MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Jon Bon Jovi: Όσα δεν ξέρατε για τον πιο γοητευτικό rock star

Σήμερα, ο Jon Bon Jovi κλείνει τα 60 του χρόνια κι εμείς του ευχόμαστε, συγκεντρώνοντας όσα μπορεί να μην ξέρατε για τη ζωή και την καριέρα του.

Τζον Μπον Τζόβι
Τζον Μπον Τζόβι
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 2 Μαρτίου του 1962 γεννήθηκε ο Τζον Φράνσις Μποντζιόβι, ο οποίος αργότερα θα καθιερωνόταν στην ροκ μουσική σκηνή με το όνομα Jon Bon Jovi. Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μία εργατική γειτονιά του Νιου Τζέρσει και γρήγορα μαγεύτηκε από την μουσική.

Στα 16 του ξεκίνησε να παίζει σε κάποια κλαμπ, ενώ δεν άργησαν να μπουν στη ζωή του και τα ναρκωτικά. Ήδη από αρκετά μικρή ηλικία έκανε χρήση, ευτυχώς για τον ίδιο, όμως, κατάλαβε νωρίς πως αυτή του η εξάρτηση ήταν τρομακτική και πως έπρεπε να σταματήσει.

Στα 18 του, τα ναρκωτικά ήταν πια παρελθόν και ένα όμορφο μέλλον γεμάτο δόξα και επιτυχίες απλωνόταν μπροστά του. Τότε ήταν που γνώρισε την Δωροθέα Χάρλεϊ και μαζί με αυτή την αληθινή αγάπη. Η κοπέλα που είχε μόλις γνωρίσει ήξερε πως ήταν η μέλλουσα γυναίκα του, και είχε δίκιο.

Έμειναν μαζί για χρόνια, όμως το 1984 η καριέρα του Τζον με το νεοσύστατο συγκρότημά του, τους Bon Jovi, είχε αρχίσει να εκτοξεύεται και ο ίδιος έπρεπε να λείπει συνέχεια για εμφανίσεις και συναυλίες. Η σχέση τους τότε έληξε άδοξα, όμως τα συναισθήματά δεν έφυγαν ποτέ. Λίγα χρόνια αργότερα θα ήταν ξανά μαζί.

Η επιτυχία των Bon Jovi

Τον Μάρτιο του 1983, ο Τζον τηλεφώνησε στον Ντέιβιντ Μπράιαν, ο οποίος με τη σειρά του κάλεσε τον μπασίστα Άλεκ Τζον Σατς, έναν έμπειρο ντράμερ ονόματι Τίκο Τόρες και τον κιθαρίστα Ρίτσι Σαμπόρα. Ξεκίνησε τότε η μουσική πορεία του συγκροτήματος και τα ιδρυτικά μέλη των Bon Jovi άρχισαν να γράφουν ιστορία στην heavy metal και την hard rock.

Το 1984 και το 1985, οι Bon Jovi κυκλοφόρησαν τα δύο πρώτα τους άλμπουμ, και το ντεμπούτο σινγκλ τους “Runaway” κατάφερε να φτάσει και να ξεπεράσει το Top 40 των αμερικανικών charts. Το 1986 όμως, ήταν η χρονιά που το συγκρότημα έφτασε στην κορυφή με το τρίτο τους άλμπουμ, το Slippery When Wet. Η μεγάλη αναγνώριση δεν άργησε τότε να έρθει, και μαζί της έφερε δόξα, χρήματα και πολλούς πλατινένιους δίσκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑRelease Athens 2024: Και οι Ride στο line-up με Pulp και Smile12.09.2018

Πέρα από τις επιτυχίες του τόσο στην μουσική όσο και στην προσωπική του ζωή, ποια είναι 20 πράγματα που ίσως να μην ξέραμε για τον θρυλικό τραγουδιστή της ροκ και το επιτυχημένο συγκρότημά του;

Έχει ιταλική καταγωγή

Το πραγματικό όνομα του Τζόβι ήταν όπως αναφέραμε Τζον Φράνσις Μποντζιόβι και ο πατέρας του ήταν ιταλικής και σλοβακικής καταγωγής, ενώ η μητέρα του γερμανικής και ρωσικής καταγωγής.

