MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

64ο ΦΚΘ: Χρυσός Αλέξανδρος στο Animal της Σοφίας Εξάρχου

Το Animal της Σοφίας Εξάρχου κατέκτησε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος» στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενώ με 6 βραβεία έφυγε από το φεστιβάλ “Φόνισσα” της Εύας Νάθαινα.

Monopoli Team

Σε μια ζεστή, φιλική και συγκινητική ατμόσφαιρα απονεμήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 12 Νοεμβρίου, τα βραβεία του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Γ΄.

To Φεστιβάλ άλλαξε φέτος τον τρόπο που δίνει τα βραβεία του, πραγματοποιώντας την απονομή στην Αποθήκη Γ΄, στο φως της ημέρας και με μια πιο παρεΐστικη διάθεση. Παρουσιαστής της τελετής ήταν ο Βασίλης Τερζόπουλος, συνεργάτης του ελληνικού προγράμματος του Φεστιβάλ.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από την Ντιάνα Έλμπαουμ (παραγωγός), τον Ντίτερ Κόσλικ (πρώην διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, δημοσιογράφος) και την ΕλίναΨύκου (σκηνοθέτρια, παραγωγός).

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος»

ANIMAL της Σοφίας Εξάρχου, Ελλάδα-Αυστρία-Ρουμανία-Κύπρος-Βουλγαρία, 2023. Το βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, απονεμήθηκε από την Ελίνα Ψύκου η οποία είπε: «Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενη που μετά από 30 χρόνια ο Χρυσός Αλέξανδρος πηγαίνει ξανά σε ελληνικό φιλμ, η τελευταία φορά ήταν το 1993 (σ.σ.Απ’ το χιόνι του Σωτήρη Γκορίτσα)».

χω

Μαρία Δρανδάκη, Σοφια Εξάρχου, Φλωμαρία Παπαδάκη

Η παραγωγός Μαρία Δρανδάκη είπε, παραλαμβάνοντας το βραβείο: «Θέλω να ευχαριστήσω ξανά το Φεστιβάλ για την υπέροχη φιλοξενία, την επιτροπή -είναι σπουδαία η βράβευση από τους τρεις αυτούς ανθρώπους. Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη χαρά είναι να βραβεύεσαι στο διεθνές τμήμα ενός φεστιβάλ που είναι της χώρας σου. Ήταν μια τεράστια περιπέτεια αυτή η ταινία, είχε απίστευτα πάνω-κάτω και πολλούς διαβολικούς ανθρώπους που προσπάθησαν να την εμποδίσουν, αλλά είχε και πάρα πολλά θετικά. Είχε όλη αυτή την ομάδα που είδατε στο Ολύμπιον και τη Σοφία Εξάρχου, που με αστείρευτη ενέργεια έφερε σε πέρας αυτό το τιτάνιο έργο. Θέλω, φυσικά, να τους ευχαριστήσω όλους. Η ταινία θα βγει στη διανομή τον Ιανουάριο και εύχομαι να αγκαλιαστεί από το κοινό όπως έγινε και εδώ».

Η Σοφία Εξάρχου είπε, παραλαμβάνοντας το βραβείο: «Ευχαριστώ το Φεστιβάλ για αυτή την εμπειρία. Ευχαριστώ την επιτροπή για την τιμή που μου έκανε να μου δώσει το βραβείο. Θέλω να το αφιερώσω σε όλους μου τους συνεργάτες, τους παραγωγούς, τους συντελεστές που ήταν πολύτιμοι και με βοήθησαν να κάνω την ταινία. Είμαι πολύ χαρούμενη και συγκινημένη που παίρνω αυτό το βραβείο εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στο πιο αγαπημένο μου φεστιβάλ στον κόσμο, εδώ που έρχομαι τόσα χρόνια για να βλέπω ταινίες και να μαθαίνω σινεμά, πριν καν τολμήσω να πω στον εαυτό μου ότι θέλω να κάνω κι εγώ ταινίες».

