MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΣΩΠΑ

Malia & band: 5 πράγματα που δεν ήξερες για την καλλιτέχνιδα της Jazz που δίνει “ψυχή” στα Blues

Η Malia, μια από τις πιο ξεχωριστές φωνές της Jazz επιστρέφει στην Ελλάδα και λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Half Note Jazz Club -από τις 23 έως τις 26 Φεβρουαρίου- μοιραζόμαστε 5 facts για να την γνωρίσετε καλύτερα.

Ειρήνη Δερμιτζάκη | 19.02.2024

Από τα καπνισμένα κλαμπ της Νέας Ορλεάνης του 20ου αιώνα μέχρι τις ζεστές μουσικές σκηνές ανά τον κόσμο σήμερα, η jazz αντηχεί τον παλμό της ανθρωπότητας, θυμίζοντάς μας την ικανότητά μας να δημιουργούμε, να συνδέουμε και να υπερβαίνουμε. Είναι μια απόδειξη της ανθεκτικότητας του ανθρώπινου πνεύματος, ένα φως ελπίδας σε εποχές αβεβαιότητας και μια υπενθύμιση ότι μέσα σε κάθε ασυμφωνία νότας κρύβεται εν δυνάμει μια αρμονία.

Τις μοναδικές αισθήσεις που μας προκαλεί ο ήχος της Jazz, έρχεται να διεγείρει μια διεθνούς φήμης καλλιτέχνις. Η Malia ξεκίνησε με την μπάντα που σχημάτισε μετά το τέλος των σχολικών της χρόνων, να τραγουδάει σε διάφορα κλαμπ του Λονδίνου, όπου διέμενε. Ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη και μια παραγωγή του σπουδαίου μουσικού André Manoukian στάθηκαν ως η αφορμή να ξεκινήσει την επαγγελματική της πορεία στην μουσική.

Κάτι παραπάνω από είκοσι χρόνια και επτά φοβερά άλμπουμ, ήρθε η ώρα να την γνωρίσει και το ελληνικό κοινό. Η Malia και η μπάντα της, θα βρεθούν στην σκηνή του Half Note Jazz Club από τις 23 έως τις 26 Φεβρουαρίου και θα μας συνεπάρουν σε μια πρωτόγνωρη μελωδική εμπειρία.

Λίγες μέρες πρίν την εμφάνισή της στην Ελλάδα, κι ενώ ακούμε playlist με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, παίρνουμε μια γεύση από την πολυετή καριέρα της Malia με πέντε πράγματα που δεν ήξερες για εκείνη!

#1 Η ιδιαίτερη και πολυσχιδής μουσική της ταυτότητα

Το κεντρικό σημείο μπορείς εκ πρώτης όψεως να είναι η jazz, όμως η καλλλιτεχνική φύση της Malia ξεπερνά τις νοητές γραμμές που διαχωρίζουν τα ποικίλα μουσικά είδη. Από την jazz ξεπηδά στην soul κι από το blues στην neo-jazz, χωρίς να υποχωρεί από το βάρος των ταμπελών. Η απαλή και αβίαστη εναλλαγη αυτών των ειδών είναι και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της γνωρίσματα, που σε συνδυασμό με την ξεχωριστή χροία της φωνής της, έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον και την αγάπη των φαν της τζαζ ανά τη Ευρώπη και τον κόσμο. Για την ίδια το τραγούδι είναι μια έκφραση ενός βαθύτερου σύμπαντος που πιθανότατα δεν θα μπορούσα να διακηρύξω ή να υλοποιήσω αν δεν είχα τη φωνή μου”.

#2 Το πολυπολιτισμικό της background

Η Malia προέρχεται από το Malawi της νοτιανατολικής Αφρικής, από τη μεριά της μητέρας της και από την Αγγλία από την μεριά του πατέρα της. Οι δύο διαφορετικοί πολιτισμοί, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πλαισίωση της προσωπικότητα της και μετέπειτα στην μουσική της. Όπως έχει δηλώσει η ίδια, η περίοδος που έζησε στο Malawi, τέλη δεκαετίας 1960 και αρχές 1970, η εμπειρία του απαρτχάιντ και η αίσθηση του τραγικού ρατσιστικού διαχωρισμού που βίωνε, ήταν κάτι που την στιγμάτισε. Στον δίσκο του 2016, το Malawi Blues / Njira, η Malia επιστρέφει και εξερευνεί τις ρίζες της μέσα από μοναδικά ακούσματα και μελωδίες που σου χαϊδεύουν τα αυτιά.

