MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Women in Art Fair: Μια νέα λονδρέζικη φουάρ τέχνης αντιστέκεται σθεναρά στις έμφυλες ανισότητες

Μια νέα φουάρ τέχνης στο Λονδίνο, η Women in Art Fair (WIAF), στοχεύει στην εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων στον εικαστικό κόσμο, πουλώντας αποκλειστικά έργα από γυναίκες και θηλυκότητες.

Women in Art Fair: Μια νέα λονδρέζικη φουάρ τέχνης αντιστέκεται σθεναρά στις έμφυλες ανισότητες
Marcelle Hanselaar- Vindication, Judith and Holofernes. Courtesy the Artist (Women in Art Fair)
Monopoli Team

Μια νέα φουάρ τέχνης, η”Women in Art Fair” (WIAF), με αποκλειστικά γυναίκες καλλιτέχνιδες, πρόκειται να ανοίξει στο Λονδίνο τον προσεχές Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής πολυσύχναστης εικαστικής σεζόν της πόλης. Είναι αφιερωμένη στην “εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων στον κόσμο των εικαστικών τεχνών” και στόχος της είναι να δώσει σε γυναίκες και θηλυκότητες  “την ευκαιρία να αναδείξουν τη δουλειά τους, να συνεισφέρουν στη διεθνή συζήτηση γύρω από το φύλο, τη σεξουαλικότητα και τον πολιτισμό“.

Το “Women in Art Fair” δημιουργήθηκε ως πρότζεκτ το 2018 και η πρώτη του απόπειρα για μια φουάρ τέχνης εγκαταλείφθηκε λόγω της πανδημίας. Η πρώτη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 16 Οκτωβρίου 2023 στο Mall Galleries του Westminster, την ίδια εβδομάδα με το πασίγνωστο Frieze Art Fair.

Abigail Morris, Mother Tongue, 2022, Exhibitor in ‘Unnatural Women’, Women in Art Fair 2023

Οι έμφυλες ανισότητες στην τέχνη

«Ο κόσμος της τέχνης οφείλει να κοιτάξει κατάματα το ζήτημα της υποεκπροσώπησης των γυναικών καλλιτεχνών», δηλώνει η Jacqueline Harvey, καλλιτεχνική διευθύντρια της φουάρ. «Οι έμφυλες ανισότητες αποτελούν ένα ευρύ πρόβλημα: Η εμπορική αντιπροσώπευση των καλλιτέχνιδων, οι αγορές από δημοπρασίες και μουσεία, οι αμοιβές και οι εργασιακές ευκαιρίες». 

Η Harvey, η οποία έχει εργαστεί σε διευθυντική θέση στη Mayfair Gallery ενώ έχει συνεργαστεί με σημαντικές φουαρ τέχνης όπως η London Art Fair και η Art Basel, παρουσιάζει διάφορα στατιστικά για να στηρίξει τις απόψεις της, συμπεριλαμβανομένης και της μελέτης Halperin-Burns 2019 Report που αναφέρει πως μόνο το 2% από τα 196.6 δις δολάρια που έχουν συγκεντρωθεί σε δημοπρασίες από το 2008 έως το 2019 προέρχονται από έργα γυναικών καλλιτέχνιδων.

Paula Rego, Untitled, 2000_2019 Etching on Somerset paper cat ref_ TH169 Paper_ 34.1 x 43.1 cm Image_ 20.0 x 29.9 cm. Published by the artist in 2019 from a plate drawn in 2000 in an edition of 100 Courtesy Julian (Women in Art Fair)

Λίγα λόγια για τη φουάρ

Η “Women in Art Fair” (WIAF) θα περιλαμβάνει τρεις τομείς: Η West Gallery που θα φιλοξενήσει “κουρφαίες και πρωτοποριακές γκαλερί ανά τον κόσμο”. Η East Gallery που θα φιλοξενήσει την έκθεση «Unnatural Women» με “ανερχόμενες και καταξιωμένες καλλιτέχνιδες οι οποίες εξερευνούν με το έργο τους την αμφίσημη σχέση του ανθρώπου με τη φύση”, σε επιμέλεια της εικαστικού, συγγραφέως και επιμελήτριας Rowena Easton. Σε αυτόν τον τομέα για παράδειγμα το έργο της σπουδαίας Paula Rego θα βρίσκεται σε διάλογο με την ανερχόμενη σύγχρονη καλλιτέχνιδα Marcelle Hanselaar. Άλλες σύγχρονες εικαστικοί που θα παρουσιαστούν στην East Gallery: Abigail Norris, Olivia Bullock, Angelina May Davies κ.α.. Τέλος, η The North Gallery θα φιλοξενήσει έργα σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών με θέμα «The World is a Family». Τα έργα επιλέγονται έπειτα από ανοιχτό κάλεσμα που έληξε στις 21 Αυγούστου.

Επιπλέον η φουάρ θα διοργανώσει παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις με πάνελ και συζητήσεις, «Επίσης, ετοιμάζουμε μια μεγάλη γιορτή εγκαινίων και ένα after-party», λέει η Jacqueline Harvey. Ολόκληρη η λίστα με τους συμμετέχοντες θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ η προπώληση εισιτηρίων θα ανοίξει την 1η Σεπτεμβρίου.

Τις απόψεις της Harvey συμμερίζονται και τα υπόλοιπα διοργανωτικά στελέχη του WIAF. «Οι έμφυλες διακρίσεις στην αγορά τέχνης είναι μια πραγματικότητα. Είναι ενδημική και δομική ταυτόχρονα», υπογραμμίζει η Sigrid Kirk, συνιδρύτρια της Awita, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τη στήριξη γυναικών που εργάζονται στον χώρο των εικαστικών τεχνών, «Δεν είμαι σίγουρη αν το να παρουσιάζουμε τις γυναίκες καλλιτέχνιδες ξεχωριστά είναι ο καλύτερος τρόπος για να φέρουμε την αλλαγή, ωστόσο πρόκειται για ένα δυναμικό κάλεσμα σε δράση και ένα σημάδι ότι οι γκαλερί δεν προσαρμόζονται και δεν αλλάζουν αρκετά γρήγορα».

[relart 1]

Προσθέτοντας πως «Έως το 2025 εκτιμάται πως το 60% του πλούτου του Ηνωμένου Βασιλείου θα ανήκει στις γυναίκες. Για τις γυναίκες στην αγορά τέχνης αυτό σημαίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία που θα τραβήξει την προσοχή των μεγάλων γκαλερί».

Πηγή: The Art Newspaper

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b