Το σκεπτικό της επιτροπής: Η επιτροπή εντυπωσιάστηκε από το Animal και από τη μη στερεοτυπική απεικόνιση ενός ελληνικού νησιού το καλοκαίρι, καθώς και των αθέατων καλλιτεχνών που βρίσκονται εκεί για να ψυχαγωγούν τους τουρίστες. Αυτή η πολυφωνική ταινία συμπυκνώνει το συναίσθημα του να βρίσκει κανείς την αίσθηση της οικογένειας, την αγάπη, μα πάνω απ’ όλα τη λύπη.

Joanna Arnow, Δημήτρης Μιχαλάκης Executive Director COSMOTE TV

Βραβείο Σκηνοθεσίας – Αργυρός Αλέξανδρος

Τhe feeling that the time for doing something has passed Της Τζοάνα Άρνοου, ΗΠΑ, 2023

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, το οποίο υποστηρίζει η COSMOTE TV, Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ.

Το σκεπτικό της επιτροπής: Η κριτική επιτροπή εκτίμησε το χιούμορ και το στοιχείο του παραλόγου σε αυτή την γλυκόπικρη κωμωδία που έχει στο επίκεντρό της μια γυναίκα, το σώμα της και την έννοια της σεξουαλικότητας.

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας

απονεμήθηκε εξ ημισείας στις:

  • Δήμητρα Βλαγκοπούλου για την ταινία Animal της Σοφίας Εξάρχου
  • Τζοάνα Αρνοου για την ταινία Τhe feeling that the time for doing something has passed

Στέργιος Πάσχος

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας

Κώστας Κορωναίος για την ερμηνεία του στην ταινία Ο Τελευταίος Ταξιτζής του Στέργιου Πάσχου, Ελλάδα, 2023

Βραβείο Σεναρίου

Τα Χαμένα Αγόρια / The lost boys του Ζενό Γκρατόν, Βέλγιο-Γαλλία, 2023

ΒΡΑΒΕΙΑ MEET THE NEIGHBORS+

Το διευρυμένο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors+, που περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες από τις 36 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αναβαθμίζεται φέτος με την απονομη περισσότερων βραβείων. Παράλληλα, ο Χρυσός Αλέξανδρος του τμήματος μετονομάζεται σε Χρυσός Αλέξανδρος «Μισέλ Δημόπουλος», τιμώντας τη μνήμη του διευθυντή του Φεστιβάλ (1991-2005), που οδήγησε τον θεσμό στη διεθνοποίησή του. Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors+ αποτελείται από την Ξένια Καλδάρα (Πρόεδρος του ΔΣ και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης»), τον Ναχουέλ Πέρες Μπισκαγιάρτ (ηθοποιός) και τον Σεντρίκ Σουτσιβαλί (προγραμματιστής, κριτικός κινηματογράφου).

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος «Μισέλ Δημόπουλος»

Στην ταινία Àma Gloria της Μαρί Αματσουκελί, Γαλλία, 2023. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ

Βραβείο Σκηνοθεσίας – Αργυρός Αλέξανδρος

Σημειώσεις ενός καλοκαιριού / Notes on a summer του Ντιέγκο Γιορέντε, Ισπανία, 2023. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας

Στη Μούνα Χάουα για την ερμηνεία της στην ταινία Inshallah a boy του Αμτζάντ Αλ Ρασίντ, Ιορδανία-Γαλλία-Σαουδική Αραβία-Κατάρ, 2023

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας

απονεμήθηκε από τον Ναχουέλ Πέρες Μπισκαγιάρτ εξ ημισείας στους:

  • Ρίτσαρντ Λανγκτον για την ερμηνεία του στην ταινία We have never been modern του Μάκιεϊ Χλούπατσεκ, Τσεχία-Σλοβακία, 2023 και
  • Σομα Σαντορ για την ερμηνεία του στην ταινία Without Air της Καταλίν Μολντοβάι, Ουγγαρία, 2023

