MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Michael Jackson: Μπορούν να προχωρήσουν σε δίκη οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, σύμφωνα με δικαστήριο στις ΗΠΑ

Δύο αγωγές εναντίον του Michael Jackson για σεξουαλική κακοποίηση δύο ανήλικων αγοριών εξέτασε εκ νέου ένα Εφετείο στην Καλιφόρνια δίνοντας το “πράσινο φως” ώστε οι υποθέσεις να φτάσουν σε δίκη μέσα στο 2024.

Michael Jackson
Monopoli Team

Ένα Εφετείο στην Καλιφόρνια εξετάζει εκ νέου την αγωγή δύο αντρών κατά του Michael Jackson για σεξουαλική κακοποίηση. Οι Wade Robson και James Safechuck είχαν υποστηρίξει ότι σε νεαρή ηλικία κακοποιούνταν σεξουαλικά για χρόνια από τον εκλιπόντα τραγουδιστή.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως οι αγωγές των δύο αντρών δεν θα έπρεπε να είχαν απορριφθεί και ότι οι δύο ενάγοντες μπορούν να ισχυριστούν με απόλυτη βεβαιώτητα πως οι δύο εταιρείες ιδιοκτησίας του Michael Jackson που βρέθηκαν στο ειδώλιο του κατηγορουμένου θα έπρεπε να τους είχαν προστατέψει. Ένας νέος νόμος στην Καλιφόρνια, που διευρύνει προσωρινά την αρμοδιότητα των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης, επέτρεψε στο Εφετείο να επαναφέρει τις δύο αγωγές.

Είναι η δεύτερη φορά που οι συγκεκριμένες αγωγές, οι οποίες κατατέθηκαν η πρώτη από τον Robson το 2013 και η δεύτερη από τον Safechuck τον επόμενο χρόνο αντίστοιχα, “ανοίγουν” ξανά μετά από απόρριψη. Οι δύο άντρες έγιναν ευρέως γνωστοί όταν και μοιράστηκαν την ιστορία τους στο ντοκιμαντέρ της HBO «Leaving Neverland» το 2019.

Η απόφαση του Εφετείου
Ο δικαστής που τις απέρριψε το 2021 βρήκε ότι οι εταιρείες MJJ Productions Inc. και MJJ Ventures Inc. δεν προβλεπόταν να λειτουργήσουν ως “προσκοπικό” κέντρο ή εκκλησία όπου και τα παιδιά υπό την επίβλεψη τους θεωρούνται προστατευμένα. Ο Jackson, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2009, ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης και μέτοχος των εταιριών αυτών.

Οι δικαστές του Εφετείου διαφώνησαν με αυτή την απόφαση, διατυπώνοντας πως «μια επιχείρηση που διευκολύνει τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τα μέλη της δεν απαλλάσσεται από το καθήκον να προστατέψει αυτά τα παιδιά μόνο και μόνο επειδή ο μοναδικός ιδιοκτήτης είναι και ο δράστης της κακοποίησης». 

Πρόσθεσαν μάλιστα πως «Θα ήταν διεστραμμένο να ισχυριστούμε πως οι κατηγορούμενες εταιρείες δεν είχαν καμία υποχρέωση επειδή είχαν μόνο έναν μέτοχο. Και έτσι ανατρέπουμε την απόφαση».

Τι ισχυρίζεται η υπεράσπιση;

Ο Jonathan Steinsapir, συνήγορος υπεράσπισης των κληρονόμων του Michael Jackson δήλωσε “απογοητευμένος”.

«Δύο διαφορετικές δικαστικές αρχές απέρριψαν τις υποθέσεις την τελευταία δεκαετία σύμφωνα με το νόμο», έγραψε ο Steinsapir σε e-mail προς το Associated Press, «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Michael είναι αθώος. Οι ισχυρισμοί αυτοί έρχονται σε αντίθεση με κάθε έγκυρο στοιχείο και ανεξάρτητη επίρρωση. Έγιναν χρόνια μετά τον θάνατο του Michael από δύο άντρες που είχαν ως μοναδικό κίνητρο τα χρήματα». 

Τον Ιούλιο ο ίδιος είχε υπογραμμίσει πως δεν είναι λογικό οι εργαζόμενοι (της εταιρείας) να υποχρεούνται από το νόμο να σταματήσουν τις πράξεις του εργοδότη τους: «Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε από εργαζόμενους χαμηλά στη βαθμίδα να έρθουν σε σύγκρουση με τους ανώτερους τους αποκαλώντας τους παιδόφιλους».

Ικανοποίηση από την άλλη μεριά

Ο δικηγόρος των Robson and Safechuck, Vince Finaldi, δήλωσε σε e-mail για τη νέα έκβαση: «Μας ικανοποιεί αλλά δεν εκπλησσόμαστε που το δικαστήριο ανέτρεψε την πρότερη λανθασμένη απόφαση που ήταν ενάντια στους νόμους της Καλιφόρνιας και θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την ασφάλεια των παιδιών σε ολόκληρη την πολιτεία και τη χώρα. Ανυπομονούμε για μια δίκαιη δίκη». 

Η Holly Boyer, επίσης δικηγόρος των Robson and Safechuck, δήλωσε από τη μεριά της πως τα δύο αγόρια «είχαν αφεθεί απροστάτευτα στον “λάκκο των λεόντων” από τους εργαζόμενους της κατηγορούμενης εταιρείας. Το καθήκον να προστατέψεις και να προειδοποιήσεις είναι έγκυρο». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌχι, δεν ήρθε η ώρα να συγχωρήσουμε τον Ρόμαν Πολάνσκι12.09.2018

Νέα δίκη το 2024

Στην αντίπερα όχθη, ο Steinsapir είπε πως τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για τις δύο υποθέσεις, που δεν είχα φτάσει μέχρι σήμερα σε δίκη, αποδείκνυαν πως οι γονείς δεν είχαν καμία προσδοκία από τους υπαλλήλους του Jackson να αναλάβουν εποπτικά καθήκοντα. Ωστόσο, η δικαστική απόφαση της Παρασκευής διαφώνησε με μια τέτοια άποψη.

Οι δικαστές δεν έβγαλαν ετυμηγορία για το αν οι κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης ευσταθούν ή όχι. Κάτι τέτοιο θα αποφασιστεί σε επερχόμενη δίκη στο Λος Άντζελες το 2024.

Ο Wade Robson, τώρα ένας 40χρονος χορογράφος, συνάντησε τον Jackson όταν ήταν πέντε ετών και έκανε την εμφάνιση του σε τρία βίντεο κλιπ του καλλιτέχνη. Στην αγωγή του ισχυρίζεται ότι ο Jackson τον κακοποιούσε σεξουαλικά για επτά χρόνια. Ενώ ο James Safechuck, τώρα 45, ισχυρίστηκε στην αγωγή του πως στα εννέα του χρόνια συνάντησε τον Jackson στα γυρίσματα ενός διαφημιστικού της Pepsi. Σύμφωνα με τον Safechuck ο Jackson τον καλούσε συνέχεια, του έκανε δώρα πριν προχωρήσει στη σεξουαλική κακοποίηση του.

Πηγή: Time

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b