MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Βουλή: Νόμος του κράτους η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων

Μετά από συνολικά 47 ώρες συνεδριάσεων, σε ένα τριήμερο με οξείες αντιπαραθέσεις , εντάσεις και ενστάσεις, το νομοσχέδιο για την λειτουργία παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων αποτελεί νόμο του κράτους με συνολικά 159 βουλευτές να ψηφίζουν θετικά.

@unsplash
Monopoli Team

Εκτός από την κυβερνητική πλειοψηφία, που παρέμεινε συμπαγής, τις σχετικές διατάξεις ψήφισε και ο ανεξάρτητος Χάρης Κατσιβαρδάς, με την αντιπολίτευση να καταψηφίζει επί της αρχής.

Στην καταληκτική του τοποθέτηση ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μίλησε για ένα νομοσχέδιο με ιστορικά χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως «μετά από δεκαετίες συζήτησης γίνεται νόμος του κράτους αυτή η μεγάλη ιστορική αλλαγή». Ο ίδιος μάλιστα απηύθυνε κάλεσμα προς τα κόμματα να στηρίξουν το νομοσχέδιο, ιδίως τις διατάξεις που αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η στάση της αντιπολίτευσης επί των άρθρων διαφοροποιήθηκε, με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, και Πλεύση Ελευθερίας να καταψηφίζουν επί της αρχής αλλά να υπερψηφίζουν άρθρα που που θεωρούν ότι αναβαθμίζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Στην ίδια λογική κινήθηκε και η Κ.Ο των Σπαρτιατών (10 βουλευτές) που ψήφισε παρών επί της αρχής, ενώ παρών ψήφισε και ο ανεξάρτητος Μιχάλης Χουρδάκης. Η Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ) – ψήφισε με επιστολική – απείχε επί της αρχής, ίσως από λάθος, ωστόσο ψήφισε σχεδόν σε όλα τα άρθρα του σχεδίου νόμου.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας πάντως διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να διαβάζει και τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου, ώστε να αποφασίσει πώς θα ψηφίσει στο καθένα, καθυστερώντας περίπου δύο ώρες.

Διαβάστε περισσότερα στο SKAI.GR.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b