Εύα Νάθαινα, Διονύσης Σαμιώτης

Το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης

Στην ταινία Φόνισσα της Εύας Νάθενα, Ελλάδα, 2023

ΒΡΑΒΕΙΑ FILM FORWARD

Το διαγωνιστικό τμήμα του FilmForward παρουσιάζει το έργο νέων, τολμηρών σκηνοθετών που αμφισβητούν τη σχέση μας με την πραγματικότητα και επιχειρούν να την αναδιαπραγματευτούν πέρα από τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών. Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος Film Forward αποτελείται φέτος από τον Κεκέν Εργκούν (σκηνοθέτης, καλλιτέχνης της κινούμενης εικόνας), την Άνα Γκρίγκιτς (κινηματογραφίστρια, ακαδημαϊκός) και τον Νίκο Πάστρα (σκηνοθέτης).

Χρυσός Αλέξανδρος

Samsara του Λόις Πατίνιο, Ισπανία, 2023. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ

Αργυρός Αλέξανδρος,

ο οποίος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες:

  • All dirt roada taste of salt της Ρέιβεν Τζάκσον, ΗΠΑ, 2023
  • Η αυγή του ανθρώπου 3 του Εντουάρντο Γουίλιαμς.

ΒΡΑΒΕΙΟ IMMERSIVE: ALL AROUND CINEMA

Το διαγωνιστικό τμήμα Immersive: All Around Cinema αγκαλιάζει δημιουργίες που αξιοποιούν τις πιο σύγχρονες νέες τεχνολογίες για να παρουσιάσουν όψεις μιας εκτεταμένης πραγματικότητας, προσφέροντας μια συναρπαστική διαδραστική εμπειρία θέασης, η οποία ξεπερνά τον τα κινηματογραφικά είδη και βυθίζει τον θεατή στο περιβάλλον κάθε δημιουργίας. Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος Immersive: All Around Cinema αποτελείται από τον Πάνο Γιαννικόπουλο (επιμελητής εκθέσεων, ιστορικός τέχνης), τη Θέλγια Πετράκη (σκηνοθέτρια) και τον Πέδρο Χάρες (εικαστικός καλλιτέχνης, κινηματογραφιστής).

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος Immersive All Around Cinema,

Finally me του Μάρτσιο Σαλ, Βραζιλία, 2023. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ

ΒΡΑΒΕΙΟ PODCAST

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί διαγωνιστικό τμήμα podcast, διερευνώντας τις εκλεκτικές συγγένειες αυτού του νέου είδους με τον κινηματογράφο. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν φέτος οι Δημήτρης Βραχνός (διευθυντής προγράμματος στον ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία 99.2, ραδιοφωνικός παραγωγός), Περσεφόνη Μήλιου (σκηνοθέτιδα, sound designer, sound mixer) και Κατερίνα Μπακογιάννη (δημοσιογράφος, συνιδρύτρια του Melon Media, επικεφαλής podcast στην Alter Ego Media).

Το Βραβείο Καλύτερου Podcast,

Στο podcast PERSISTENCE OF MEMORY των Κόρτνι Χόουπ Θέροντ & Ρίανον Κιάρα Βον, ΗΠΑ, 2022

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 2.000 ευρώ. Ειδική Μνεία απονεμήθηκε από την Κατερίνα Μπακογιάννη στο podcast: ΟΣΟ ΑΝΤΕΞΕΙ, ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΔΙΠΛΑ! των Δάφνης Ανέστη και Δανάης Δραγωνέα, Ελλάδα, 2023

ΒΡΑΒΕΙΟ MERMAID

Το Mermaid Award απονέμεται στην καλύτερη ταινία ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Φέτος, για δεύτερη χρονιά, η Mastercard υποστηρίζει το βραβείο με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Τα μέλη της Επιτροπής του MermaidAward του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι η Εύη Καλογηροπούλου (εικαστική καλλιτέχνις, σκηνοθέτρια), ο Ιβάν Μιτιφιό (καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ ÉcransMixtes) και o Μιχάι Κιρίλοβ (κριτικός κινηματογράφου, διοργανωτής φεστιβάλ).

