MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA/ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα αυτοκίνητα απειλούν τα κρινάκια της θάλασσας και τις χελώνες στις αμμοθίνες της Πιερίας

Σημαντικότερη απειλή για το πολίτιμο οικοσύστημα με τις αμμοθίνες στην περιοχή είναι ο άνθρωπος.

Monopoli Team

Εκτάσεις με αμμοθίνες και εντυπωσιακά κρινάκια της θάλασσας καθώς και εκατοντάδες μεσογειακές χελώνες (Testudo hermannii) περιλαμβάνονται στο μοναδικό οικοσύστημα της Αλυκής Κίτρους Πιερίας, που χρήζει συνεχούς προστασίας.

Με αυτό τον στόχο, αλλά και για να συζητηθούν οι προκλήσεις και οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα της παράκτιας ζώνης, πραγματοποιείται σήμερα ημερίδα στην Κατερίνη, με τίτλο «Το πολύτιμο αμμοθινικό σύστημα της Αλυκής Κίτρους και η προστασία του». Η ημερίδα διοργανώνεται από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ16 περιβαλλοντικές οργανώσεις ανησυχούν για τη διατήρηση του λύκου στην Ευρώπη12.09.2018

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βιολόγος – περιβαλλοντολόγος Δημήτρης Μπούσμπουρας, ο οποίος παρουσίασε στην ημερίδα αποτελέσματα έργων παρακολούθησης στις αμμοθίνες της Αλυκής Κίτρους καταγράφηκαν -μεταξύ άλλων- 123 είδη χλωρίδας και μία χελώνα, κατά μέσο όρο, ανά στρέμμα, αριθμός που επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη περιοχή για τις χελώνες στην Ευρώπη.

«Παράλληλα, στην έκταση μήκους 5,5 χιλιομέτρων και πλάτους από 50 έως 150 μέτρα που ερευνήσαμε την περίοδο 2021-2022, διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν σκουπίδια σε επιφάνεια 3 – 15% των δειγματοληπτικών εκτάσεων» ανέφερε ο κ. Μπούσμπουρας.

Όπως υπογράμμισε, σημαντικότερη απειλή για το οικοσύστημα είναι ο άνθρωπος καθώς η πρόσβαση χρηστών ΙΧ στην περιοχή, καταστρέφει τα κρινάκια της θάλασσας, ενώ πολλές χελώνες καταλήγουν στις ρόδες αυτοκινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘεσσαλονίκη: Εθελοντές καθάρισαν τον Θερμαϊκό – Τα απίστευτα ευρήματα που “ψάρεψαν”12.09.2018

Διαβάστε περισσότερα στο skai.gr.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b