Τον λες και nerd

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του, ο Τζον Μπον Τζόβι αγαπούσε το Star Wars. Του άρεσε τόσο πολύ που επέλεξε η πρώτη του επίσημη ηχογράφηση να είναι ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι από το Star Wars, το «R2-D2 We Wish You A Merry Christmas». Το τραγούδι αυτό δεν κυκλοφόρησε μόνο του όμως, αλλά σε ένα ολόκληρο άλμπουμ-μνεία στην σειρά ταινιών, με τίτλο «Χριστούγεννα στα αστέρια».

Δεν ήταν ο καλύτερος μαθητής

Όταν πήγαινε ακόμα σχολείο, ο Μπον Τζόβι έπαιρνε αρκετά κακούς βαθμούς, οι οποίοι οφείλονταν κυρίως στο πόσο αφοσιωμένος ήταν στη μουσική και το τραγούδι. Δεν ήταν λίγες οι φορές που παρατούσε τα μαθήματά του για να παίξει μουσική με τους φίλους του.

Είναι παρόλα αυτά διδάκτορας

Υποστηρίζοντας όσους λένε πως ποτέ δεν είναι αργά για μία ακαδημαϊκή καριέρα και έναν τίτλο σπουδών, ο Τζον Μπον Τζόβι αποφοίτησε το 2019 και σε ηλικία 57 ετών από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, με το πτυχίο του επίτιμου Διδάκτορα Μουσικής.

Η μπάντα του θα είχε ένα όχι και τόσο ωραίο όνομα

Οι Bon Jovi επρόκειτο αρχικά να ονομαστούν «Johnny Electric», μέχρι που ένας φίλος της μπάντας τούς πρότεινε να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Van Halen και να πάρουν το όνομα του τραγουδιστή τους. Έτσι, γεννήθηκαν οι Bon Jovi και ξεκίνησε το μεγάλο μουσικό τους ταξίδι.

Η σύνθεση του συγκροτήματος έχει αλλάξει ελαφρώς με τα χρόνια

Οι Bon Jovi δημιουργήθηκαν το 1983 και σήμερα, σχεδόν 40 χρόνια μετά, οι μόνες αλλαγές που έχουν σημειωθεί είναι η απόλυση του μπασίστα Άλεκ Τζον Σατς, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Χιου ΜακΝτόναλντ, και η αποχώρηση του κιθαρίστα Ρίτσι Σαμπόρα το 2013.

Ήταν αρκετά παραγωγικός

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έχει κυκλοφορήσει 2 προσωπικούς δίσκους και 14 δίσκους με το συγκρότημα του, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν πουλήσει πάνω από 130 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, καθιστώντας τους Bon Jovi ως ένα από τα πιο best-selling συγκροτήματα του κόσμου.

Το άλμπουμ τους «Slippery When Wet» ήταν μεγάλη επιτυχία

Το άλμπουμ τους «Slippery When Wet» κυκλοφόρησε το 1986, περιλάμβανε τα κλασικά κομμάτια «You Give Love a Bad Name», «Livin on a Prayer» και «Wanted Dead or Alive» και πούλησε πάνω από 28 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ φιγούραρε στην κορυφή της λίστας κάθε ραδιοφωνικού σταθμού.

Έχει κάνει χιλιάδες συναυλίες

Οι Bon Jovi έχουν πραγματοποιήσει 17 περιοδείες, και περισσότερες από 2.700 συναυλίες, σε περίπου 50 χώρες.

Ήταν από τους τελευταίους που εμφανίστηκε στο στάδιο Γουέμπλεϊ

Ο Τζον μαζί με τους Bon Jovi ήταν το τελευταίο συγκρότημα που κατάφερε να εμφανιστεί στο παλιό στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, πριν αυτό κατεδαφιστεί και ξανά χτιστεί.

Η επιτυχία συνεχίστηκε

Το άλμπουμ τους «New Jersey», που κυκλοφόρησε το 1988 και περιλαμβάνει τα σινγκλ «Bad Medicine» και «I’ll Be There for You», πούλησε 18 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ το «Keep The Faith» κυκλοφόρησε το 1992 και με τις επιτυχίες «Keep the Faith», «Bed of Roses» και «In These Arms», πούλησε 12 εκατομμύρια.