Βραβείο Mermaid

Το καλοκαίρι της Κάρμεν / The summer with Carmen του Ζαχαρία Μαυροειδή, Ελλάδα, 2023

ΒΡΑΒΕΙΟ SMART7

Στοχεύοντας στην ενίσχυση και προώθηση της διεθνούς κυκλοφορίας των ευρωπαϊκών ταινιών, η συμμαχία κινηματογραφικών φεστιβάλ Smart7 φιλοξένησε διαγωνιστικό τμήμα, όπου επτά ταινίες (μία από κάθε συμμετέχουσα χώρα) διεκδίκησαν το βραβείο Smart7, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ. Το δίκτυο απαρτίζεται από τα: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου NewHorizons (Πολωνία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου IndieLisboa (Πορτογαλία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τρανσιλβανίας (Ρουμανία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου FILMADRID (Ισπανία), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρέικιαβικ (Ισλανδία) και Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βίλνιους KinoPavasaris (Λιθουανία). Τα μέλη της επιτροπής είναι οι: ΣβέινΆκιΆρνασον, Γιάννης Δεληκώστας, ΑμάιαΘαφιαούρ, Γκρέτα Μεσελικάιτε, ΆνταμΜίτνικ, Άλμα Μπουχαγιακάρ και Κένια Πόλχαϊμ Νούνιες.

Βραβείο Smart7

Στην ταινία: ΙΝΔΙΑ / INDIA, του ΤέλμοΤσούρο, Πορτογαλία, 2022

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ» ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

H Βουλή των Ελλήνων απονέμει το καθιερωμένοβραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος. Τα μέλη της επιτροπήςείναι ο σκηνοθέτης Άρης Φατούρος (σκηνοθέτης, σύμβουλοςπρογράμματος του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής), ο Βασίλης Δούβλης (σκηνοθέτης, προϊστάμενος του τομέα προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής) και ο Κώστας Δήμος (συνεργάτης προγράμματος, τηλεοπτικόςσταθμός της Βουλής).

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία: FINGERNAILS του Χρήστου Νίκου, ΗΠΑ, 2023

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ALPHA BANK

Για δεύτερη χρονιά απονέμεται το Βραβείο Προσβασιμότητας της Alpha Bank είτε σε μια προσωπικότητα είτε σε μια ταινία που αναδεικνύει ζητήματα προσβασιμότητας στις τέχνες.

Στον ΣΤΑΥΡΟ ΖΑΦΕΙΡΗ για την ερμηνεία του στην ταινία ΑΓΓΙΓΜΑ / TOUCHED της Κλαούντια Ροράριους, Γερμανία, 2023

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)

Η Διεθνής Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) απονέμει δύο βραβεία: ένα στην καλύτερη ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού και ένα στην καλύτερη ελληνική ταινία που πραγματοποιεί πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Τη φετινή τριμελή κριτική απαρτίζουν οι Δημήτρης Καλαντίδης, Τιμ Λίντεμαν και ΜπόζινταρΜάνοφ.

  • ΣΤΟΝ ΦΑΚΟ / IN CAMERA του Νακάς Καλίντ, Ηνωμένο Βασίλειο, 2023
  • ΦΟΝΙΣΣΑ  της Εύας Νάθενα, Ελλάδα, 2023

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

H ΠανελλήνιαΈνωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) απονέμει το βραβείο της Ένωσης στην καλύτερη ταινία του Ελληνικού Προγράμματος. Το βραβείο απονέμεται ύστερα από απόφαση της ειδικής γενικής συνέλευσης όλων των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου που έχουν παρακολουθήσει το Φεστιβάλ.

