MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

Μυστήριο 166 State of Emergency: Μια οδυνηρά επίκαιρη εγκατάσταση του Αθανάσιου Κανάκη στην Ελευσίνα

Το «Μυστήριο 166 State of Emergency», μια εικαστική εγκατάσταση του Αθανάσιου Κανάκη, που αντλεί έμπνευση από το καταστροφικό γεγονός της πλημμύρας της Δυτικής Αττικής, το 2017, παρουσιάζεται, στο παλαιό μηχανουργείο της Φιλομήλα 3, στην Ελευσίνα.

Μυστήριο 166 State of Emergency: Μια οδυνηρά επίκαιρη εγκατάσταση του Αθανάσιου Κανάκη στην Ελευσίνα
Monopoli Team

Μέσα στην τραγική συγκυρία των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τις τελευταίες μέρες τη χώρα, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει, από τις 8 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, ένα εικαστικό έργο πιο επίκαιρο από ποτέ, την εγκατάσταση «Μυστήριο 166 State of Emergency» του εικαστικού Αθανάσιου Κανάκη στο παλαιό μηχανουργείο της Φιλομήλα 3.

«Μυστήριο 166 State of Emergency»: Λίγα λόγια για το έργο

Ένα έργο που αντλεί έμπνευση από το καταστροφικό γεγονός της ιστορικής πλημμύρας των δυτικών προαστίων της Αττικής το 2017 μέσα από τα αποτυπώματα της προσωπικής εμπειρίας του καλλιτέχνη και της οικογένειας του στη γενέτειρά του και πληγείσα περιοχή, Μάνδρα.

Το έργο συνιστά μια εύθραυστη μνημειακή τοπογραφία, υποκείμενη σε διαρκείς, απειλητικές δονήσεις, ευαίσθητη στις εξωτερικές δυνάμεις που αλλάζει καθημερινά, φθείρεται, αποκτά ρωγμές, τμήματά του καταστρέφονται. Τι θα απομείνει μετά την καταστροφή-έκθεση; Πώς γεμίζει ο χώρος μεταξύ αυτού που πασχίζουμε να διασώσουμε και αυτού που τελικά κατορθώνει να επιβιώσει; Στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τα πάντα επιστρέφουν σε μια ενιαία οργανική ύλη: το έμβιο, το ανθρώπινο υλικό, όλα ένας όγκος που διεκδικεί την επιβράδυνση του κύκλου της ύπαρξής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕμμένεια: Ομαδική έκθεση στην Chili Art Gallery12.09.2018

Στο «Μυστήριο 166 State of Emergency» σκηνογραφείται η κορύφωση ενός εν εξελίξει δράματος: το ξέσπασμα της φυσικής καταστροφής, εκείνη ακριβώς η στιγμή της κήρυξης εκτάκτου ανάγκης, όταν τα υπόλοιπα φυσικά στοιχεία αποτελούν απειλή για το ανθρώπινο, όταν ο οικείος χώρος μεταμορφώνεται σε πεδίο απειλής. Η τραγική συνειδητοποίηση μιας προαποφασισμένης μαζικής υποχώρησης: της επώδυνης διχοτόμησης ενός ολιστικού οικοσυστήματος στο αφόρητα απλουστευμένο αντιθετικό ζεύγος «άνθρωπος-φύση». Η ανάμνηση του τραύματος ενός βίαιου αποχωρισμού, της αίσθησης ότι πραγματικά μας λείπει όταν είμαστε «ένα».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνίες: 8 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου, 2023

Χώρος: Φιλομήλα 3 (Καραϊσκάκη & Κανελλοπούλου, Ελευσίνα)

Ωράριο λειτουργίας:
Τετάρτη έως Παρασκευή, 17.00 – 21.00
Σάββατο & Κυριακή, 11:00 – 14:00 & 17.00 – 21.00

Είσοδος ελεύθερη

Συντελεστές:

Σύλληψη / Εγκατάσταση: Αθανάσιος Κανάκης
Κείμενο: Χριστίνα Πετκοπούλου

Εκτέλεση παραγωγής: WILD REEDS

Συντονισμός έργου: Ζωή Μoυτσώκου – Διεύθυνση Σύγχρονης Τέχνης 2023 Ελευσίς

 

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b