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Μέγαρο Μουσικής

Η τελευταία δουλειά του μοναδικού χορογράφου και χορευτή που καταχειροκροτήθηκε στην περσινή πρεμιέρα της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επιστρέφει στη βάση της, ύστερα από έναν χρόνο παγκόσμιας περιοδείας. Θα δοθούν πέντε παραστάσεις (22, 23, 24 25 και 26 Απριλίου). Το Ink είναι φτιαγμένο σαν ένα σκοτεινό όνειρο με θέμα τον πόθο και την ακύρωση. Κάτω από μια ασταμάτητη βροχή, μέσα σ’ ένα πλημμυρισμένο τοπίο ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαϊωάννου μαζί με τον Šuka Horn ενσαρκώνουν το δίπολο ενός έργου που ξεκίνησε ως εικαστική εγκατάσταση.

Στο έργο, ο φύλακας ενός σκοτεινού, κατακλυσμιαίου σύμπαντος πασχίζει να διατηρήσει την τάξη, ισορροπώντας πάνω σε μια διαρκή ευθραυστότητα. Η εισβολή ενός επισκέπτη από τα έγκατα της γης αναστατώνει τη μοναχική του ύπαρξη, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με την τρυφερότητα και την οδύνη, ακόμη και με τη βαναυσότητα. Σε ένα ντουέτο που σύντομα εξελίσσεται σε μονομαχία, θέτει σε δοκιμασία τα όρια της πραγματικότητας μέσα από τα φίλτρα της επιστημονικής φαντασίας και της φρίκης.
22 – 26 Απριλίου στις 20:00
8€ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ,11€, 17€, 24€, 29€, 34€, 40€
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

2. Περσεφόνη, του Γιάννη Ρίτσου στο θέατρο Φούρνος

Η Περσεφόνη του Γιάννη Ρίτσου ανεβαίνει στο Θέατρο Φούρνος, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Άσπας Τομπούλη, με τις ηθοποιούς Άντρια Ράπτη και Μιράντα Ζησιμοπούλου.

Η Περσεφόνη είναι ένα ακόμα κείμενο του Γιάννη Ρίτσου από την Τέταρτη Διάσταση που παρουσιάζουν οι Όψεις και η Άσπα Τομπούλη μετά από την Ισμήνη (2010 και 2012). Είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έργα του ποιητή, καθώς το θέμα του μύθου -η αρπαγή της ηρωίδας από τον Πλούτωνα και η κάθοδός της στον Άδη- δίνει την ευκαιρία στον Ρίτσο να ανατρέψει τον μύθο και να γράψει ένα τολμηρό κείμενο για την απελευθέρωση του ανθρώπου μέσα από την εκπλήρωση της ερωτικής επιθυμίας.

Ο ποιητής ακολουθεί την εκδοχή του μύθου όπως εμφανίζεται στο ομώνυμο έργο του Andre Gide, που θέλει την Περσεφόνη να κατεβαίνει στον Άδη με τη θέλησή της και όχι να αρπάζεται βίαια από τον Πλούτωνα. Πάνω σε αυτόν τον θεματικό καμβά, ο Ρίτσος συνθέτει ένα σύγχρονο, αισθησιακό, βαθιά προσωπικό και εξαιρετικά γοητευτικό κείμενο που ταυτόχρονα διερευνά τα όρια της ελευθερίας επιλογής και το ερωτικό πάθος.
Δευτέρα και Τρίτη (εκτός από 6-7/5) στις 21:00
 14 € (κανονικό), 10 € (φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65 ετών, αμεα, ομαδικό άνω των 6 ατόμων), 8 € (άνεργοι, ατέλειες ΣΕΗ, ΠΕΣΥΘ)
Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια

[relart 2]

Μουσική

3. Σταμάτης Σπανουδάκης «Για τον Αλέξανδρο και τους Αετούς» στο Christmas Theater

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης, μετά από τις sold out συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, θα εμφανιστεί για μία ακόμα φορά μπροστά στο κοινό της Αθήνας, στο Christmas Theater στο Γαλάτσι.

Η συναυλία “Για τον Αλέξανδρο και τους Αετούς”, μετά από τιμητική πρόταση του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων, αφιερώνεται στους Ήρωες της Πολεμικής Αεροπορίας. Εκτός από τον μεγάλο βιρτουόζο του κλαρίνου Βασίλη Σαλέα, θα συμπράξουν επί σκηνής μεγάλη ορχήστρα εγχόρδων και πνευστών, καθώς και η Χορωδία του ΤΕΥ-ΑΤΗΚ από την Κύπρο.
Δευτέρα 22 Απριλίου στις 20:30
Πέντε πρώτες σειρές: 80€, Διακεκριμένη Ζώνη: 58€, Ζώνη Α: 48€, Ζώνη Β: 40€, Ζώνη Γ: 35€, Ζώνη Δ: 25€, Ζώνη Ε: 15€
Christmas Theater, Λεωφ. Βεΐκου 137, Γαλάτσι

4. Η Jlin στο Ωδείο Αθηνών

Η experimental ηλεκτρονική παραγωγός Jlin, από τις πιο χαρακτηριστικές συνθέτριες της Αμερικής και μία από τις καλλιτέχνιδες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ηλεκτρονική μουσική, έρχεται στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος.