Το Βραβείο της ΠΕΚΚ απονεμήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της ΠΕΚΚ, Στράτο Κερσανίδη, στην ταινία: Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΑΞΙΤΖΗΣ / THE LAST TAXI DRIVER του Στέργιου Πάσχου, Ελλάδα, 2023

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ

Το πρώτοβραβείο της ΕΡΤ, αξίας 3.000 ευρώ, απονέμεται σε ελληνική ταινία που πραγματοποιεί πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Την απονομή πραγματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3, Φίλιος Στάγκος, ο οποίος ως εκπρόσωπος της διοίκησης του φεστιβάλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα διαδικασία των βραβείων, ενώ ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Τηλεόρασης εξέφρασε την ικανοποίηση του που η FIPRESCI έδωσε το βραβείο της σε ένα πανανθρώπινο θέμα που αγγίζει τη μοίρα όλων των γυναικών. Το βραβείο της ΕΡΤ απονεμήθηκε στην ταινία:

ΦΟΝΙΣΣΑ της Εύας Νάθενα, Ελλάδα, 2023

Παράλληλα, για πρώτη φορά φέτος θεσπίστηκε ένα νέο βραβείο, το Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής ΕΡΤ, σε ελληνική ταινία που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι Σίμος Παπάνας (καλλιτεχνικός διευθυντής Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης), Γιώργος Χριστιανάκης (συνθέτης) και Ρόμπυ Εκσιέλ (κριτικός Κινηματογράφου).

Το βραβείο απονεμήθηκε από τον συνθέτη Γιώργο Χριστιανάκη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΚΟΘ Σίμο Παπάνα  εξ ημισείας στους:

  • ΓIANNH KOΝΣΟΛΑΚΗ για τη ταινία DOLLS OF DRESDEN του Αλέξη Τσάφα, Γερμανία – Ελλάδα, 2023
  • ΝΙΚΟ ΒΕΛΙΩΤΗ & ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΗ για την ταινία ΚΑΜΠΙΑ ΝΥΜΦΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ / EMBRYO LARVA BUTTERFLY του Κύρου Παπαβασιλείου, Κύπρος-Ελλάδα, 2023

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το Βραβείο του Ελληνικού ΚέντρουΚινηματογράφου, αξίας 5.000 ευρώ, σε πρωτοεμφανιζόμενοσκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενησκηνοθέτιδα απονέμεται σε ελληνική παραγωγή που κάνειπρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα. Την κριτική Επιτροπή αποτέλεσαν οι Ζωή Κανδύλα, Διευθύντρια Παραγωγής και Ανάπτυξης, Γιάννα Σαρρή, Διευθύντρια Hellas Film και Δημήτρης Μπούρας, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Το βραβείο απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ, Μάρκο Χολέβα, στην: ΕΥΑ ΝΑΘΕΝΑ για την ταινία ΦΟΝΙΣΣΑ / MURDERESS, Ελλάδα, 2023

Το Location Award, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.500 ευρώ, από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ, σε location manager (ή σκηνοθέτη/ σκηνοθέτιδα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει location manager) ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας, σε ελληνική παραγωγή που κάνειπρεμιέρα στο επίσημοπρόγραμμα. Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι: Alexander Georges (Locationmanager, ΗΠΑ), Γιώργος Μπαμπανάρας (Location manager, βραβευμένος πέρυσι για την ταινία Πίσω από τις θημωνιές), Σταυρούλα Γερωνυμάκη (Αναπληρώτρια Διευθύντρια HFC, EKK). Το βραβείο απονεμήθηκε από τη Σταυρούλα Γερωνυμάκη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Hellenic Film Commission, στον: ΠΕΤΡΟ ΧΥΤΗΡΗ, Location Manager της ταινίας ΜΙΚΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΛΑΘΟΣ / LITTLE THINGS THAT WENT WRONG του Χάρη Βαφειάδη, Ελλάδα, 2023

ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, με αφορμή την 40ή επέτειοιδρύσεώς του, θέσπισε το 2019 το Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο του ΦεστιβάλΚινηματογράφουΘεσσαλονίκης. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και απονέμεται σε ταινία του ελληνικού προγράμματος που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Η ταινία θα πρέπει να επιδεικνύει μια ολοκληρωμένηαισθητική πρόταση, να προάγει την κινηματογραφική τέχνη και να αναδεικνύει τις συγγένειές της με τις άλλεςτέχνες. Η φετινή επιτροπή αξιολόγησης αποτελείτο από τη Ρέα Αποστολίδη (παραγωγός), τον Τζώρτζη Γρηγοράκη (σκηνοθέτης) και τη Χριστίνα Μουμούρη (διευθύντρια φωτογραφίας). Το Βραβείο Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου απονεμήθηκε από τον διευθυντή του Ιδρύματος, Έκτορα Βερύκιο, στην ταινία: ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ / POLYDROSO του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy), Ελλάδα, 2023

ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Φίνος Φιλμ απονέμει βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ξεχωρίζοντας μια ελληνική ταινία που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου. Το Βραβείο Φίνος Φιλμ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Τα μέλη της επιτροπής της 64ης διοργάνωσης είναι η Βαρβάρα Δούκα (καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ Δράμας), η Φωτεινή Μπαξεβάνη (ηθοποιός) και ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης (δημοσιογράφος). Το Βραβείο Φίνος Φιλμ απονεμήθηκε από τον εκπρόσωπο της Φίνος Φιλμ, Στάθη Καμβασινό στην ταινία: ΦΟΝΙΣΣΑ της Εύας Νάθενα, Ελλάδα, 2023

ΒΡΑΒΕΙΟ WIFT GR

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film&Television) απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού ή του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors+ ή του διαγωνιστικού τμήματος Film Forward για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Η επιτροπή της φετινής διοργάνωσης αποτελείται από τη Λίζα Θεμελή (ειδική σε θέματα κινηματογραφικής εκπαίδευσης), τη ΜιρέλλαΛεγάκη (οικονομολόγος και αντιπρόεδρος της ΟΚΛΕ) και την Άννα Στερεοπούλου (συνθέτρια, πιανίστα, ερευνήτρια).

ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΛΑΤΙ / ALL DIRT ROADS TASTE OF SALT της Ρέιβεν Τζάκσον, ΗΠΑ, 2023

ΒΡΑΒΕΙΟ CREW UNITED

Το βραβείο Crew United απονέμεται σε σκηνοθέτη/τιδα ελληνικής ταινίας του 64ου ΦΚΘ που συμμετέχει στα προγράμματα Διεθνές Διαγωνιστικό, Meet the Neighbors+ και Film Forward. O/η νικητής/-τρια του βραβείου της Crew United λαμβάνει πενταετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United, την κορυφαία διαδικτυακή πλατφόρμα διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου της Ευρώπης, η οποία λειτουργεί και στην Ελλάδα. Το βραβείο Crew United απονεμήθηκε: Στη ΣΟΦΙΑ ΕΞΑΡΧΟΥ για την ταινία ANIMAL, Ελλάδα – Αυστρία – Ρουμανία – Κύπρος – Βουλγαρία, 2023.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Επιτροπή του ΒραβείουΝεότητας, η οποία αποτελείται φέτος από φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απένειμε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και το Eιδικό Βραβείο της Επιτροπής. Υποψήφιες ήταν οι ελληνικές ταινίες που κάνουν την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Την επιμέλεια της Επιτροπής του Βραβείου Νεότητας είχε ο Απόστολος Καρακάσης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η φετινή πενταμελής επιτροπή απαρτίζεταιαπό τους Σοφία Αγαλιώτη (πρόεδρος), Παναγιώτη Μαρκατάτο, Μιλτιάδη Μωραΐτη, Άννα Ποταμίτη και Αναστασία Χασάκιοϊλη. To Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Επιτροπής Νεότητας απονεμήθηκε από τη Σοφία Αγαλιώτη στην ταινία: ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ / THE SUMMER WITH CARMEN του Ζαχαρία Μαυροειδή, Ελλάδα, 2023

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας απονεμήθηκε από τη Σοφία Αγαλιώτη στην ταινία: Ο ΡΑΨΩΔΟΣ / THE RHAPSODIST του Νίκολαϊ Χάμελ, Ελλάδα, 2023

