MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
PROJECT

Thermia Project: Επιστρέφει για δεύτερη χρονιά εξερευνώντας το φυσικό και πολιτισμικό τοπίο της Κύθνου

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συνεχίζεται το project φιλοξενώντας εικαστικούς που εμπνέονται από όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν το νησί.

Monopoli Team

Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών Thermia Project παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο “Caring/Carrying Landscapes” στο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας Κύθνου από τις 17 έως 25 Αυγούστου, σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

Οι συμμετέχουσες/οντες καλλιτέχνες του προγράμματος για το 2023 είναι η Ιωάννα Λημνιού, η Πάκυ Βλασσοπούλου και ο Αριστείδης Λάππας.

To Thermia Project υλοποίησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Κύθνο, ή αλλιώς ‘Θερμιά’ όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, μία ονομασία προερχόμενη από τις θερμές ιαματικές πηγές που βρίσκονται στον οικισμό των Λουτρών, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Το πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα σε μία σειρά δράσεων με σκοπό τόσο την εικαστική έρευνα και παραγωγή πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων, όσο και την εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων, κατοίκων και επισκεπτών του νησιού με τη σύγχρονη τέχνη.

Ιωάννα Λημνιού_Tracing Portraits_σχέδια_λαδοπαστέλ σε χαρτί και ακουαρέλες_installation view Courtesy of Enari Gallery – Amsterdam

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑrt Athina 2023: Η αθηναϊκή φουάρ τέχνης γίνεται 30 και το γιορτάζει στο Ζάππειον Μέγαρο12.09.2018

Τα έργα που δημιουργήθηκαν κατά τη φιλοξενία των εικαστικών στην Κύθνο εκκινούν από την παρατήρηση και την εμπλοκή τους με το φυσικό και πολιτισμικό τοπίο της Κύθνου – τις ξερολιθιές, τα δημοτικά τραγούδια, τα παραδοσιακά παραμύθια, τα οικόσιτα ζώα, τη φυσική χλωρίδα. Τα έργα διέπονται από έναν αφηγηματικό χαρακτήρα και εξιστορούν σχέσεις που συναντώνται στην καθημερινότητα του τόπου, φανερώνοντας ένα πλαίσιο φροντίδας, είτε αυτό αφορά τη φροντίδα για τη γη, τα ζώα, το σπίτι, την οικογένεια, ή ακόμα και τη φροντίδα για την ίδια την πέτρα.

Αριστείδης Λάππας_Shepherds Hut_2023_λάδι σε καμβά_105x75_Courtesy of The Breeder

Αριστείδης Λάππας_Τhermia Project 2023

Οι εικαστικοί παρατηρούν τα χρώματα και τις υφές του τοπίου, τα μετεωρολογικά φαινόμενα όπως οι αλλαγές της θερμοκρασίας, τους ήχους κατά τη διάρκεια της ημέρας, τη ρουτίνα της ζωής στο φυσικό περιβάλλον γύρω τους, καθώς και τη βαθιά ενότητα της καθημερινότητας με τις γεωργικές πρακτικές, “στοιχεία” και “στοιχειά” που αποδίδουν ποιότητες στο τοπίο με μεταφυσικά χαρακτηριστικά. Οι εικαστικοί, κινούμενοι ανάμεσα σε ασαφή όρια μεταξύ υλικοτήτων, έμβιων όντων και αφηγήσεων, επανανοηματοδοτούν τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε την έννοια του τοπίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜυστήριο 67 Αμολή: Οι αγροτικές κοινότητες της Ελευσίνας και του Ασπρόπυργου σε μια σύνθετη δράση τέχνης12.09.2018

Το Thermia Project πραγματοποιείται για το 2023 με την υποστήριξη της Αφροδίτης Γκόνου, Σύμβουλος Τέχνης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δημοτικό Σχολείο Χώρας Κύθνου, Νομός Κυκλάδων
17 – 25 Αυγούστου 2023
Ωράριο λειτουργίας: 19:00 – 22:00

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b