MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα, 9 Οκτωβρίου, εκτελείται ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Συμπληρώνονται 56 χρόνια από την ημέρα που εκτελέστηκε ο Αργεντινός επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Τα τελευταία του λόγια αλλά και η ιστορία της γυναίκας που εκδικήθηκε τη δολοφονία του.

Monopoli Team

«Δεν είμαι Χριστός, ούτε φιλάνθρωπος. Είμαι το αντίθετο του Χριστού. Μάχομαι για τα πράγματα που πιστεύω με όλα τα όπλα που έχω στη διάθεση μου και προσπαθώ να σκοτώσω τον αντίπαλο ώστε να μη βρεθώ σταυρωμένος σε έναν σταυρό ή οπουδήποτε αλλού» έλεγε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα το 1956. Ο άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στην επανάσταση και τελικά θυσιάστηκε για αυτή. Μια ημέρα σαν σήμερα. Πριν από 56 χρόνια.

«Ρίξε δειλέ, θα σκοτώσεις έναν άνθρωπο»

Αργεντινός με ιρλανδικές ρίζες και με μητέρα μια δυναμική γυναίκα αριστερών καταβολών. Το αίμα το Ερνέστο Γκεβάρα είχε αυτό το «κάτι» που μετατρέπει τους απλούς ανθρώπους σε ήρωες. Είναι σαν «αυτά τα δέντρα που δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό» που έλεγε ο Γιάννης Ρίτσος στη «Ρωμιοσύνη». Ο Ερνέστο θα μπορούσε να έχει μια εύκολη ζωή μέσα στις ανέσεις. Δεν του ταίριαζε, όμως. Πήρε τη μοτοσικλέτα του και ταξίδεψε στη Λατινική Αμερική για να βρεθεί δίπλα στους φτωχοδιάβολους που είχαν ανάγκη των ιατρικών του γνώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤζάνις Τζόπλιν: Η ιέρεια της ροκ που έζησε με τους δικούς της όρους12.09.2018

Όταν την έφεραν, ο κομαντάντε «Τσε» φόρεσε το υπουργικό κοστούμι αλλά όχι για πολύ. Ούτε αυτό του ταίριαζε. Το πέταξε γρήγορα, έβαλε τη χακί φόρμα εργασίας και βρέθηκε δίπλα στο εργάτες της Γης, για να μαζέψει μαζί τους τα ζαχαροκάλαμα. «Βουτήχτηκε» μέσα στο γράσο για να δείξει με πράξεις στους εργάτες στα εργοστάσια πώς φτιάχνονται οι μηχανές και πώς πρέπει να τις δουλεύουν. Έκανε πολλά. Έκανε σχεδόν τα πάντα. Έκανε και λάθη. Θα έκανε και άλλα τόσα αλλά δεν μπορούσε να κοροϊδέψει τον εαυτό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈντγκαρ Άλλαν Πόε: Οι άγνωστες πτυχές του συγγραφέα που ανέδειξε το μυστήριο στη λογοτεχνία12.09.2018
Διαβάστε περισσότερα στο Reader

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b