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER
  • Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε από τον Σπύρο Κούστα στην ταινία: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΡΙΑ ΒΡΙΚΟΛΑΚΑΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟ ΑΤΟΜΟ / HUMANIST VAMPIRE SEEKING CONSENTING SUICIDAL PERSON της Αριάν Λουί-Σεζ, Καναδάς, 2023
  • Το Βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – «Μιχάλης Κακογιάννης» για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε από την Ανδριανή Αλεξοπούλου στην ταινία: ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ / THE SUMMER WITH CARMEN του Ζαχαρία Μαυροειδή, Ελλάδα, 2023.
  • Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors+  του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε από τον Γιάννη Κατσούγκρη στην ταινία: ΦΟΝΙΣΣΑ  / MURDERESS της Εύας Νάθενα, Ελλάδα, 2023
  • Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Film Forward του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε από τον Γιάννη Κατσούγκρη στην ταινία:  ΚΑΜΠΙΑ ΝΥΜΦΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ / EMBRYO LARVA BUTTERFLY του Κύρου Παπαβασιλείου, Κύπρος-Ελλάδα, 2023
  • Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε από την Ανδριανή Αλεξοπούλου στην ταινία: ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ / A CUP OF COFFEE AND NEW SHOES ON του Γκέντιαν Κότσι, Αλβανία-Πορτογαλία-Ελλάδα-Κόσοβο, 2022

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΒΡΑΒΕΙΑ CROSSROADS CO-PRODUCTION FORUM

  • Το βραβείο Two Thirty-Five (2|35) – Υπηρεσίες post-production (εικόνα και ήχος) απονέμεται στην ταινία: STRINGA Σκηνοθεσία / Σενάριο: Μαρία Χατζάκου, Αλεξάνδρα Ματθαίου, Παραγωγή: Μαρία Χατζάκου – Merricat, Ελλάδα
  • Το βραβείο CNC – Centre national du cinéma et de l’imageanimée που συνοδευεται από χρηματικό βραβείο 8.000 ευρώ για ανάπτυξη σεναρίου. Το βραβείο απονέμεται σε ένα δίδυμο ελλήνων σκηνοθετών, τη Λήδα Βαρτζιώτη και τον Δημήτρη Τσακαλέα για την ταινία: FRIENDS, BIRTHDAYS, MURDER, ETC Σκηνοθεσία / Σενάριο: Λήδα Βαρτζιώτη, Δημήτρης Τσακαλέας, Παραγωγή: Ιωάννα Μπολομύτη – AtalanteProductions SA, Ελλάδα
  • Το βραβείο Greener Screen Consultancy Award απονεμήθηκε στην ταινία: AND ME TOO Σκηνοθεσία / Σενάριο: Sondos Shabayek, Παραγωγή: Kesmat Elsayed – SEERA FILMS Gmbh    / See Media Production, Γερμανία, Αίγυπτος
  • Το Arte Kino International Award, που συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο 6.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία: I MATTER Σκηνοθεσία-Σενάριο: AlinaȘerban, Παραγωγή: AdaSolomon – microFILM, Ρουμανία
  • Το βραβείο της Φίνος Φιλμ, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και απονεμήθηκε σε ελληνικό πρότζεκτ. Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία: ΜΑΥΡΟ ΝΕΡΟ Σκηνοθεσία / Σενάριο: Ισαβέλλα Μαργαρά, Παραγωγή: Κυριακή Βήρου – AbFabProductions, Ελλάδα.
  •  Το βραβείο Producers’ Network του MarchéduFilm του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, που περιλαμβάνει δωρεάν διαπίστευση, απονεμήθηκε: στην παραγωγό AnnaSzijártó από το πρότζεκτ: LADY SUNSHINE Σκηνοθεσία: AnnaKorom, Σενάριο: AnnaKorom, AndrásSoós, Παραγωγή: AnnaSzijáró – KinomotoKft., Ουγγαρία
  • Το βραβείο MediterraneanFilm  Institute – Υποτροφία για τα Script 2 FilmWorkshops απονεμήθηκε στην ταινία: LADY SUNSHINE Σκηνοθεσία: AnnaKorom, Σενάριο: AnnaKorom, AndrásSoós, Παραγωγή: AnnaSzijártó – KinomotoKft., Ουγγαρία
  •  Το βραβείο InitiativeFilmAward – Συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πρότζεκτ απονεμήθηκε στην ταινία: SO THE LOVERS COULD COME OUT AGAIN Σκηνοθεσία / Σενάριο: George Peter Barbari,  Παραγωγή: Christelle Younes – Bee On Set Productions, Λίβανος
  • To βραβείο EAVE – Υποτροφία για εργαστήριο μάρκετινγκ απονεμήθηκε στην: Ιωάννα Μπολομύτη (Atalante Films, Ελλάδα)
  • Το βραβείο Onassis FilmAward, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ και απονέμεται σε ελληνικό πρότζεκτ που συμμετέχει στην Αγορά, απονεμήθηκε σε πρότζεκτ που συμμετείχε στο τμήμα Agora Works in Progress.  Σκεπτικό: Το OnassisFilmAward απονέμεται σε μια πρόταση που ξεχώρισε για την τολμηρή ματιά, την αισθητική της, τον ιδιαίτερο αφηγηματικό κόσμο που χτίζει με απλά, καθημερινά στοιχεία και που οι σκηνές της με κάποιο τρόπο μας στοίχειωσαν και συνέχισαν να μας ακολουθούν και μετά την προβολή. Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία: ΜΑΛΔΙΒΕΣ Σκηνοθεσία / Σενάριο: Ντάνιελ Μπόλντα, Παραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος, Χριστίνα Σταυροπούλου – FilmikiProductions, Συμπαραγωγή: Ντάνιελ Μπόλντα – Edelweiss, Ελλάδα