#3 Η δισκογραφία της αντλεί έμπνευση από την φύση και ενίοτε παραπέμπει σε αποδομημένο κήπο

Το δισκογραφικό της ντεμπούτο με τίτλο «Yellow Daffodils», aka Κίτρινοι Νάρκισσοι (ή αλλιώς ασφόδελοι, κίτρινα λουλούδια), ήταν το πρώτο «άνθος» στην καριέρα της. Το συγκεκριμένο λουλούδι, αντιπροσωπεύει την αναγέννηση και το νέο ξεκίνημα, καθιστώντας το έτσι ιδανικό για την ονοματοποίηση της πρώτης της επίσημης δουλειά, αλλά και ένα νοερό προάγγελο για μια ανθισμένη καριέρα. 10 χρόνια αργότερα κυκλοφορεί τον δίσκο “Black Orchid”. Η μαύρη ορχιδέα σηματοδοτεί δύναμη, αφοσίωση και μια αίσθηση μυστηρίου. Η χαρακτηριστική φωτογραφία που κοσμεί το εξώφυλλο του δίσκου, απεικονίζοντας την ίδια, με μαύρες ορχιδέες να ξεπροβάλλουν στη θέση των μαλλιών της, δίνουν ηχηρά το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει σε εκείνους που την ακούν. Είναι εδώ, κόντρα σε κάθε δυσκολία, δημιουργώντας την μουσική που αγαπά και την εκφράζει σε κάθε φάση της ζωής της. Ο τελευταίος της δίσκος, «Ο κήπος της Εύας», συμπληρώνει το κόνσεπτ, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα τρυφερό αφιέρωμα στα blues που υπεραγαπά.

#4 Η περιπέτεια με την υγεία και η ανακάλυψη του εαυτού της

H Malia, αντικατοπτρίζει την δύναμη ψυχής και την μετουσίωση του πόνου και των δυσκολιών σε κάτι δημιουργικό και μοναδικό. Η πορεία και ολόκληρη η μουσική της αποτελεί πηγή έμπνευσης. Το 2010 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, γεγονός που την έκανε να συνειδητοποιήσει πως στα 44 της δεν γνώριζε πραγματικά τον εαυτό της, μέχρι που ήρθε αντιμέτωπη με την πιθανότητα της θνησιμότητας. Η διάγνωσή της αποτέλεσε τεράστιο σοκ για την ίδια, ενώ τον πρώτο καιρό δεν μπορούσε καν να ακούει τη λέξη ‘καρκίνος’. Μέσα από την εμπειρία της θεραπείας της, ανακάλυψε την δύναμη, το «πνεύμα ενός μαχητή», το οποίο την βοήθησε να συνεχίσει την πορεία της στα μονοπάτια της ζωής και της μουσικής που λατρεύει.

#5 Η αγάπη της για τη Nina Simone
View this post on Instagram

A post shared by Malia (@malia_artist)

H Nina Simone, μια από τις πιο σημαντικές ιέρειες της Jazz από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, αποτέλεσε την ισχυρότερη επιρροή στην μουσική και όχι μόνο της Malia. Τόσο η μοναδική μουσική της πορεία, όσο και οι ακτιβιστικές ενέργειές της για τα ανθρώπινα δικαιώματα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο σκέψης της καλλιτέχνιδος. Αποκορύφωμα της υπέρμετρης αγάπης της Malia για την Simone, ήταν το άλμπουμ της «Black Orchid», με αρκετές πέρα για πε΄ρα απολαυστικές διασκευές τραγουδιών που είχε πρωτοερμηνεύσει η σπουδαία τραγουδίστρια της Jazz, όπως τα «I put A Spell On You» και «I Love You Porgy». Η αγάπη για το είδωλό της, θα την φέρει αντιμ’ετωπη με μια από τις μεγαλύτερες αναγνωρίσεις της καριέρας της, το βραβείο Echo Jazz που την ανέδειξε ως την “International Female Vocalist of the Year” το 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Νίνα Μαζάνη ακτινοβολεί το δικό της “Φως” και μάς καλεί στο πρώτο της δισκογραφικό ταξίδι12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Malia & band στο Half Note Jazz Club
Συντελεστές: Malia  – vocals, Alexandre Saada – piano, Gerd Bauder –  double bass

Ημερομηνία: 23 – 26 Φεβρουαρίου
Ώρα: Παρασκευή & Σάββατο 22:30, Κυριακή & Δευτέρα 21:30
Εισιτήρια: More.com

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b