Έχει ασχοληθεί με την υποκριτική

Ο Τζον Μπον Τζόβι έχει εμφανιστεί εκτός από την μουσική σκηνή, και σε πολυάριθμες σειρές και ταινίες, όπως το Young Guns II, το Little City, το Homegrown, το Pay It Forward, το Sex and The City, το Ally McBeal και το 30 Rock.

Έχει το δικό του Ίδρυμα

Ο Τζον Μπον Τζόβι είναι γνωστός για την καλοσύνη και την φιλανθρωπική του δράση. Το 2006, ίδρυσε το ίδρυμα Jon Bon Jovi Soul, το οποίο είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που βοηθά τους άπορους.

Έχει την δική του ομάδα ποδοσφαίρου

Ο Τζον Μπον Τζόβι ίδρυσε το 2004 την επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου, Philadelphia Soul, όμως το 2014 την πούλησε.

Ο Τζον Μπον Τζόβι και η Δωροθέα Χάρλεϊ

Ο Τζον Μπον Τζόβι και η Δωροθέα Χάρλεϊ

Μετρά 33 χρόνια γάμου

Η θυελλώδης του σχέση με την Δωροθέα Χάρλεϊ επισφραγίστηκε το 1989 με τον γάμο τους. Το αγαπημένο ζευγάρι μετρά πλέον 4 παιδιά και 33 χρόνια από τότε που παντρεύτηκαν κρυφά σε ένα παρεκκλήσι του Λας Βέγκας, κατά τη διάρκεια της περιοδείας «New Jersey Syndicate Tour» του τραγουδιστή.

Παραλίγο να χάσει την φωνή του

Ο τραγουδιστής των Bon Jovi δίνει πάντα τον καλύτερο του εαυτό κατά τη διάρκεια των συναυλιών. Στην περιοδεία που προώθησε το άλμπουμ Slippery When Wet όμως, η πίεση που άσκησε στις φωνητικές χορδές του ήταν τόσο μεγάλη, που του συνταγογραφήθηκαν στεροειδή για να συνέλθει.

Η μεγαλύτερη του επιτυχία

Το 2000 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Crush» των Bon Jovi, το οποίο περιείχε μία από τις πιο μεγάλες τους επιτυχίες το It’s My Life. Σύμφωνα με τον τραγουδιστή κανένας δεν είχε πιστέψει στο τραγούδι, εκτός από το ίδιο το συγκρότημα, το οποίο γρήγορα δικαιώθηκε καθώς το It’s My Life σκαρφάλωσε γρήγορα στην κορυφή. Οι στίχοι του φάνηκε πως μίλησαν στην καρδιά πολλών ακροατών, παρόλο που ο Τζον είχε γράψει το τραγούδι βασισμένος σε δικά του βιώματα, χωρίς να σκέφτεται αν θα έχει απήχηση.

Τα Hall of Fames

Εκτός από ταλαντούχος τραγουδιστής, ο Τζον Μπον Τζόβι είναι και εξαιρετικός στιχουργός. Αυτό το ταλέντο του αναγνωρίστηκε το 2009, όταν μπήκε στο Songwriters Hall of Fame. Εκτός από αυτό βέβαια, κατέχει και μία θέση στο Rock and Roll Hall of Fame, τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ταλέντο κυλάει στο αίμα του

Σύμφωνα με τον τραγουδιστή, η οικογένειά του έχει συγγένεια εξ αίματος με τον θρυλικό Φρανκ Σινάτρα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το ταλέντο του Τζον.

Ενέπνευσε έναν χαρακτήρα βιντεοπαιχνιδιού

Η αγαπημένη του ταινία είναι ο Νονός και δεν χάνει ευκαιρία να το τονίζει. Όταν λοιπόν έφτασε η ώρα να προσαρμοστεί η ταινία αυτή σε βιντεοπαιχνίδι, η εταιρία παραγωγής αποφάσισε να χαρίσει σε έναν χαρακτήρα του παιχνιδιού το πραγματικό επίθετο του τραγουδιστή, ονομάζοντας τον Ζαν Μποντζιόβι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ60 χρόνια “The Sound of Silence”: Σαν σήμερα ο Paul Simon γράφει ένα τραγούδι που θα άφηνε ιστορία12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b