MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Έργα των Πικάσο, Γκόγια και Ρέμπραντ πιστεύεται ότι χάθηκαν σε πυρκαγιά σε γκαλερί του Σιάτλ

Αναντικατάστατα έργα τέχνης των Πικάσο, Γκόγια και Ρέμπραντ είναι μεταξύ αυτών που πιστεύεται ότι χάθηκαν έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε στην Davidson Galleries στο Σιάτλ, πριν από μερικές ημέρες.

Davidson Galleries @Facebook
Monopoli Team

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Σιάτλ πιστεύει ότι την Παρασκευή 12/1 κάποιος άναψε φωτιά στον δρόμο πίσω από τη γκαλερί Davidson για να ζεσταθεί, και αυτή πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε στο τριώροφο κτίριο. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από την πυρκαγιά, την οποία οι Αρχές έκριναν μετέπειτα ως ατύχημα. Παρ’ όλα αυτά πολλά έργα τέχνης ανυπολόγιστης αξίας της συλλογής της γκαλερί – μεταξύ αυτών έργα των Πικάσο, Γκόγια και Ρέμπραντ – υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν!

«Πολλά από τα έργα τέχνης ελπίζουμε ότι θα σωθούν. Τώρα τα ταξινομούμε», δήλωσε η διευθύντρια της Davidson Galleries, Rebecca McDonald. «Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να εξακριβωθεί η έκταση της ζημιάς των έργων των διάσημων καλλιτεχνών».

Η Davidson Galleries είναι γνωστή για την πώληση έργων σε χαρτί – συγκεκριμένα σε χαρακτικά, λιθογραφίες και ξυλογραφίες – και είχε προγραμματίσει να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής της από την Pioneer Square του Σιάτλ σε έναν νέο χώρο στην κοντινή οδό 85 Yesler Way. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, αρκετά έργα τέχνης είχαν απλωθεί στο πάτωμα κατά την προετοιμασία της μετακόμισης, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε πιθανό κίνδυνο.

«Αισθάνομαι μεγαλύτερη θλίψη για τους σύγχρονους καλλιτέχνες που μας εμπιστεύτηκαν τα έργα τους», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της γκαλερί, Sam Davidson. «Μέχρι να φτάσω εκεί και να το δω ο ίδιος, δεν είχα αντιληφθεί τον πλήρη αντίκτυπο. Είναι πολύ δραματικό όταν μπαίνεις στην γκαλερί. Είναι όλα μαύρα εκεί μέσα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό Πικάσο μέχρι Μπασκιά: Τα 10 ακριβότερα έργα τέχνης που πουλήθηκαν σε δημοπρασίες το 202312.09.2018

«Η φωτιά προκάλεσε ζημιές σε ορισμένα έργα τέχνης», ανέφερε η ομάδα της γκαλερί σε μια ανάρτηση στο Facebook που ενημερώθηκε την Κυριακή (14/1). «Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία εκτίμησης της έκτασης των ζημιών. Ωστόσο, δεν ήταν τόσο εκτεταμένη όσο αρχικά πιστεύαμε και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία του αποθέματός μας», ανέφερε η ανάρτηση.

Για το γεγονός πως οι πυροσβέστες ήταν πολύ συνετοί ως προς τη χρήση νερού όταν συνειδητοποίησαν ότι βρίσκονταν μέσα σε γκαλερί, έκανε επίσης λόγο η διευθύντρια McDonald. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στο πίσω μέρος της γκαλερί, και μόλις κατάφεραν να τη σβήσουν, οι πυροσβέστες προστάτευσαν με κάθε τρόπο τα έργα καλύπτοντάς τα και τα έβγαλαν έξω από το κτίριο. Στη συνέχεια, μαζί  με τους καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν για να βοηθήσουν στην ασφαλή μεταφορά τους.

Με πληροφορίες από CNN.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b