Η Jlin (Jerrilynn Patton), μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, από την έναρξη της καριέρας της, έχει κατορθώσει να ξεχωρίσει ως μία από τις πιο χαρακτηριστικές συνθέτριες στην Αμερική και από τις καλλιτέχνιδες με μεγάλη επιρροή στην ηλεκτρονική μουσική. Οι συναρπαστικές, συναισθηματικές και πολυδιάστατες συνθέσεις της έχουν αποσπάσει θετικές κριτικές από το κοινό αλλά και επαινέθηκαν από τα διεθνή μέσα ως “μία από τις forward-thinking σύγχρονες συνθέτριες σε οποιοδήποτε είδος” (Pitchfork) και με το βραβείο United States Artist 2023. Ήταν υποψήφια για το Βραβείο Πούλιτζερ 2023 για το μίνι άλμπουμ της “Perspectives” που κυκλοφόρησε με επιτυχία από την Planet Mu. Τα πολυσυζητημένα άλμπουμ της “Dark Energy” (2015) και “Black Origami” (2017) έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες “Best of” των New York Times, The Wire, LA Times, Rolling Stone, The Guardian και Vogue.

Μεταξύ άλλων, η Jlin έχει ξεχωρίσει για τα remix σε σημαντικούς διεθνείς καλλιτέχνες, όπως οι Björk, Max Richter, Martin Gore (των Depeche Mode), Galya Bisengalieva, Marie Davidson, Nina Kraviz και Ben Frost.
Δευτέρα 22 Απριλίου στις 20:30
Από 18€
Ωδείο Αθηνών, Βασ. Γεωργίου B 17-19, Αθήνα

Έκθεση

5. Εικαστική παρέμβαση Κώστα Τσόκλη «Τέχνη και Ενημέρωση» στην ΕΣΗΕΑ

«Τα ‘Νέα της Τέχνης’ μας προσέφεραν πολλά. “Άλλα δεν έχουν να μας δώσουν πια”. Τώρα έχουμε όλοι την ίδια πληροφόρηση και χωρίς την δική τους βοήθεια. Δηλαδή δεν ξέρουμε τίποτα, μια που ξέρουμε όλοι τα ίδια. Θεωρώ την εκδήλωση αυτή σαν “μνημόσυνο” της έντυπης πληροφορίας και τους επισκέπτες μας σαν τεθλιμμένους συγγενείς». Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο διεθνώς αναγνωρισμένος εικαστικός, δημιουργός της γενιάς του ’60, Κώστας Τσόκλης, στο κείμενό του, που συνοδεύει την έκθεση «Τέχνη και Ενημέρωση», η οποία οργανώνεται και παρουσιάζεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ.

Η έκθεση, η οποία αποτελεί μια καλλιτεχνική προσέγγιση στο θέμα της σύγχρονης ενημέρωσης, θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ “Δημήτρης Ι. Πουρνάρας” (Ακαδημίας 20, 2ος όροφος). Περιλαμβάνει 24 έργα (κολάζ) συν ένα, που αποτελεί και το κεντρικό σημείο αναφοράς της έκθεσης. Πρόκειται για το έργο «Πληροφορίες», του 1972, που έχει παρουσιασθεί στο παρελθόν, σε πολλά μέρη του κόσμου: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ά. Τα υπόλοιπα 24 αποτελούν νέα έργα, δημιουργημένα ειδικά για την έκθεση, στα όποια έχει χρησιμοποιήσει τόσο ως θέμα, όσο και ως υλικό, την ίδια την καλλιτεχνική εφημερίδα της περιόδου 1991–2016.

Την έκθεση συνοδεύει ένα κείμενο-αναφορά του Κώστα Τσόκλη, όπου σκιαγραφείται η θέση του σχετικά με την τεράστια αλλαγή στο επίπεδο της πληροφορίας και της διάδοσής της σήμερα. Στη μετάβαση, δηλαδή, από την έντυπη στην ηλεκτρονική πληροφόρηση.
Δευτέρα και Τετάρτη 10:00 – 16:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 – 20:00, Σάββατο 11:00 – 16:00
Είσοδος ελεύθερη
Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ “Δημήτρης Ι. Πουρνάρας” (2ος όροφος), Ακαδημίας 20, Αθήνα

 

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b