MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Επίκαιρα

Βρετανικό Μουσείο: Κλεμμένο αντικείμενο αξίας 64.000 δολαρίων προσφέρθηκε στο eBay για… 51 δολάρια

Τουλάχιστον ένα αντικείμενο που είχε κλαπεί από το Βρετανικό Μουσείο, αξίας έως και 63.800 δολαρίων, προσφέρθηκε προς πώληση στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου eBay για μόλις 51 δολάρια.

Βρετανικό Μουσείο, Photo by Tamara Menzi on Unsplash
Βρετανικό Μουσείο, Photo by Tamara Menzi on Unsplash
Monopoli Team

Τουλάχιστον ένα αντικείμενο που είχε κλαπεί από το Βρετανικό Μουσείο, αξίας έως και 63.800 δολαρίων, προσφέρθηκε προς πώληση στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου eBay για μόλις 51 δολάρια, σύμφωνα με την Telegraph.

Η ανακοίνωση του μουσείου στις 16 Αυγούστου ανέφερε ότι η πλειονότητα των αντικειμένων που χάθηκαν, κλάπηκαν και καταστράφηκαν, ήταν μικρά κομμάτια “χρυσών κοσμημάτων και διαμαντιών από ημιπολύτιμους λίθους και γυαλί που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα” και φυλάσσονταν κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς. Κανένα από αυτά δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα.

Ωστόσο, ορισμένα από τα αντικείμενα που λείπουν, εμφανίζονταν σε καταχωρίσεις στο eBay τουλάχιστον από το 2016, ενώ η Telegraph αναφέρει ότι ένας ειδικός σε θέματα αρχαιοτήτων, είπε στο Βρετανικό Μουσείο πριν από τρία χρόνια ότι υποψιάζεται ότι ένα μέλος του προσωπικού έκλεβε κομμάτια από τη συλλογή, όπου ήταν αποθηκευμένα.

Το 2016, ένα κομμάτι ρωμαϊκού κοσμήματος, φτιαγμένο από τον ημιπολύτιμο λίθο “όνυχα”, είχε καταχωρηθεί προς πώληση στο eBay με ελάχιστη τιμή 40 λίρες. Η καταχώριση δεν προσέλκυσε καμία προσφορά. Ένας έμπορος δήλωσε στην Telegraph, ότι η πραγματική του αξία ήταν μεταξύ 31.890 και 63.780 δολαρίων.

Ως αποτέλεσμα της ανακάλυψης των κλεμμένων, ελλειπόντων και κατεστραμμένων αντικειμένων, το μουσείο ξεκίνησε ανεξάρτητη επανεξέταση των πρωτοκόλλων ασφαλείας του. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον ενός απολυμένου μέλους του προσωπικού και ότι διεξάγεται έρευνα από τη Διοίκηση Οικονομικού Εγκλήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕπαναπατρίστηκαν στην Ιταλία 266 αρχαιότητες που κατασχέθηκαν στις ΗΠΑ12.09.2018

Λίγο αφότου το μουσείο ανακοίνωσε την απόλυση, τόσο οι Times of London όσο και η Daily Telegraph αναγνώρισαν τον επιμελητή ελληνικών αρχαιοτήτων, Πίτερ Χιγκς ως το ανώνυμο άτομο.

Πριν από την απόλυσή του από το μουσείο νωρίτερα φέτος, ο Χιγκς εργαζόταν στο ίδρυμα για περισσότερα από 30 χρόνια, οργανώνοντας μεγάλες εκθέσεις και γράφοντας βιβλία. Η οικογένειά του δήλωσε στην Telegraph ότι ήταν αθώος και ότι ήταν “συντετριμμένος” από την απώλεια της θέσης υψηλού προφίλ που κατείχε.

Εντωμεταξύ, το 2013, ο Χιγκς ήταν εμπειρογνώμονας για ένα αντικείμενο που διακινήθηκε, αφού οι τελωνειακοί υπάλληλοι του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησαν τη βοήθεια του Βρετανικού Μουσείου για την αναγνώριση ενός αγάλματος που είχε κατασχεθεί στο αεροδρόμιο Χίθροου. Ο Higgs δήλωσε στον Guardian ότι κατάλαβε αμέσως ότι επρόκειτο για ένα μαρμάρινο άγαλμα μιας ελληνικής θεάς ηλικίας 2.000 ετών. Το σπάνιο επιτύμβιο άγαλμα επαναπατρίστηκε στη Λιβύη το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Λίνα Μενδώνη για την κλοπή στο Βρετανικό Μουσείο: “Ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός”12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b