MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Η Λίνα Μενδώνη για την κλοπή στο Βρετανικό Μουσείο: “Ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός”

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σχολίασε την υπόθεση κλοπής, απώλειας και φθοράς αντικειμένων που έχει προκαλέσει αναταράξεις τις τελευταίες ημέρες στο Βρετανικό Μουσείο.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, Photo by Nicole Baster on Unsplash
Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, Photo by Nicole Baster on Unsplash
Monopoli Team

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στο περιστατικό που έχει προκαλέσει αναταράξεις τις τελευταίες ημέρες στο Βρετανικό Μουσείο και οδήγησε στην απόλυση ενός διακεκριμένου επιμελητή που σχετίζεται με την απώλεια, κλοπή και φθορά αρχαίων αντικειμένων από τις Συλλογές του μουσείου.

Σε σχετική ερώτηση ξένου δημοσιογράφου, η Λίνα Μενδώνη απάντησε:

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός, που πρόσφατα γνωστοποίησε το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του θέματος».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες το Βρετανικό Μουσείο απέλυσε ένα μέλος του προσωπικού του, που σχετίζεται με τη κλοπή αρχαίων θησαυρών από τη συλλογή του μουσείου.

Σύμφωνα με τους Times of London, το πρόσωπο που φέρεται να ευθύνεται για τα εξαφανισμένα, κλεμμένα και κατεστραμμένα αντικείμενα είναι ο Peter John Higgs, ένας διακεκριμένος επιμελητής ελληνικών αρχαιοτήτων που εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο επί τρεις δεκαετίες.

Ο Higgs θεωρείται ύποπτος ότι έπαιρνε μη κατηγοριοποιημένα αντικείμενα και τα πουλούσε στον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου eBay. Οι καταχωρίσεις για αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο ήδη από το 2016, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Telegraph.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠρεμιέρα για τη «Βληχή» του Γιώργου Λάνθιμου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης12.09.2018

Η ανακοίνωση του μουσείου στον Τύπο στις 16 Αυγούστου ανέφερε ότι η πλειονότητα των αντικειμένων που χάθηκαν και καταστράφηκαν ήταν μικρά κομμάτια “χρυσών κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων από ημιπολύτιμους λίθους και γυαλί που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα”, τα οποία φυλάσσονταν κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς. Κανένα από αυτά δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα.

Στον απόηχο της κλοπής πολλών αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο, αναδύονται ανησυχίες σχετικά με τη συνολική ασφάλεια αρχαιοτήτων τεράστιας σημασίας, όπως είναι και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι έλαβε μέτρα και ξεκίνησε μια ανεξάρτητη επανεξέταση της ασφάλειας του.  Ωστόσο, ειδικοί που ασχολούνται με την ανάκτηση κλεμμένων έργων τέχνης επισημαίνουν πιθανά τρωτά σημεία στα πρωτόκολλα ασφαλείας του μουσείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΩδείο Ηρώδου Αττικού: Οι παραστάσεις και οι συναυλίες που θα δούμε το φθινόπωρο κάτω από την Ακρόπολη12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b