MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Ένας νεκρός, χιλιάδες εγκλωβισμένοι στο Burning Man: Πώς το διάσημο φεστιβάλ μετατράπηκε σε εφιάλτη

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του, καθώς δεκάδες χιλιάδες παραμένουν αποκλεισμένοι από τις καταιγίδες στην έρημο της Νεβάδα. Το φετινό Burning Man Festival κατακλύστηκε από το απόλυτο χάος.

Burning Man Festival, Photo by Sam Mathews on Unsplash
Burning Man Festival, Photo by Sam Mathews on Unsplash
Monopoli Team

Κάθε χρόνο το Burning Man Festival προσελκύει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, που ανυπομονούν να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία στη μεγαλύτερη “προσωρινή μητρόπολη του κόσμου”, όπως ονομάζεται η κοινότητα που στήνεται κάθε καλοκαίρι στο Black Rock City στην έρημο της Νεβάδα.

Φέτος η διοργάνωση αναβλήθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών, επέστρεψε όμως στις 27 Αυγούστου. Αυτή ήταν η πρώτη “αναποδιά”, με τα σκάνδαλα να συνεχίζονται, όταν μία ομάδα ακτιβιστών κατά της κλιματικής αλλαγής κατάφεραν να αποκλείσουν τον κεντρικό δρόμο προς το φεστιβάλ χρησιμοποιώντας ένα τρέιλερ ύψους 8,5 μέτρων, στο οποίο τέσσερις άνθρωποι αλυσοδέθηκαν. Εκεί συγκρούστηκαν με παρευρισκόμενους, με το συμβάν να ερευνάται ακόμα.

Αυτή όμως ήταν μόνο η αρχή. Στην πολιτεία της Νεβάδα σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις από την Παρασκευή (1 Σεπτεμβρίου) – οι οποίες αναμένονται να συνεχιστούν μέχρι σήμερα το πρωί (4 Σεπτεμβρίου), την ημέρα που υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν το Burning Man.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, 70.000 άνθρωποι να αποκλειστούν στον χώρο του φεστιβάλ, αφού λόγω της πλημμύρας και της λάσπης η μεταφορά δεν είναι δυνατή. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παραμείνουν στους καταυλισμούς τους και να χρησιμοποιούν με φειδώ τρόφιμα και νερό, ενώ οι δρόμοι προς και από την εκδήλωση παραμένουν κλειστοί λόγω των πλημμυρών.

Η αστυνομία επίσης επιβεβαίωσε ότι ένα άτομο έχασε τη ζωή του. Δεν δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του ατόμου ή τις συνθήκες του θανάτου του, αλλά η οικογένειά του έχει ενημερωθεί.

Τοπικές αναφορές περιέγραψαν τις συνθήκες στο φεστιβάλ ως “ύπουλες” με το έδαφος ως “παχιά, γλοιώδη λάσπη που κολλούσε στα παπούτσια και σε οτιδήποτε άλλο άγγιζε”.

@alexia.diass #burningman ♬ original sound – Aléxia Dias

Το Γραφείο Διαχείρισης Κτημάτων των ΗΠΑ, το οποίο διαχειρίζεται τη γη στην οποία πραγματοποιείται η εκδήλωση, ανέφερε σε ανακοίνωσή του: “Η βροχή κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών δημιούργησε μια κατάσταση που απαιτεί την πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων. Περισσότερες βροχές αναμένονται τις επόμενες ημέρες και οι συνθήκες δεν αναμένεται να βελτιωθούν αρκετά ώστε να επιτραπεί στα οχήματα να εισέλθουν.

Έχει καταγγελθεί ότι ορισμένοι συμμετέχοντες επιχείρησαν να εγκαταλείψουν το χώρο με τα πόδια και να κατευθυνθούν προς τον πλησιέστερο αυτοκινητόδρομο.

Από τους ελάχιστους παρευρισκόμενους που κατάφεραν να ξεφύγουν ήταν ο DJ Diplo και ο κωμικός Chris Rock, τους οποίους “έσωσε” ένας άγνωστος fan που είχε φορτηγάκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΞεκίνησε η τριήμερη κακοκαιρία – Συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό – Ενεργοποίηση του 112, αν χρειαστεί12.09.2018

Βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στο TikTok δείχνουν ανθρώπους που φορούν σακούλες σκουπιδιών μέχρι τα γόνατα, για να μπορέσουν να περπατήσουν στη λάσπη.

@angiepeacockmsw Burning Man is now Flooded Man. #burningman2023 #burningman #blackrockcity #fyp #nomad #vanlife ♬ original sound – Angie Peacock, MSW, CPC

Παράλληλα, ένα screenshot από ένα μήνυμα προκάλεσε μία σειρά από fake news στα social media, στα οποια γινόταν λόγος για έξαρση του Ebola στο φεστιβάλ.

Οι θεωρίες συνομωσίας κορυφώθηκαν όταν στο X (Twitter), κυκλοφόρησαν ψεύτικα πρωτοσέλιδα από το Forbes, αλλά και ψεύτικα tweets από τους διοργανωτές του φεστιβάλ, που μιλούσαν για κρούσματα Ebola.

Σε ανακοίνωσή τους, οι υπεύθυνοι διέψευσαν τις φήμες. “Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η είσοδος στην εκδήλωση έκλεισε αυτή την χρονιά, λόγω ασυνήθιστης βροχής που δημιούργησε λάσπη, που απέκλεισε τα οχήματα, και όχι από έξαρση Ebola” είπε ένας εκπρόσωπος στο Indy100.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕπιστροφή στην Αθήνα: Όλες οι συναυλίες που δεν πρέπει να χάσεις αυτόν τον Σεπτέμβριο12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b