 

ΒΡΑΒΕΙΑ WORKS IN PROGRESS 

Η κριτική επιτροπή των Works in Progress αποτελείται από: Άννα Γερμανίδη, Διευθύντρια Αιθουσών και Προγράμματος, ModernFilms, Ηνωμένο Βασίλειο, RémiBigot,  Επικεφαλής του τμήματος Semaine de laCritique, Γαλλία, MarkétaŠantrochová, Επικεφαλής του Κέντρου Κινηματογράφου της Τσεχίας, Τσεχία

  • Το βραβείο Authorwave post-production Creative Services: Tο βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία:  HAPPY PEOPLE Σκηνοθεσία: FilipPeruzović, Σενάριο: FilipPeruzović, NikolinaBogdanović, Παραγωγή: TenaGojić – DinaridiFilm, Κροατία
  •  Το βραβείο MuSouMusicGroup σε υπηρεσίες post-production στους τομείς του ήχου και της μουσικής. BONDS, ROOTS AND PASSIONS. Σκηνοθεσία: SunayTerzioğlu, Σενάριο: FeritKarahan, Παραγωγή: TimurHarzadın – DengeYapimveDanışmanlık, Τουρκία
  •  Το βραβείο 119 MarvilaStudios σε υπηρεσίες μίξης ήχου απονέμεται στην ταινία: HALISA Σκηνοθεσία / Σενάριο: Sophie Artus, Παραγωγή: Yochanan Kredo, Linor Lavi – July August Productions, Ισραήλ
  • Το βραβείο Asterisk* Marketing σε συμβουλευτικές υπηρεσίες στη στρατηγική μάρκετινγκ και στο περιεχόμενο presskit : BEACHCOMBER. Σκηνοθεσία: Αριστοτέλης Μαραγκός, Σενάριο: Αριστοτέλης Μαραγκός, Χρυσούλα Κοροβέση, Παραγωγή: Κωνσταντίνος Κουκούλης – ΠLANKTON, Ελλάδα
  •  Το βραβείο της ΕΡΤ Agora Works in Progress, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, και απονέμεται σε ελληνική ταινία. ΜΑΛΔΙΒΕΣ Σκηνοθεσία / Σενάριο: Ντάνιελ Μπόλντα, Παραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος, Χριστίνα Σταυροπούλου – FilmikiProductions, Συμπαραγωγή: Ντάνιελ Μπόλντα – Edelweiss, Ελλάδα

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b